Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Může mikrovlnka poškodit vaše zdraví? Konečně známe odpověď

Mikrovlnka je dnes poměrně běžné vybavení každé domácnosti. Je to také často vůbec první spotřebič, který si pořídíte, pokud se stěhujete do nového. Proč? Důvody je celkem prostý – je to energeticky nenáročný spotřebič, ve kterém velmi snadno a rychle připravíte teplé jídlo. Hodí se také u těch, kteří nemají přes týden na vaření čas a jídlo si chystají dopředu do krabiček. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, zda je používání mikrovlnné trouby zdravé?

Jak to vlastně funguje?

Sílu mikrovln využíváme dennodenně. Během pár minut si díky nim můžete vykouzlit teplé jídlo. Jak ale celý tento zázračný proces funguje? Mikrovlny působí specificky na molekuly vody, které se v potravinách nacházejí. Působením mikrovln se molekuly vody rozkmitají, což způsobí také stoupání teploty. I proto platí, že čím větší poměr vody se v pokrmu nachází, tím rychleji se nám jídlo ohřeje.

Nejsou v ohrožení živiny?

Každá tepelná úprava potravin způsobí větší či menší ztrátu živin. To je prostě fakt, který musíme akceptovat. I když jídlo připravíme v parním hrnci, nezvládne tento proces, aniž by přišla o některé zásadní živiny. Úbytek živin má ale na svědomí také délka přípravy. Čím méně tedy budeme jídlo vařit, tím více živin si zachová.

Neplatí to však vždy. Existují naopak i potraviny, u kterých je tepelná úprava spíše žádoucí. Jde třeba o rajčata nebo mrkev, které díky tepelnému zpracování svou nutriční hodnotu dokonce zvyšují. Teplo totiž zlepšuje dostupnost karotenidů pro náš organismus. Jak ale všichni víme, v mikrovlnkách jídlo vaříme po dobu několika málo minut při relativně nízké teplotě, takže se není třeba bát, že bude takové jídlo zcela bez živin.

Jsou i bílkoviny v mikrovlnce v bezpečí?

Stejně jako u mikroživin může tepelná úprava v mikrovlnce ovlivnit výsledné nutriční složení pokrmu, ale pro bílkoviny platí, že se díky vaření stávají stravitelnější. Na teplo jsou citlivé zejména vitaminy ve vodě rozpustné (C, skupina B…). Studie ale ukázaly, že vaření v mikrovlnce společně s elektrickým grilem se pyšní nejmenšími ztrátami důležitých živin. Naopak největší ztráty byly zaznamenány při vaření v tlakovém hrnci a běžném vaření. Při vaření bychom tedy především měli šetřit s množstvím vody, protože právě ta bere živiny úplně nejsnadněji.

Pozor na ohřívání v plastu

Mnoho lidí si jídlo ohřívá přímo v plastové krabičce, ve které jej skladují. To však ale rozhodně není ideální – je třeba si dávat dobrý pozor na toxické látky. Pamatujte, že není plast jako plast – klíčové je řídit se označením na výrobku. Existují krabičky, kde je přímo napsáno, že jsou vhodné do mikrovlnky, pak není třeba se obávat. Na spodní části krabičky hledejte malý piktogram ve tvaru mikrovlnné trouby. Pokud ale takové označení chybí, raději jídlo vždy přendejte na talíř.

Takový plast totiž může obsahovat látky, které se mohou uvolnit do jídla, a tím ohrozit naše zdraví. Také ale platí, že ne každý talíř nebo miska jsou na ohřev jídla v mikrovlnce ideální. Nehrozí již nutně uvolňování nebezpečných látek, ale spíše popálení na povrchu, který se velmi snadno rozehřeje.

Co do mikrovlnky nepatří?

  • porcelánové nádobí nebo sklo zdobené kovovým dekorem
  • tenké sklo
  • neglazované keramické nádobí
  • kovové nebo dřevěné nádobí 

Co dalšího je vhodné dodržovat?

Jak už jsme říkali, v první řadě si dejte pozor, abyste jídlo do mikrovlnné trouby vkládali jen na nádobí, které je označeno jako vhodné do mikrovlnky. Dejte si pozor zejména na starší, poškrábané nebo jinak poškozené plastové boxy.

Ujistěte se, že mikrovlnná trouba je dobře zavřená – jen tak by se měla spustit. Zapomeňte na některé experimenty, jako je například příprava vajec v mikrovlnce. Kvůli vysokému obsahu vody může vajíčko snadno explodovat. Pokud chcete ohřívat zmražené jídlo, není problém, ale zvolte program, který je k tomu určený, jelikož při běžném nastavení se vám budou ohřívat jen okrajové části pizzy.

Je tedy důvod se bát?

Platí, že při správném používání je riziko ohrožení zdraví mikrovlnnou troubou zcela minimální a rozhodně není třeba se bát ohřívat jídlo v mikrovlnné troubě pravidelně. Ani v případě negativního působení na obsah živin v našich pokrmech nemusíme mít obavy, ztráty jsou skutečně malé a v porovnání s jinými způsoby přípravy skoro až zanedbatelné.

ZDROJ: https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-microwave-ovens

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button