Péče o těloPřírodní léčba

Co se stane vašemu tělu, když budete denně konzumovat jednu lžičku kurkumy?

Kurkuma je prášek, který pochází z kořene rostliny Curcuma longa. Jde o zlatavý prášek, který má zajímavou chuť a vůni. Divoce roste v lesích jihovýchodní Asie a jde o jednu z klíčových složek mnoha asijských jídel. Jedna čajová lžička kurkumy může pomoci od zánětu, bolesti či rakoviny.

Kurkuma a její účinná látka

V kurkumě najdete kurkumin, což je velmi účinná látka, která má dlouhou léčivou tradici a to v asijské kultuře. Jde o jednu z nejváženějších bylin. Byla známá pro své protizánětlivé, antibakteriální a detoxikační vlastnosti. Pro ně byla opravdu velmi ceněna. Nedávné studie odhalují, že kurkuma s kurkuminem může pomoci léčit další nemoci, jako například rakovinu nebo Alzheimerovu chorobu. Kde všude může kurkuma pomoci a zlepšit lidské zdraví? Přinášíme vám sedm osvědčených způsobů, kde kurkuma pomůže.

Přírodní bojovník proti zánětu

Chronický zánět se může u lidí objevovat v důsledku špatných životních návyků jako špatná výživa, stres, nedostatek pohybu a podobně. Mnozí lékaři si myslí, že chronický zánět je primárním faktorem, který je zodpovědný za výskyt mnoha vážných zdravotních problémů jako kardiovaskulární onemocnění, cukrovka, rakovina, Alzheimerova choroba a podobně. Kurkuma má silnou protizánětlivou aktivitu a může pomoci zablokovat až 97 různých zánětů v lidském těle.

Chrání váš mozek

Kurkuma může mít velmi dobré léčivé účinky pro lidské tělo, ovšem nedávné studie ukázaly, že může mít také velmi dobrý přínos na duševní zdraví. Aktivní složka kurkumin je považována za velmi slibnou léčbu Alzheimerovy choroby. Za jednu z hlavních příčin Alzheimerovy choroby se považuje beta-amyloidní plak.

Klinická studie, která byla publikována v časopise Journal of Neurochemistry ukázala, že extrakt kurkuminu redukuje tento beta-amyloidový plak o 30% a to během jednoho týdne. V jiné studii se zase prokázalo, že kurkuma může zastavit progresi roztroušené sklerózy. Kurkumin je také velmi dobré antidepresivum. Studie ukázaly, že může kurkuma blokovat aktivitu enzymové monoaminooxidázy, která se spojuje s depresí.

Snižuje riziko rakoviny

Existují různé studie, které ukazují, že kurkuma má protirakovinnou aktivitu. Podle studií může kurkumin, který v kurkumě najdete, může potlačit růst a vývoj různých typů rakoviny. Může tak zabránit vzniku metastáz. Důkazy ze studií, které se prováděly na zvířatech ukazují, že kurkumin může zabránit nebo vyléčit mnoho různých druhů rakoviny, jako je rakovina prsu, kůže, tlustého střeva, kosti, prostaty.

Zlepšuje se trávení

Kurkumin pomáhá žlučníku v uvolnění křečí a rozpadu tuku. V Německu je kurkuma obecně předepisována k léčbě zažívacích problémů. Snižuje frekvenci záchvatů kolitidy a uklidňuje také střevní záněty. Umí uklidnit pálení žáhy a to díky neutralizací žaludeční kyseliny.

Chrání srdce

Studie naznačují, že kurkuma může chránit krevní cévy a srdeční tkáň před chronickým zánětem a oxidací. Také kurkuma může pomoci předejít ateroskleróze, která je rizikovým faktorem pro infarkt a mrtvici. Studie na zvířatech prokázaly, že extrakt z kurkumy redukuje hladinu špatného cholesterolu a zastavuje jeho tvorbu.

Uklidňuje příznaky artritidy

I když je v této oblasti zapotřebí více výzkumu, mnoho lidí uvádí různé zlepšení svého zdravotního stavu. Pomáhá bojovat proti chronickému zánětu a také snižuje bolest. Někteří dokonce tvrdí, že kurkuminové doplňky mohou fungovat lépe než mnoho OTC nebo předepsané léky, které jsou na trhu dnes dostupné. A co víc, bez vedlejších účinků.

Zpomaluje stárnutí

Předpokládá se, že volné radikály a záněty hrají důležitou roli při stárnutí. Vzhledem k tomu, že také chrání naše srdce a bojuje proti rakovině, což jsou dva z největších zabijáků v dnešním světě. Pomáhá prospívat také dlouhověkosti.

Nejen toto, ale také další a další výhody může kurkuma pro vás mít. Chcete-li zlepšit váš celkový zdravotní stav, pak přidejte jednu čajovou lžičku kurkumy na sušenky, džus, polévku, hranolky a podobně. Konzumujte jí denně a uvidíte výsledky.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button