Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

9 potravin, které byste nikdy neměli konzumovat, pokud máte artritidu

Ve Spojených státech je víc než padesát milionů lidí, kteří trpí artritidou. Mnozí z nich se trápí s bolestí den co den a boj se zánětem je pro ně běžný. Toto zánětlivé onemocnění je velmi nepříjemné, vaše každodenní problémy s bolestí často ovlivňují běžné procesy jako chůzi, nákupy, chůzi do schodů, sportování a vůbec pohyb obecně.

Zánětlivé onemocnění kloubů

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů a je možno jí dělit na infekční a neinfekční. Častěji se objevují ty neinfekční. Základem této formy onemocnění je autoimunitní proces, tedy imunitní systém napadá a ničí vlastní tkáně. Artritid existuje několik, například revmatoidní artritida, revmatická artritida, dnavá artritida, psoriatická artritida nebo erozivní artritida.

Tato nemoc vzniká mnoha faktory, například genetickými predispozicemi, zvýšenou námahou nebo vyšším věkem. Jedním z nejběžnějších a nejznámějších příznaků je bolest. Ta je v různé míře a různé intenzitě. Dále se objevuje otok a při revmatické artritidě se může objevovat zvýšená teplota nebo zarudnutí kůže.

Jak toto onemocnění léčit?

Typická léčba zahrnuje snížení bolesti.  To je sice dobře, nicméně se to netýká skutečného problému. Zatím neexistuje ta správná dieta, která by proti artritidě fungovala. Nicméně výzkumy naznačují, že zbavování se potravin, které by mohly způsobovat záněty, může pomoci.

Pokud ze své stravy vytěsníte zánětlivé potraviny, může se zánět v těle snížit a tím pádem i bolest. Díky tomu vám nebude dělat pohyb takový problém, jako předtím. Jaké potraviny je však dobré omezit? Přinášíme devět jídel, kterých byste se měli vyvarovat.

Lepek & Pšenice

Lepek a pšenice způsobují zánětlivou reakci a to zejména u lidí, kteří na ně mají intoleranci. V mnoha studiích se spojuje bolest kloubů s propustností střev nebo zvýšenou propustností střev. Propustnost střev umožňuje toxinům a odpadním látkám vstoupit do krevního řečiště prostřednictvím střev. Tyto škodlivé vedlejší produkty jsou považovány za hrozbu a tělo zahajuje imunitní odezvu. A právě ta vede ke vzniku zánětu, který někdy cílí na oblasti v kloubech a okolo nich.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky mohou přispívat k bolesti, která se pojí s artritidou. Ta může být způsobená typem bílkovin (kasein), které v mléčných výrobcích najdete. Podle Physician Committee for Responsible Medicine může tento protein u některých jedinců podráždit tkáň okolo kloubů. Někteří lidé, kteří trpí bolestí při artritidě úspěšně přecházejí na veganskou stravu. Ta neobsahuje živočišné produkty.

Kukuřičný olej

Tento olej nebo raději jídlo s vysokými dávkami omega-6 mastných kyselin může vyvolávat zánět. Kukuřičný olej není jediným průmyslovým olejem, který byste měli ze své stravy vyloučit. Měly by být také vyloučeny všechny oleje získané ze semen, například řepka olejná, sójové boby, sójový olej, rýžový nebo slunečnicový olej.

Sušené a zpracované potraviny

Vědci z Mount Sinai School of Medicine zkoumali prevenci nemocí prostřednictvím stravy. Zjištění ukázala, že snížení konzumace smažených a zpracovaných potravin jako smažené maso a mražená jídla může snížit zánět a skutečně pomáhá obnovit přirozenou obranyschopnost těla.

Sůl a konzervační látky

Mnoho potravin se dnes vyrábí s nadbytečným množstvím soli a konzervačních látek. Potraviny jsou chutnější a trvanlivost se uměle prodlužuje. Bez ohledu na to může sůl a konzervační látky ve velkém množství v kloubech vyvolávat zánět. Zpracované potraviny proto vyškrtněte ze svého jídelníčku. Svému tělu uděláte službu.

Zelenina

Například lilkovitá zelenina, která obsahuje solanin, typ sloučeniny, která produkuje nežádoucí fyziologické reakce u pacientů s artritidou. Konzumace zeleniny jako lilek, papriky, brambory nebo rajčata může zhoršit bolest artritidy. Pokud máte rádi sladké brambory, můžete být v klidu, ty konzumovat můžete.

Rafinovaný cukr

Výzkum ukázal, že zpracovaný cukr vyvolává uvolňování zánětlivých signálů jako cytosiny. Cukr se může schovávat pod mnoha různými názvy na obalech produktů, například fruktóza nebo sacharóza. Vynechejte ovocné šťávy, sýry, cukrovinky nebo pečivo.

Alkohol a tabák

Konzumace alkoholu a tabáku může vést k řadě zdravotních problémů a to včetně některých, které mohou ovlivnit vaše klouby. Kuřáci jsou víc vystaveni riziku vývoje revmatoidní artritidy, zatímco ti, kteří konzumují alkohol, mají vyšší riziko vzniku dny.

Zvyšte AGEs

Pokročilý produkt glykace (AGE) se objevuje při ohřevu, smažení, grilování nebo pasterizaci potravin. Poškozuje určité bílkoviny v těle a pokouší se rozbít tyto AGE s použitím cytosinů. To může mít za následek artritidu nebo jiné formy zánětu.

Co jíst místo těchto potraviny?

Přinášíme některé lepší potraviny, které jsou vhodné pro jedince s artritidou:

  • Ryby bohaté na omega-3 například sleď, makrela, tuňák nebo losos
  • Sójové boby jako tofu nebo edamame
  • Olej s omega-3 jako extra panenský olej, avokádo, vlašské ořechy, ořechový olej
  • Třešně
  • Brokolice
  • Zelený čaj
  • Citrusové plody jako grapefruity, limetky nebo pomeranče
  • Celozrnné výrobky jako hnědá rýže a ovesné vločky
  • Fazole
  • Česnek

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button