Jídlo a stravováníZdravé tipy

Rozdíl mezi cukrem a jinými sladidly: Možná vás překvapí, že některá vůbec nejsou zdravější

Náš mozek je podvědomě nastaven na to, že sladká chuť je dobrá. I proto si občas sladkou dobrotu dopřeje snad úplně každý z nás. Jenže mnoho lidí má potom výčitky a bojí se, že si cukrem vlastně ubližují. Pokud máte sladké opravdu rádi, možná se zamýšlíte i nad tím, čím cukr nahradit. Možná ale není potřeba okolo cukru vůbec tolik panikařit.

Je nutné cukr striktně vynechávat?

Je jasné, že nadbytečný příjem cukru našemu tělu neprospívá. Vede ke vzniku zubního kazu, cukrovce 2. typu, nahrává nadváze, nebo dokonce obezitě. A to zmiňujeme samozřejmě jen ty nejčastější problémy.

Pokud mluvíme o klasickém cukru, většinou máme na mysli sacharózu, která se vyrábí z cukrové řepy. Je dobré upozornit na to, že cukr v rozumném množství rozhodně není žádný jed ani zabiják. Je však nutné, aby jeho denní příjem nepřekročil 10, ještě lépe však 5 % z denního příjmu energie.

A to už může být někdy trochu oříšek. Horní hranice příjmu cukru lze totiž dosáhnout velmi snadno. Stačí třeba půl litru koly nebo sáček gumových medvídků a máte vyčerpáno. A to ani neuvažujeme nad tím, že přidaný cukr se skrývá i v potravinách, kde bychom jej možná nečekali. Spousta ho je ve snídaňových cereáliích, džusech, ochucených mléčných výrobcích atd. I proto je nutné přemýšlet nad různými alternativami cukru, které nám pomohou držet jeho příjem na zdravé úrovni.

Na trhu je dnes již ohromná spousta produktů, které slibují zdravou náhradu cukru. Je to ale opravdu tak nebo vás reklama opět tahá za nos?

Běžná sladidla, která ale více zdraví nepřinesou

Tato sladidla vám mohou velmi dobře zpestřit jídelníček, takže není od věci si je občas dopřát – skutečně zdravější nebo prospěšnější než obyčejný cukr ale v podstatě nejsou.

Hnědý cukr

Stejně jako bílý cukr, ten hnědý také vzniká z cukrové řepy. Jediným rozdílem je to, že hnědý cukr se nebělí, tedy není rafinován. Hnědý cukr tak obsahuje zbytky melasy, která mu dodává onu hnědou barvu, ale je jí tak málo, že zdravotní benefity pro naše tělo v podstatě nemůže přinášet. Pravdou také je, že se cukr někdy zpětně dobarvuje karamelem, aby byl pro spotřebitele zajímavější.

Třtinový cukr

Třtinový cukr je velmi podobný klasickému cukru s tím rozdílem, že je vyráběn z cukrové třtiny. I on obsahuje melasu. Jeho kalorická hodnota je ale stejná a pozitivní účinky na zdraví nejsou nijak závratné.

Med

Složením je velmi podobný klasickému cukru. Cukry tvoří kolem 80 % jeho obsahu, takže rozhodně neplatí, že je zdravější než obyčejný cukr a že se po něm netloustne. Samozřejmě vám dodá i jiné látky než cukr, a navíc podpoříte třeba i místního včelaře, ale po zdravotní stránce žádné zázraky nečekejte.

Javorový sirup

Jeho chemické složení a kalorická hodnota jsou opět téměř totožné s cukrem. Obsah užitečných minerálních látek je ale zcela minimální.

Datlový sirup

Datlový sirup se vyrábí ze sušených datlí a vody. Obsahuje až 98 % cukru a velice rychle vystřeluje hladinu krevního cukru nahoru. Je tedy možné, že budete mít po jeho konzumaci zase velmi brzo chutě na sladké. Hodit se ale může u sportovců, kteří potřebují rychle doplnit energii.

Kokosový cukr

I u tohoto sladila tvoří až 75 % obsahu sacharóza, tedy běžný cukr. Kokosový cukr sice zajímavě chutná, ale je i dost drahý. Tím, že méně sladí, jej ale vždy spotřebujete větší množství než klasického cukru, takže se může jeho užívání hodně prodražit. Obsahuje i vlákninu inulin, díky které pomaleji přechází do krve. Jsou zde ale lepší alternativy za rozumější peníze.

Sladidla, kdo kterých má smysl investovat

I když předchozí varianty vašemu zdraví příliš nepomohou, zdravější varianty cukru skutečně existují, jen je třeba hledat ještě někde trochu jinde.

Čekankový sirup

Toto sladidlo se vyrábí z kořene čekanky. Obsahuje vlákninu inulin, která má sladkou chuť a působí i na naše zažívání. 100 g čekankového sirupu obsahuje pouhých 5 g cukru, ale k tomu 71 g vlákniny. Je to skoro ideální alternativa sladidla, protože obsahuje mnohem méně cukru i kalorií než jiné sirupy.

Xylitol

Jedná se o tzv. březový cukr, co je přírodní sladidlo, které se získává se z kůry a dutiny břízy bělokoré. Má velmi podobnou strukturu i sladivost jako klasický cukr, takže jej rádi používají cukráři, protože je v receptech snadno zaměnitelný. Má ale méně kalorií než běžný cukr, takže i klaické dezerty mohou být více „fit“.

Erythritol

Patří mezi tzv. „cukerné alkoholy“. Oproti xylitolu neobsahuje žádnou energii a nezvedá ani hladinu krevního cukru. I jeho sladivost je velmi dobrá, asi 60 % běžného cukru.

Stévie

Získává se z listů stévie sladké, což je rostlina původem z Jižní Ameriky. Má výraznou sladkou, ale i mírně nahořklou chuť. Sladivost je až 300x větší než u cukru, takže je s ní dobré šetřit. Má také nulovou energetickou hodnotu a nezvyšuje hladinu krevního cukru. Nechutná však zdaleka každému. Některé výrobky mají nepříjemnou dochuť, která vám jídlo může pěkně pokazit.

S cukrem nemusíte jen bojovat

Je klíčové přemýšlet nejen nad tím, čím sladíme, ale také v jakém množství sladíme. Nemusíme se nutně vzdávat cukru, protože v rozumném množství nám cukr prostě nemůže ublížit. Je spíše dobré se zamyslet nad tím, jak můžeme příjem cukru snížit a případně jej nahradit variantami, které mají skutečně jiné složení a jiný obsah výživových látek.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button