Jídlo a stravováníPéče o tělo

Které vitamínové doplňky by vám přes zimu neměly chybět? K2 a D3 jsou nutností

Co jsou vitamíny K2 a D3?

Vitamíny K2 a D3 jsou rozpustné v tucích. To znamená, že je třeba je užívat s jídlem, které obsahuje nějaký tuk, například s kouskem sýra nebo salátovou zálivkou.
K2 je známý také jako menachinon a MK7, zatímco D3 je cholekalciferol (vitamin D3). Oba si tělo vytváří samo, když vystavíte kůži slunečnímu záření. K2 pochází z bakterií ve střevech, zatímco D3 z živočišných zdrojů, jako je rybí tuk nebo vejce.

Zdravotní přínosy vitaminů K2 a D3

Vitamíny K2 a D3 jsou nezbytné pro dobré zdraví. Podílejí se na mnoha procesech, které udržují vaše zdraví, včetně:

  • zdraví srdce
  • zdraví kostí
  • zdraví imunitního systému

Kde sehnat vitamíny K2 a D3

Vitamíny K2 a D3 najdete v potravinách, doplňcích stravy a obohacených potravinách.
Mezi potravinové zdroje patří:

  • máslo
  • sýr (např. parmezán)
  • kvašené potraviny, jako je kysané zelí a kimči.

Pokud tyto potraviny nejíte pravidelně, mohou vám pomoci doplňky stravy. Přírodní doplňky vitaminu D3 jsou k dostání ve většině obchodů se zdravou výživou; před užíváním jakéhokoli doplňku se však raději poraďte se svým lékařem, protože se mohou vzájemně ovlivňovat s jinými léky nebo způsobovat nežádoucí účinky, pokud se užívají ve vysokých dávkách.

Denní doporučený příjem vitaminů K2 a D3

Doporučený denní příjem vitaminů K2 a D3 je následující:

  • Dospělí: Dospělí: 15 mcg K2, 600 IU D3.
  • Děti (ve věku 1-18 let): 5 mcg K2, 400 IU D3.
  • Těhotné ženy: 30 mcg K2 a 600 IU D3.

Možné nežádoucí účinky vitaminů K2 a D3

Mezi možné nežádoucí účinky vitaminů K2 a D3 patří nevolnost, zvracení, bolesti hlavy a závratě. Tyto příznaky jsou obvykle mírné a odezní během několika dnů po ukončení užívání. Pokud se u vás po užívání těchto doplňků stravy objeví závažné nebo dlouhodobé nežádoucí účinky, kontaktujte ihned svého lékaře.

Interakce s léky

Nejsou známy žádné interakce mezi doplňky stravy s vitaminy K2 a D3, ale je důležité si uvědomit, že některé léky mohou s těmito vitaminy interagovat. Například lék na ředění krve warfarin blokuje vstřebávání vitaminu K v těle, což by mohlo vést k problémům s krvácením, pokud užíváte oba léky současně. Pokud užíváte nějaké léky nebo máte zdravotní potíže, které vyžadují dohled lékaře, nezapomeňte lékaře informovat o všech doplňcích stravy nebo vitamínech, které užíváte, aby se mohl ujistit, že je pro vás vše bezpečné.

Tipy pro maximální využití vitaminů K2 a D3

Jezte vyváženou stravu. Vitamíny K2 a D3 můžete získat z potravin, například z mléčných výrobků nebo vaječných žloutků. Pokud tyto potraviny nejíte pravidelně, zvažte užívání doplňku stravy.

Doplňujte je v případě potřeby. Pokud nezískáváte dostatek vitaminů K2 a D3 stravou, zvažte užívání doplňku, který obsahuje obě sloučeniny dohromady – bude snazší udržet správnou hladinu tímto způsobem než se snažit užívat dva samostatné doplňky zvlášť (a v různou dobu).

Vitamíny K2 a D3 a vaše zdraví

Když se snažíte zlepšit své zdraví, je důležité vědět, jaké vitaminy byste měli užívat. Vitamíny jsou pro naše tělo nezbytné, protože nám pomáhají se vším od výroby energie až po růst a obnovu kostí.

Vitamin K2 je nezbytný pro zdravou srážlivost krve, zatímco vitamin D3 hraje roli při vstřebávání vápníku a zdraví kostí. Oba jsou důležité pro celkové zdraví – ale kolik jich potřebujete? Doporučená denní dávka (RDI) těchto dvou vitaminů se liší v závislosti na věkové skupině.

Vitamíny K2 a D3 jsou nezbytné pro dobré zdraví, ale může být obtížné získat jejich dostatek pouze stravou. Pokud chcete zajistit, aby vaše tělo dostávalo správné množství těchto vitaminů, můžete to udělat několika způsoby:

  • Užívejte doplněk stravy s obsahem K2 i D3. Tím dodáte tělu všechny živiny, které potřebuje, aniž byste se museli obávat negativních vedlejších účinků z příliš velkého nebo příliš malého množství jednoho z těchto vitaminů.
  • Jezte více potravin bohatých na K2 nebo D3, například máslo nebo vaječné žloutky krmené trávou (pro K2) nebo lososa (pro D3).

Zejména v zimě je poměrně zásadní nespoléhat se jen na přirozené zdroje, ale také se zaměřit na doplňování podstatných vitamínů prostřednictvím doplňků. V zimě nám chybí nejen slunce, ale mnohdy také dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, takže i další oblasti naší výživy mohou být zanedbané. Nepodceňte své zdraví a ujistěte se, že máte dostatek vitamínů i minerálů, které potřebujete.

ZDROJ: https://betteryou.com/pages/vitamin-d-and-vitamin-k

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-voda-piti-sklenice-3923160/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button