Nemoci a komplikacePéče o tělo

Je potřeba v létě chránit zrak před sluncem? Zjistěte, co doporučují odborníci

Léto je obdobím venkovních aktivit a dostatku slunečního svitu. I když si všichni užíváme teplého počasí a delších dnů, je důležité nepřehlížet důležitost ochrany očí v tomto ročním období. Letní měsíce přinášejí zvýšené vystavení ultrafialovému záření, suché a prašné prostředí a potenciální dráždivé látky pro oči. Osvojením několika jednoduchých postupů můžete chránit svůj zrak a užít si bezpečné a příjemné léto bez omezení.

Jak fungují oči?

Základním funkčním orgánem oka je rohovka, průhledná struktura, která láme světlo a vede jej k čočce. Ta dovede velmi flexibilně měnit svou ohniskovou vzdálenost a zajišťuje zaostření obrazu na sítnici, která obsahuje hned dva typy fotoreceptorů – čípky a tyčinky. Důležitou roli pak hraje také optický nerv, který přebírá informace získané z fotoreceptorů a přenáší je přímo do mozku, který dovede tyto informace správně vyložit a interpretovat.

Neméně důležitou úlohu mají také svaly očí, které se upínají na čočku a pomáhají zejména efektivně ostřit na objekty v různých vzdálenostech. Právě i díky nim se zornice a duhovka velikostně mění, a tím také regulují množství světla pronikajícího do očí.

Je potřeba chránit v létě oči intenzivněji?

Během letních měsíců má slunce daleko větší sílu než během zbytku roka. To přináší zvýšené riziko pro lidský zrak, což vede k tomu, že bychom se daleko intenzivněji měli věnovat jeho ochraně. Sluneční paprsky totiž obsahují UV záření, které může způsobit také poškození pokožky, ale i očí. Rizikem je zejména podráždění rohovky, a dokonce i vznik rohovkových vředů, které představují vážnou deformaci oka. Dlouhodobě otevřená expozice UV může přispět k závažným očním onemocněním, jako je katarakta (šedý zákal) a makulární degenerace. Je tedy zcela nezbytné se ochraně před UV zářením pečlivě věnovat.

Druhým důvodem je pak i to, že delší doba strávená na slunci a zvýšená fyzická námaha vede samozřejmě i k intenzivnější únavě očí. Sluneční paprsky a odrazy od vodní hladiny nebo písku dokážou oči více namáhat a způsobovat nepohodlí, suchost, pálení a rozmazané vidění. Pořízení kvalitních slunečních brýlí s polarizačními filtry poskytují ochranu před odrazem a umožňují chránit oči velmi efektivně a spolehlivě.

Jak chránit svůj zrak?

Noste sluneční brýle

Sluneční brýle jsou více než jen módní doplněk; jsou zásadním nástrojem pro ochranu vašich očí. Při nákupu slunečních brýlí hledejte takové, které poskytují 100% ochranu proti UV záření. Sluneční UV záření může způsobit různá oční onemocnění, včetně šedého zákalu, makulární degenerace a spálení rohovky. Vybírejte sluneční brýle, které poskytují ochranu proti UVA i UVB záření, a zvažte také zavírací brýle, které blokují pronikání slunečního záření do stran očí.

Používejte klobouky se širokým okrajem

Kromě slunečních brýlí můžete nosit klobouky se širokou krempou, které vám poskytnou dodatečný stín a ochranu očí. Tyto klobouky mohou zabránit přímému dopadu slunečních paprsků do očí a snížit riziko vzniku očních problémů souvisejících se sluncem. Klobouky se širokou krempou také chrání obličej a krk, čímž minimalizují riziko spálení a poškození kůže.

Zůstaňte hydratovaní

Dehydratace může mít nepříznivé účinky na vaše oči a celkové zdraví. V létě je riziko dehydratace vyšší kvůli zvýšenému pocení. Pití dostatečného množství vody během dne pomáhá udržovat rovnováhu vlhkosti v očích a předcházet tak jejich vysoušení a podráždění. Noste s sebou láhev s vodou a dbejte na to, abyste pili dostatečné množství tekutin a zůstali řádně hydratovaní.

Dodržujte vyváženou a zdravou stravu

Zdravá strava bohatá na živiny je prospěšná pro udržení dobrého zdraví očí. Zařaďte do svého každodenního jídelníčku potraviny s vysokým obsahem vitaminů C a E, zinku, omega-3 mastných kyselin a luteinu. Tyto živiny mohou pomoci chránit před věkem podmíněnou makulární degenerací a šedým zákalem. Mezi potraviny vhodné pro oči patří například listová zelenina, citrusové plody, tučné ryby, ořechy a mrkev.

Používejte lubrikační oční kapky

Suché a prašné prostředí v létě může způsobit nepříjemné pocity a podráždění očí. Používání lubrikačních očních kapek může dočasně ulevit od suchosti a zklidnit oči. Vyberte si kapky bez konzervačních látek a poraďte se s očním lékařem o nejlepší variantě vhodné pro vaše potřeby.

Omezte čas strávený u obrazovky

Nadměrná doba strávená u obrazovky může přispívat ke zbytečnému namáhání očí a způsobovat příznaky, jako je únava očí, suchost a rozmazané vidění. V letních měsících, kdy často trávíme více času venku, je to dobrá příležitost omezit čas strávený u obrazovky a dopřát očím odpočinek. Pokud musíte používat digitální zařízení, věnujte dostatek času také jiné relaxační aktivitě, zejména pobytu v přírodě.

Vaše oči jsou velmi citlivé a jejich zdraví je potřeba pečlivě chránit. Zejména pak v letní sezóně je pečlivá ochrana před sluncem základním předpokladem pro udržení zdraví vašich očí i do budoucna.  a jejich ochrana během letní sezóny je základním předpokladem pro udržení optimálního zdraví očí. Nošením slunečních brýlí, používáním klobouků se širokou krempou, hydratací, vyváženou stravou, používáním lubrikačních očních kapek, omezením času stráveného u obrazovky a dalšími aktivitami si můžete užívat léto a zároveň udržet své oči v bezpečí a pohodlí.

ZDROJ: https://dmei.org/blog/8-tips-to-keep-your-eyes-safe-this-summer/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Оля Жеребцова: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-slunecni-bryle-zena-oblicej-4223655/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button