Nemoci a komplikacePéče o tělo

Hrozí vám vyhoření? Zjistěte, jaké jsou rané příznaky a jak situaci řešit

Vyhoření je velmi dobře známou součástí našeho pracovního prostředí – Světová zdravotnická organizace (WHO) jej dokonce označuje jako „profesní fenomén“ a zdá se, že je neoddělitelně spojeno s psychickou zátěží moderního zaměstnání.

Vyhoření je v mnoha profesích na historicky nejvyšší úrovni, k čemuž přispěla nejen pandemie COVID-19, ale také silná kombinace osobního, profesního a zdravotního stresu. Ačkoli se může vyskytovat zejména u pečovatelských profesí, jako jsou učitelé a zdravotníci, vyhoření se stalo širokým příznakem přepracovanosti i v mnoha jiných činnostech.

Víc než jen stres

Vyhoření je mnohem víc než pouhý přechodný stres – znamená nahromadění napětí, námahy a beznaděje, které může být velmi těžké identifikovat.

Jaké jsou tedy běžné příznaky nebo známky toho, že jste na cestě k vyhoření, nebo že jste tam již plně dospěli? Pomůžeme vám odhalit plíživé příznaky a včas zasáhnout.

Co je to vyhoření a jak moc je závažné?

Vyhoření je důsledkem chronického stresu, obvykle (i když ne výhradně) stresu na pracovišti. Zásadní je, že vyhoření zdaleka přesahuje váš pracovní výkon. Přestože vaše práce může trpět, vyhoření se může rozšířit do všech oblastí vašeho života a drasticky zvýšit pravděpodobnost výskytu různých závažných zdravotních potíží. Například stále častější vysoký krevní tlak, srdeční problémy, vysoká hladina cholesterolu a cukrovka jsou jen některé ze stavů, které jsou spojeny s chronickým stresem.

5 běžných příznaků vyhoření

Zajímá vás, zda se blížíte vyhoření? Zde jsou některé běžné příznaky, pocity a symptomy, které můžete pociťovat.

1. Vyčerpání

Pocit psychického přetížení se může projevit fyzickým vyčerpáním a únavou, což může ztížit řešení hlavních příčin vašeho vyhoření. Základní úkoly, jako je například sprchování nebo vaření jídla, se mohou zdát více zatěžující, zatímco dlouhý pracovní den je skoro nemožné zvládnout. Pokud se cítíte unavenější než obvykle nebo si nevíte rady s tím, jak zvýšit svou energii, je možné, že začínáte pociťovat první příznaky vyhoření.

2. Pocity strachu a nedostatku motivace

Pokud prožíváte syndrom vyhoření, může se vám stát, že i po víkendu nebo dovolené je vaše motivace a nadšení pořád na nulové úrovni. Dalším klíčovým příznakem je prokrastinace, nebo jednoduše neschopnost přinutit se k práci a soustředění. Pokud se vám však dny zdají vaše dny stále těžší, kvalita vaší práce klesá a vyhlídka na to, že budete i po odpočinku opět pracovat, vás uvádí do strachu a obav, možná máte co dočinění právě s vyhořením.

3. Potíže se spánkem

Spánková hygiena je zásadní součástí našeho zdraví. Špatná spánková hygiena může přispět k vyhoření, zatímco vyhoření samo o sobě může ovlivnit kvalitu vašeho spánku a vede k nespavosti nebo nočním můrám.

4. Nestálá chuť k jídlu

Náš vztah k jídlu může být také jasným ukazatelem toho, že něco není v pořádku. Ačkoli různí lidé reagují na jídlo různými způsoby, ztráta chuti k jídlu nebo přejídání se mohou být známkou toho, že něco není v pořádku.

5. Cynismus a podrážděnost

V počátečních fázích vyhoření může jako první klesnout vaše běžná nálada. Později se můře projevit právě zvýšený cynismus nebo podrážděnost. Pokud jste člověk, který má obvykle dobrou náladu, ale zjišťujete, že jste více frustrovaní nebo podráždění, může to být znamení, že se blížíte vyhoření.

5 způsobů, jak řešit vyhoření

1. Přehodnoťte čas strávený u obrazovky

Moderní život je zamořen digitálními zařízeními a obrazovkami a není neobvyklé, že na ně zíráte po celý pracovní den i mimo něj. Je však velmi důležité, abyste si používání obrazovek hlídali, kde se dá, a uvědomovali si tlak, kterým na nás zejména sociální sítě neustále působí.

Je například vhodné zavést si pravidla, že budete kontrolovat e-maily pouze mezi 9. a 18. hodinou nebo si nastavit limity v aplikacích sociálních médií tak, abyste k nim neměli přístup po 20:00. Tímto způsobem čas strávený na sociálních sítích nebude tolik ovlivňovat vaši náladu ani spánek.

2. Zaměřte se na péči o sebe

Péče o sebe sama je zásadním postupem nejen pro řešení syndromu vyhoření, ale především pro jeho prevenci. Zaměřte se na takové aktivity, jako je cvičení, meditace a zdravá strava. Rovněž dbejte na to, abyste se během volna odpojili od práce, což znamená, že se budete plně věnovat činnostem, které vás baví, s lidmi, které máte rádi.

3. Udělejte si přestávku

Pokud je někdy čas vzít si volno, pak je to tehdy, když na vás dolehne vyhoření. Vyhoření je pravděpodobně známkou toho, že toho máte na sobě až moc. Pokud to jde, vezměte si alespoň na dva týdny volno. Týden totiž obvykle nestačí k dostatečné regeneraci.

4. Poraďte se s odborníkem na duševní zdraví

Pokud zjistíte, že máte potíže s vyhořením, může být velmi těžké se z nich vyhrabat sami. Vyplatí se podívat se, zda by se nedaly využít nějaké možnosti terapie nebo odborné pomoci. Vyhoření se dá vyřešit během několika sezení, ale samozřejmě v závažnějších případech to může trvat i měsíce. Pro některé lidi může být dostatečné osvojení si meditační praxe a praxe mindfulness, pro jiné může být nezbytným krokem návštěva behaviorálního kouče nebo terapeuta, který se na danou problematiku specializuje.

5. Buďte otevření změnám

Je těžké představit si jiný život nebo jiný vztah k práci, když je vaše energie a motivace na dně. Jakmile se ale budete cítit trochu lépe, možná bude načase poohlédnout se po jiném zaměstnání nebo zvážit jinou změnu, která by vám prospěla. Není to jednoduchý úkol, říká O’Connor, ale nalezení odvahy přijmout tuto výzvu je příležitostí stanovit si nové hranice rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem a vyhnout se podobným problémů do budoucna.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/mental-health/signs-burnout-and-how-to-stop-it#how-to-face-burnout
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: ANTONI SHKRABA production: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-kancelar-firma-emoce-8278873/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button