Péče o těloZdravé tipy

Nemůžete v létě spát? Tyto tipy vám pomohou usnout i ve vedrech

Léto a teplé počasí má většina lidí ráda, ale jen do té doby, než je čas jít spát. Bohužel je pravda, že pokud nemáte doma klimatizaci, často se noční teploty v létě dají jen těžko vydržet v posteli a peřinách. Spánek v horkých letních nocích bývá dost obtížný a často o poznání méně kvalitní než jindy. Jak se vyhnout potížím se spánkem a vyzrát na teplé počasí? Tito tipy vám mohou spaní v létě usnadnit.

Horko v bytě

Pokud žijete v paneláku nebo bytovém domě, a ještě ke všemu máte třeba okna na západ, pak dobře víte, že zde v létě bývá nesnesitelné vedro nejen přes den, ale také v noci. Večer se dá tak maximálně pořádně vyvětrat, ale pokud je venku stále 25 stupňů, stejně si příliš nepomůžete. Pokud navíc nemůžete mít kvůli hluku z ulice otevřená okna celou noc, jste odsouzeni k pocení se a snaze aspoň na chvíli zamhouřit oči.

Ideální teplota pro spaní

Optimální teplota je přibližně okolo 18 stupňů Celsia. Pro většinu lidí je tohle ještě příliš málo, ale obvykle se dá shodnout na teplotě okolo 20 stupňů, která vyhovuje skoro všem. V parném létě si však o takové teplotě můžete nechat tak akorát zdát. Řešení tedy musíte hledat jinde.

Zvolte správné pyžamo

Mnoho lidí preferuje spát v létě zcela nazí nebo jen ve spodním prádle. To je určitě dobré řešení. Případně zvolte jen lehký, chladivý a prodyšný materiál, ve kterém se cítíte skutečně komfortně a nikde vás nic netlačí ani netáhne.

Chladná sprcha před spaním

Otužovat se můžete celoročně, a v létě to má smysl o to víc. Když si před spaním dopřejete pár minut ledové sprchy, určitě se vám bude usínat ve vyhřátém pokoji snadněji. Kůže se totiž studenou koupelí ochladí a než se zase zahřeje na původní teplotu, vy už pravděpodobně stihnete usnout a odplout do říše snů.

Využívejte závěsy a žaluzie

Potíže s usínáním může prohlubovat i světlo. Proto si na noc zatáhněte závěsy, aby vás ranní slunce netahalo z postele zbytečně brzy. Světlo během noci navíc brání tvorbě melatoninu, a tak se kvůli tomu připravujete o kvalitní a hluboký spánek. Není však nutné pokoj zatemňovat zcela. Je totiž zdraví prospěšné, pokud vás ráno budí přirozené světlo. Zkuste si tedy v závěsech nechat prostor pro průnik ranního světla. Probudíte se mnohem spokojenější a odpočatější. Trocha ranního světla pomáhá tělesnému biorytmu rozpoznat, že přichází den a podvědomě se na něj připravit ještě dříve, než se vzbudíte.

Větrání rozhodně pomůže

Zde vše záleží především na poloze vašeho bytu či domu. Pokud totiž žijete ve velkoměstě, kdy vám i pozdě v noci nebo brzy ráno jezdí pod okny auta, tramvaje nebo náklaďáky, pak si můžete otevřené okno dovolit jen stěží. Možností je ale také využít služeb škrabošky a špuntů do uší a užívat si i nadále čerstvého a chladného vzduchu. Vzduch bývá nejchladnější až mezi 3. až 5. hodinou ranní, a tak z větrání můžete získat benefity až k ránu. 

Nezapomínejte na hydrataci

Voda může při ochlazování organismu hodně pomoct. Nebojte se před spaním pít a sklenici si určitě nechte i u postele, abyste mohli tekutiny doplňovat kdykoliv se vám zachce. Během léta se z těla vypařuje mnohem více vody, takže je zcela nezbytné dbát na pitný režim.

Samozřejmě i v noci se můžete jít zchladit pomocí studené sprchy, když se v noci probudíte vedrem. Nebo si na stůl vedle sebe položte malou lahvičku s minerální vodou a rozprašovačem a během noci se můžete dle potřeby osvěžit.

Poslední možností je samozřejmě nákup klimatizace. Pamatujte ale na to, že používat ji pravidelně, není zcela zdraví prospěšné.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/6-simple-tips-for-sleeping-in-the-heat

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button