Nemoci a komplikacePéče o tělo

Krev ve stolici nemusí značit jen rakovinu. Test na okultní krvácení si snadno uděláte i doma

Pokud objevíte krev ve stolici, většina lidí automaticky zpanikaří – právě tento příznak je totiž považován za jasný signál rakoviny tlustého střeva, a tak není divu, že řadu lidí dost vyděsí. Ne vždy to tak ale musí být, proto panika určitě není na místě, ale spíše by vás toto zjištění mělo motivovat k co nejdřívějšímu zjištění skutečné příčiny krvácení. Dnes se přitom krev ve stolici dá odhalit již poměrně snadno – k dispozici jsou už i domácí testy na odhalení tzv. okultního krvácení.

Rakovina tlustého střeva

Je sice pravda, že krev ve stolici velmi často odkazuje právě k této diagnóze, ale nemusí tomu tak být vždy. Krev se ve stolici může objevit z mnoha jiných důvodů, a ne jen jako signál nádoru. Především je však nutné upozornit na to, že jen málokdo zaznamená krev ve stolici pouhým okem. Může ji však odhalit velmi spolehlivý test na tzv. okultní krvácení.

Patří k nejčastějším

Češi bohužel vévodí světovým žebříčkům ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Každý rok je diagnostikováno přibližně u 8 000 nových případů. Nejohroženější skupinou jsou muži nad 50 let, ale stále častěji postihuje muže i ženy starší 40 let. Toto onemocnění je způsobeno změnou střevních buněk v důsledku nevhodného životního stylu. Mez největší rizikové spouštěče patří hlavně nezdravý jídelníček, výrazným dílem však přispívá i dědičnost. Nicméně lékaři opakovaně upozorňují, že životní styl hraje klíčovou roli a i se špatnou genetickou predispozicí je možné se onemocnění vyhnout. Riziko zvyšuje také kouření, sedavý způsob života, obezita nebo větší konzumace alkoholu, především piva.

Nezapomínejte na prevenci

Především bychom se měli zaměřit na náš jídelníček. Klíčové je především dostatek vlákniny. Doporučené množství vlákniny pro dospělé je 30 gramů denně a zajistí ho jen konzumace dostatečného množství ovoce, zeleniny, celozrnných produktů nebo luštěnin.

Velmi důležitou součástí prevence by měly být také pravidelné testy na okultní krvácení – od 50 do 55 let ho v jednoročním intervalu hradí pojišťovna. Je dobré tyto testy absolvovat a případně i požádat o vyšetření na kolonoskopii nebo využít možnosti screeningu.

Které příznaky sledovat?

Příznaky karcinomu tlustého střeva a konečníku bývají dlouho nepozorované nebo se dají snadno zaměnit za jiné obtíže. Především se může jednat o častý nebo dlouhodobý průjem, střídání průjmu a zácpy, bolesti břicha nebo křeče, únavu, slabost a hubnutí. Důležitým symptomem bývá právě již dříve zmiňovaná krev ve stolici, kterou nejsnadněji prokáže vhodný test. Je zapotřebí tento test absolvovat pravidelně, protože čím je případný nádor zachycen dřív, tím větší jsou možnosti léčby.

Co dělat, když je test pozitivní?

I pokud u vás test prokáže krev ve stolici, neznamená to automaticky, že máte rakovinu. Příčinou může být vnitřní poranění, hemoroidy nebo zánět střev a žaludeční vředy. Všechny tyto možnosti jsou poměrně dost pravděpodobné, proto je nezbytné nepanikařit a absolvovat další vyšetření. Pokud jde o nějaké statistiky, lze říct, že o karcinom se při zjištění krve ve stolici jedná u asi 2–10 % případů, častější jsou tedy jiné důvody.

Jak na domácí test?

Jedná se o velmi jednoduchý a bezbolestný test, který ale přesto nebývá mezi lidmi zrovna oblíbený. Je totiž nezbytné odebrat vzorek stolice, což dělá některým problém. Obecně bývá lidem nepříjemné vůbec o něčem takovém mluvit nebo přemýšlet. Vše ale zvládnete sami doma a orientační výsledek znáte do pár minut. Pokud se výsledek ukáže pozitivní, objednejte se u svého praktika a domluvte se s ním na dalším postupu.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/colon-cancer

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button