Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Endometrióza: Obávaná diagnóza, které lze předcházet i správnou stravou. Jak na to?

Endometrióza je chronické gynekologické onemocnění, které postihuje miliony žen po celém světě. Při endometrióze se tkáň podobná vnitřní vrstvě dělohy nachází mimo dělohu, což může vést k bolestem, zánětu a potížím s reprodukčním zdravím. Přesné příčiny endometriózy nejsou zcela známy, ale výzkum naznačuje, že genetické a hormonální faktory hrají důležitou roli. Kromě tradičních léčebných postupů se v posledních letech zkoumá také vliv výživy a životního stylu na prevenci endometriózy a podporu její léčby. V tomto článku se podíváme na možnosti, jak výživou ovlivnit endometriózu, a přiblížíme některé relevantní vědecké výzkumy v této oblasti.

Výživa jako prevence endometriózy

Zdravá a vyvážená strava hraje důležitou roli v udržování celkového zdraví a může mít také vliv na riziko vzniku endometriózy. Několik studií naznačuje, že konzumace potravin bohatých na antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny může snížit zánětlivé procesy spojené s endometriózou. Antioxidanty chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé vlastnosti.

Výzkum provedený na univerzitě Harvard potvrdil, že ženy, které konzumovaly vyšší množství potravin obsahujících omega-3 mastné kyseliny, měly nižší riziko vzniku endometriózy. Podobné výsledky ukázala také studie publikovaná v časopise „Human Reproduction“, která zjistila, že vyšší příjem potravin bohatých na antioxidanty, jako jsou ovoce, zelenina a celozrnné obiloviny, byl spojen se sníženým rizikem endometriózy.

Další výzkumy se zaměřily na vliv hormonálních faktorů a potravinových látek, které ovlivňují hormonální rovnováhu, na endometriózu. Studie publikovaná v časopise „American Journal of Clinical Nutrition“ naznačila, že vyšší příjem vlákniny je spojen s nižším rizikem endometriózy. Vláknina pomáhá ovlivňovat hladiny estrogenu v těle, což může mít vliv na vývoj endometriózy.

Podpora léčby endometriózy pomocí výživy

I při již diagnostikované endometrióze může výživa hrát důležitou roli při podpoře léčby a zvládání příznaků. Několik studií naznačuje, že upravená strava může pomoci snížit bolest, zánět a další nepříjemné příznaky spojené s endometriózou.

Studie publikovaná v časopise „Reproductive Biomedicine Online“ zjistila, že ženy s endometriózou, které konzumovaly stravu bohatou na omega-3 mastné kyseliny, vitamín E a vitamín D, zaznamenaly snížení bolesti a zánětu. Další výzkum naznačuje, že vysoký příjem zeleného čaje může mít pozitivní účinky na zánětlivé procesy spojené s endometriózou.

Nutriční doplňky také nabízejí potenciální přínosy při léčbě endometriózy. Studie publikovaná v časopise „Reproductive Sciences“ uvádí, že doplnění stravy s vitamínem D, vitamínem B6 a hořčíkem může přispět ke snížení bolesti a zlepšení kvality života u žen s endometriózou.

Jak se stravovat?

I když nelze endometriózu zcela předcházet, některé výživové a životní stylové změny mohou pomoci snížit riziko vzniku této choroby a podpořit její léčbu. Níže uvádím několik doporučení:

  • Zdravá strava: Zahrnujte do své stravy dostatečné množství čerstvého ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin a zdravých tuků. Snažte se omezit příjem nasycených tuků a transmastných kyselin, které se nacházejí v průmyslově zpracovaných potravinách a tučném masu.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Konzumujte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou losos, tuňák, lněná semínka a chia semínka. Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit zánět spojený s endometriózou.
  • Omezte příjem kofeinu a alkoholu: Přílišný příjem kofeinu a alkoholu může ovlivnit hormonální rovnováhu a zánět v těle. Snažte se omezit konzumaci kávy, čaje, energetických nápojů a alkoholu.
  • Výživa bohatá na antioxidanty: Zařaďte do své stravy potraviny bohaté na antioxidanty, jako jsou bobule, tmavá čokoláda, ořechy, fazole, zelený čaj a zelené listové zeleniny. Antioxidanty mohou pomoci snížit zánět a podporovat celkové zdraví.
  • Omezte konzumaci průmyslově zpracovaných potravin: Průmyslově zpracované potraviny často obsahují přidané cukry, umělé přísady a chemikálie, které mohou negativně ovlivnit hormonální rovnováhu a zánětlivý stav v těle. Snažte se jíst co nejvíce čerstvých a nezpracovaných potravin.

Rizikové faktory

Existují některé potraviny, které mohou při nadměrné konzumaci zvyšovat riziko vzniku tohoto onemocnění.

1. Červené maso a masné výrobky – Nadměrný příjem červeného masa a výrobků z něj může zvyšovat riziko rozvoje endometriózy i míru příznaků.

2. Lepek – Lepek je často považován za nebezpečný i u zcela zdravých lidí, ale není třeba se ho obávat. Platí však, že neléčená celiakie dovede přispívat k rozvoji endometriózy právě proto, že vytváří primárně zánětlivé prostředí.

3. Kofein a alkohol – Většina studií kofein se zvýšeným rizikem vzniku tohoto onemocnění nespojuje, ale platí, že ženám s již diagnostikovanou endometriózou se odporučuje kofeinové nápoje omezit, protože mohou způsobovat žaludeční obtíže.

4. Sójové výrobky – Studie řeší zejména vysoký obsah fytoestrogenů, které však mohou mít v organismu velmi různorodé účinky. Záleží to zejména na koncentraci pohlavních hormonů a dávce přijatých fytoestrogenů. Přesto se však doporučuje držet konzumaci sóji a sójových produktů v přiměřené míře.

I když endometriózu nelze zcela předcházet, správná výživa může hrát důležitou roli při snižování rizika vzniku této choroby a podpoře léčby. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny a vlákninu může přispět ke snížení zánětu a hormonální nerovnováhy spojené s endometriózou. Navíc, některé studie naznačují, že specifické nutriční doplňky mohou mít pozitivní vliv na symptomy endometriózy.

Je však důležité mít na paměti, že každý případ endometriózy je individuální a vyžaduje pečlivé sledování a odbornou lékařskou péči. Při podezření na endometriózu nebo potvrzené diagnóze je nejlepší konzultovat s gynekologem nebo specializovaným lékařem, aby byl sestaven optimální léčebný plán, který zahrnuje nejen vhodnou výživu, ale i další léčebné metody. Zároveň je třeba také říct, že ačkoliv tato diagnóza mnohé vyděsí, neznamená to, že by nutně bránila plodnosti nebo zdravému ženskému životu. Vše závisí na řadě okolností.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/endometriosis/endometriosis-diet
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Nadin Sh: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-talir-zelenina-zena-15781259/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button