Jídlo a stravováníPéče o tělo

Trpíte na otoky a opuchy? Pomoci si můžete správným jídlem a pitím

Více či méně to zná skoro každý. Ve vedru je typické, že vám otékají ruce, nohy a třeba i obličej. Možná se cítíte napuchlí a netušíte, jak tento stav zvrátit. Na vině je totiž zadržování vody v těle, což je pro lidský organismus ve vedrech typické. Není tedy žádným překvapením, že se s ním ve vedrech potýká mnoho lidí nehledě na věk a kondici. Nicméně pokud se zaměříte na některé faktory, které se dají ovlivnit, můžete zadržování vody zabránit. Jak na to?

V létě, kdy se více potíte, a tělo tudíž může mít sklony se více dehydratovat, bývá zadržování vody poměrně častým problémem. Otoky a opuchlost trápí nejen ty, kdo trpí nadváhou – jde o zcela mylnou domněnku. Voda totiž není nijak vázána na tuky, ale spíše se drží ve svalech, proto se s problémem potýkají často také sportovci a lidé s atletickým typem postavy. Pomoci může samozřejmě pravidelný pohyb jako jakási kompenzace sedavého zaměstnání, ale také vhodná skladba jídelníčku.

Dostatek vody je naprostý základ

Základním výživovým opatřením bývá dostatečný pitný režim. Může to znít sice na první poslech paradoxně, ale je to skutečně tak. V létě se totiž z důvodu vysokých teplot více potíme, což způsobuje, že tělo chce přirozeně tekutiny začít více zadržovat. Za den se proto doporučuje vypít s ohledem na vaši tělesnou konstrukci kolem 1,5 až 2,5 litru vody, v létě se však není potřeba bát vypít toho i daleko více. Zvláště pokud sportujete nebo se věnujete namáhavé činnosti, je doplnění tekutin zcela zásadní.

Co ale ideálně pít? Vhodné jsou zejména neslazené nebo minimálně slazené nápoje, výborná je také obyčejná voda, minerálka nebo třeba jen voda ochucená čerstvým ovocem. Do vody si také můžete přidat jablečný nefiltrovaný ocet, ideálně třikrát denně jednu lžíci do dvou deci vody. Tímto způsobem pak lépe a efektivněji doplníte tekutiny, dodáte tělu zdravé látky a získáte ochucený drink.

Vhodné jsou také různé bylinné čaje, ale vždy si dejte pozor na nadměrnou konzumaci bylinek, která také může být problém. Proto se vždy držte doporučení na obalu a dejte si pozor i na kombinování bylinek bez konzumace s odborníkem.

Které potraviny zvyšují zavodnění?

Hned po pitném režimu si ověřte, zda ve svém jídelníčku nemáte potraviny, které jsou z hlediska zadržování vody nevhodné. Obvykle jej podporuje zejména nadměrná konzumace sladkostí, respektive bílého cukru, nadměrné množství soli, bílé mouky a výrobků z ní, ale bez problémů není ani alkohol a produkty, které obsahují konzervanty. Pokud se jim vyhnete, rozhodně se můžete těšit na lepší zdraví svého těla a méně zadržované vody.

Jaké jídlo pomůže?

Tělo pomáhají odvodnit v první řadě potraviny, které obsahují vysoké množství hořčíku, draslíku a dalších potřebných minerálů. Mezi ně patří zejména banány, dále pak avokádo, rajčata, listová zelenina, semínka, ořechy nebo různé druhy luštěnin. Tyto potraviny pomáhají regulovat hladinu sodíku v těle, vyvolávají vyšší produkci moči, a tím pádem pomohou i s odvodněním organismu.

Obecně vhodné jsou pak různé druhy ovoce a zeleniny, které jsou samy o sobě plné vody. Jde zejména o meloun, který vás příjemně osvěží, ale také obsahuje potřebné vitamíny, minerály, vlákninu a podporuje odbourávání škodlivin z těla. Podobně skvělou zeleninou je také salátová okurka, která má minimum kalorií, ale spoustu vody, takže vás příjemně osvěží, ale i lehce zasytí. Připravit si z ní můžete například tzatziki nebo osvěžující studenou polévku. Jako diuretika funguje také kořenová zelenina, hlavně pak petržel, proto se ji nebojte zařadit do svého každodenního jídelníčku.

Vážné příčiny zavodnění

Než však začnete zavodnění řešit prostřednictvím těchto tipů, zamyslete se nad tím, zda není možné, že je za vašimi problémy nějaká zdravotní obtíž. Často se totiž nemusí jednat jen o vedro, nedostatek hydratace nebo špatnou skladbu jídelníčku. Obvyklým problémem bývá také hormonální nerovnováha, která nejčastěji nastává před nebo při menstruaci, ale u žen je také velmi typická v období přechodu nebo v těhotenství.

Na vině mohou být i některé léky, obvykle se jedná například o antikoncepci, antidepresiva nebo léky na vysoký tlak. Přečtěte si tedy pečlivě příbalovou informaci a pokud se skutečně jedná o vinu léků, zkonzultujte se svým lékařem i jiné možnosti léčby.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/6-ways-to-reduce-water-retention
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Bianca Gasparoto: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-nohy-sezeni-boty-1800053/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button