CvičeníPéče o tělo

V jednoduchosti je krása. Chůze je nejzdravější pohyb pro každého

Nabídka nejrůznějších sportů a aktivit je dnes široká. Asi proto, aby se lidí nenudili a stále mohli zkoušet nové a nové věci, které je budou motivovat k pohybu. Přemýšlíte i vy, jak se nyní motivovat k pohybu, když jsou fitka zavřená, aktivity nefungují a venku už začíná být i poměrně brzy tma na nějaké běhání po lese? Někdy je to nejlepší řešení zároveň to nejjednodušší – jako nejzdravější a nejefektivnější pohyb se pravidelně ukazuje obyčejná chůze. A věnovat se jí můžete i mezi paneláky nebo kdekoliv se zrovna nacházíte.

Nepotřebujete parťáka, náčiní, ani zvláštní prostor – chodit se dá skutečně kdykoliv a kdekoliv. Chůze navíc zlepšuje dýchání, pomáhá podpořit imunitu, a dokonce má meditativní účinky. Nekomplikujte si život vymýšlením jiných sportovních aktivit a dejte se na chůzi.

10 tisíc kroků není žádná nutnost

I když se do všeobecného povědomí dostalo to, že denně bychom měli ujít minimálně 10 tisíc kroků, není to tak úplně pravda. Podle vědeckých studií je spíše než množství kroků důležitější průměrná rychlost chůze. Pokud každý den věnujete alespoň hodinu svižnější chůzi, je to ten nejlepší základ pro dobrou fyzickou kondici a skvěle fungující imunitu.

Pravidelná chůze má hned několik zdravotních benefitů. Jde o vůbec nejpřirozenější způsob pohybu, který se učíme jako jeden mezi prvními. Pokud také netrpíte žádnými problémy spojenými s pohybovým aparátem, měl by pro vás být takový pohyb snadný a bezbolestný. Při svižné chůzi se navíc lze dostat do aerobní fáze, při které zahřejete svaly, a začnete navíc spalovat tukové zásoby.

Skvělý vliv na tělo i mysl

Pravidelná chůze má všechny běžné výhody aerobního cvičení. To znamená, že zlepšuje oběhový systém, snižuje obsah cukru v krvi a také snižuje deprese nebo úzkosti. Pár minut chození venku spolehlivě rozproudí krev, což vede ke zvýšení výkonnosti a soustředění.

Stále více se vědci také soustředí na zkoumání vlivů chůze na naše tělo i mozek. Ukazuje se například, že tento pohyb pomáhá zlepšovat plasticitu mozku, tvořit nové neurony a nové synaptické spoje v mozku. Pokud tedy hledáte zapeklité řešení problému a za počítačem vám to ani trochu nejde, sbalte si své saky paky a vyrazte na krátkou vycházku. Uvidíte, že se vrátíte s čerstvými nápady a řešeními.

I když se dá chodit doslova všude, přesto stále platí, že na procházky je lepší vyrazit do přírody. Ať chceme nebo nechceme, je velký rozdíl v tom, zda se procházíme mezi betonovými paneláky nebo vzrostlými stromy. Terapeutické účinky přírody přitom nejsou žádnou převratnou novinkou. Procházky doporučovali psychologové i lékaři již dlouhá století předtím.

Výzkumy ukazují, že už několikahodinový pobyt v lese má prokazatelně pozitivní dopad na snížení stresu, tlaku a zlepšení pozornosti lidí. Moderní firmy tedy často přesouvají svá jednání do přírody, aby se jejich zaměstnanci mohli lépe uvolnit a být kreativnější.

Ne každý umí chodit

Možná to zní paradoxně, ale je to tak. Sice se umíme po nohách pohybovat, ale to ještě neznamená, že chodíme správně a tak, abychom si neubližovali. Jak tedy správně vykročit? Především je třeba se narovnat, hlavu vytáhnout nahoru a tento postoj držet po celou dobu chůze. Paže by se při chůzi měly ponechat volně, pak bude přirozeně docházet k jejich souhybům během pohybu a k přirozené rotaci páteře. Důležité jsou také pohodlné boty, které podporují přirozenou klenbu chodidel.

Hlídejte si tep

Startovní frekvence tepu je mezi 55–60 a 72–76 údery za minutu. Netrénovaným osobám může tepová frekvence i při pomalé chůzi snadno vyletět nahoru, ale postupem času se srdeční frekvence začne ustalovat– a tak i vy poznáte, že se zlepšujete. Ideální rychlost chůze se může řídit tzv. dechovým testem. Pokud budete při sportu normálně mluvit, ale již si nezazpíváte, pak jste ve správném, aerobním pásmu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button