Přírodní léčbaZdravé tipy

Ibiškový čaj a jeho výhody – zabraňuje obezitě, bojuje proti karcinogenům

Ibišek je nejvíce znám jako krásná rostlina, která má pestrobarevné květy. Mnoho z nás má ibišek doma v květináči a těší se zejména z jeho vůně a krásného vzhledu. Tato rostlina však toho umí mnohem víc, má jedinečné přínosy pro lidské zdraví. Přínosy byly známy po celém světě už od starověku. Starověký Egypt využíval ibišek k udržení normální tělesné teploty. V Iránu byl například využíván ke zmírnění problémů se spánkem.

Výhody ibišku

Z ibišku je možno těžit v opravdu hojné míře, zprávy však ukazují, že největší výhody poskytuje při vysokém tlaku a cholesterolu, zlepšuje inzulinovou rezistenci podobně jako imunitní systém, pomáhá proti zažívacím a zánětlivým problémům. Pomáhá také léčit onemocnění jater, při hubnutí a může pozitivně působit také proti rakovině.

Ibišek, výtažky z ibišku a ibiškový čaj jsou pro mnohé dosud neznámý pojem. Vědci však nadále dokazují jak velký zdravotní potenciál má díky vysokému obsahu polyfenolů. To jsou rostlinné sloučeniny, které jsou známé pro své antioxidační a preventivní vlastnosti. Působí také proti stárnutí. Jaké jsou skutečné přínosy ibišku pro lidské zdraví?

Snižuje obezitu, břišní tuk a ztukovatění jater

Extrakt z ibišku má metabolický regulátor a tedy potenciál pro ochranu jater. Výzkum z roku 2014 ukázal, že obézní lidé ve věku 18 až 65 let, kteří konzumovali extrakt ibišku po dobu 12 týdnů, snížili svou tělesnou hmotnost. Snížil se také tělesný tuk a index tělesné hmotnosti. Testy také dále prokázaly snížení volných mastných kyselin v těle, snížila se hladina cukrovky. Extrakt z ibišku také prokázal zlepšení jaterní steatózy (ztukovatění jater) a to zejména díky vysokému obsahu polyfenolů.

Řízení krevního tlaku

Studie ukázaly, že pití 2-3 šálků ibiškového čaje každý den může pomoci snížit hladinu krevního tlaku a fungovat stejně účinně jako některé antihypertenzní léky na předpis. Podle výzkumu provedené na Tufts University v Bostonu může ibišek svými protizánětlivými vlastnostmi snížit krevní tlak až o deset bodů.

Pomáhá bojovat s karcinogeny, pomáhá v prevenci rakoviny

V taiwanské laboratorní studii bylo zjištěno, že extrakt ibišku je bohatý na polyfenoly. Tento extrakt je toxický pro rakovinné buňky a je zvláště účinný při zabíjení buněk lidského karcinomu žaludku. Studenti výzkumu potenciální schopnost ibišku jako prevenci rakoviny připisovali vysoké úrovni polyfenolů (bohaté na kyselinu protocatechuovou), které jsou silnými antioxidanty. Extrakt z ibišku také indukoval buněčnou smrt v lidských leukemických buňkách.

Metabolický syndrom

Nedávné studie prokázaly slibné výsledky i pro prevenci léčby metabolického syndromu. Dokázaly, že denní dávka extraktu z ibišku pomohla za pouhý měsíc zlepšit hladinu glukózy, triglyceridů a glukózy, stejně jako vede ke zlepšení inzulínové rezistence u lidí, kteří trpí metabolickým syndromem.

Bojuje proti běžnému nachlazení

Ibišek je bohatý na vitamín C, který zlepšuje imunitní systém správným způsobem, a pomáhá při léčbě a prevenci virů, jako je nachlazení nebo chřipka.

Ochrana jater

Jedna ze studií ukázala, že extrakt ibišku má anti-urolitickou aktivitu, což znamená, že může přispět ke snížení tvorby ledvinových kamenů. Má také diuretickou aktivitu, která zlepšuje funkci močového měchýře a pomáhá odstranit ledvinové kameny. Extrakt ibišku také prokázal zlepšení jaterní steatózy (ztukovatění jater), zejména díky vysokému obsahu polyfenolů.

Ingredience pro čaj:

  • 2 litry filtrované vody
  • lístky ibišku
  • ½ skořice
  • surový med
  • kořen zázvoru

Postup:

Vezměte polovinu vody a smíchejte se všemi přísadami, kromě listů ibišku. Dejte na sporák a vařte. Jakmile vaříte, odstraňte z plotny a přidejte lístky ibišků. Zakryjte poklicí a nechejte po dobu 15-20 minut louhovat. Následně sceďte a přidejte zbývající vodu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button