CvičeníJídlo a stravování

Má smysl sledovat svůj tep? Může vám prozradit hodně o vašem zdraví a pomoci s hubnutím

Víte, jaká je vaše aktuální tepová frekvence? Pokud máte chytré hodinky, můžete si tento parametr snadno ověřit. Hodnota tepové frekvence nás informuje o tom, kolikrát se náš srdeční sval stáhne za 1 minutu. Může se se jednat o zajímavý údaj, ale také nám toho může spoustu prozradit o naší kondici a třeba i o celkovém zdravotním stavu. Mnohdy se právě měření tepu využívá při vedení sportovních tréninků. Ale je tento údaj skutečně směrodatný a má smysl jej sledovat nebo ne?

Jaká tepová frekvence je v pořádku?

Udává se, že optimální klidová frekvence je asi 60 až 100 tepů za minutu. Během průměrného dnes se však tep může značně měnit a klidně se i v normální situaci může vaše srdce rozbušit podstatně víc.

Je-li vaše průměrná klidová tepová frekvence nižší než 60, mluvíme o bradykardii. U nesportujících osob je to signál zdravotních komplikací, ale u trénovaných lidí naopak velmi přirozená věc, která právě reflektujte jejich trénovanost. Jestliže tedy pravidelně sportujete a váš tep se pohybuje někde mezi 40 až 60, můžete si naopak gratulovat k velmi dobrému tělesnému stavu.

Co odhalí vaše tepová frekvence během fyzické aktivity?

Při pohybové aktivitě se v těle zvyšuje spotřeba kyslíku, a proto roste také tepová frekvence. Míra tepové frekvence nám řekne hlavně to, jak moc je pro nás sportování namáhavé. Může odhalit také to, že nejste zrovna v optimální kondici. U dobře trénovaných lidí se totiž dá očekávat, že se bude tepová frekvence postupně snižovat.

Jak si tep efektivně změřit?

Metod je celá řada a moderní technologie nám to dnes výrazně usnadňují.

Klasicky na ruce – zkuste ideálně předloktí

Pokud jste zrovna doběhli, jistě nebude problém přímo na vaší paži zachytit poměrně výraznou tepovou frekvenci. Sáhněte si někam do oblasti předloktí, kde jsou viditelné žíly, a jistě ucítíte povědomé pulzování. Položte palec na palcovou stranu druhého předloktí a změřte si počet pulzů za 20 sekund. Tento výsledek pak stačí vynásobit třemi a máte hodnotu vašeho tepu.

Nechte si pomoci od chytrých hodinek

Sportovní hodinky představují poměrně přesný způsob, jak svou tepovou frekvenci zjistit. Pro měření samotné tepové frekvence úplně stačí i poměrně levné hodinky. Tyto přístroje pracují s technologií fotopletysmografie. Ta je založená na různé absorpci zeleného záření z hodinek krví během pulzování a po něm. Takto získáte poměrně spolehlivé údaje, ale pokud byste je chtěli ještě zpřesnit, můžete využít hrudních pásů, které jsou v porovnání se sportovními hodinkami a náramky o něco přesnější a spolehlivější.

Pomůže sledování tepu během redukce?

Měření tepové frekvence bývá oblíbené také u těch, kdo se snaží hubnout. Má to ale vůbec smysl? Vychází se především z toho, že při nižší tepové frekvenci dochází k vyššímu pálení tuků oproti sportování při vyšší tepové frekvenci. Spíš než rychlý sprint vám tedy při hubnutí prospěje, pokud se vydáte na hodinový pomalejší běh. Je to proto, že při vyšší intenzitě pohybu již tuky nestačí pro pokrytí energetických potřeb, a proto se začnou spalovat sacharidy.

Je tedy jisté, že při nižší intenzitě dochází k účinnějšímu spalování tuků. Znamená to ale rovnou účinnější hubnutí? Ne nutně – při hubnutí je totiž vždy rozhodující především negativní kalorická bilance bez ohledu na to, jaký pohyb preferujete vykonávat.

Spalování tuku v rámci tréninku by nás nemělo stresovat

Faktem je, že většinu energie během dne nespálíme v rámci sportování, ale spíše běžnými potřebami našeho organismu. Sledovat tedy, který sport kolik spálí, není zas tak zásadní. Pokud například vyrazíte na náročný a intenzivní trénink a budete spalovat zejména sacharidy, bude velká část následně přijatých sacharidů v rámci oběda nebo večeře uskladněna do tréninkem spotřebovaných zásob sacharidů v organismu, do glykogenu. 

Poté budou sacharidy v menší míře použity jako zdroj energie pro fungování organismu v následujících hodinách po sportovním výkonu. A zde zahrají daleko významnější roli právě naše tělesné tukové zásoby, které tělo může použít jako zdroj energie místo sacharidů. Není tedy třeba vyhýbat se žádnému sportu – na vaší postavě se to jistě projeví tak jako tak.

Má smysl hlídat si během sportu tep?

Díky měření tepu můžete samozřejmě svůj trénink optimalizovat a vyšperkovat. Jak na to? Pokud si například chodíte ráno zaběhat nalačno, vyplatí se využít nižší tepové frekvence aerobního pásma, kdy nebude tolik docházet ke spalování svalových bílkovin.

Sledování tepové frekvence může posloužit také při běhu, pokud si chcete hlídat tempo. Jestliže běháte na více než 10 kilometrů, pravděpodobně si budete chtít kontrolovat své tempo, abyste hned ze začátku nezačali příliš zostra a neměli ke konci problémy.

Co když je tep příliš vysoký?

Je váš tep i během klidu vysoký, tedy překračuje doporučené hodnoty a prakticky nikdy není nižší? Pak se jedná o zdravotní problém, který by bylo záhodno řešit s odborníkem. Může se jednat například o nějakou srdeční vadu, která by měla být léčena. Proto se v takovém případě vždy obraťte na lékaře a své potíže včas řešte.

ZDROJ: https://www.whoop.com/thelocker/max-heart-rate-training-zones/

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-rameno-ruce-naramkove-hodinky-7530583/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button