Péče o tělo

Týden čištění zubů aktivním uhlím

Dřevěné uhlí je vyrobeno z uhlí, tvrdého nebo měkkého dřeva, rašeliny nebo dokonce kokosových skořápek. Stane se z něj aktivní uhlí, když se vysoké teploty spojí s aktivační složkou pro rozšíření jeho povrchové vrstvy. Uhlí vydává mnohem větší horko, je tedy považováno za lepší jak dřevo a bylo historicky využíváno na tavení kovů. Nejstarší záznam o uhlí se datuje až do roku 3 750 před naším letopočtem.

Egypťané a Sumeři vyráběli uhlí pro redukci mědi, zinku a cínových rud ve výrobě bronzu. Také se přinahodilo, že Egypťané objevili zcela nesouvisející aspekt uhlí – může být využito jako konzervant. Tyče ohněm opálené do černa, které se využívaly na stavbách podél řeky Nil, nehnily, když byly zapíchnuté do vlhké zeminy. Aniž by si to uvědomili, tito starověcí lidé začali využívat antibakteriální a protiplísňové účinky uhlí; tento brzký objev uchování dřeva před hnilobou při vlhkosti, dále pokračovalo skrze staletí, zatímco i jiná užití byla objevena.

První záznamy o využití uhlí pro lékařské účely pochází z egyptských papyrusů okolo roku 1500 našeho letopočtu. Eqypťané tehdy využili uhlí na zbavení nepříjemných zápachů z hnisavých ran. Okolo roku 400 našeho letopočtu Hippokrates zaznamenal užití uhlí na vyléčení různých onemocnění, včetně závratí, uhláku, chlorózy a epilepsie. O staletí později, v roce 1830, jeden profesor vypil smrtelnou dávku strychninu přímo před zraky svých kolegů z Francouzské lékařské akademie – protože si však se smrtelným jedem vzal i aktivní uhlí, přežil a mohl vyprávět tento příběh.

Užití aktivního uhlí dnes

Dnes je nejznámějším aktivního uhlí jako protijed. Funguje tak, že pohltí chemikálie a toxiny v milionů malých pórů, ze kterých se skládá. Ve skutečnosti však neabsorbuje toxiny, jeho efekt je zapříčiněn chemickým procesem známým jako absorpce, což je reakce prvků, jako jsou chemikálie, toxiny a živiny, jež jsou nasáklé a asimilované v krevním oběhu. Tento proces nastane rychleji, než by jed stihl tělu ublížit. Některé nemocnice dokonce využívají velké dávky aktivního uhlí v boji proti otravě.

Nyní jedno velice populární využití je pro odstraňování skvrn ze zubů. Někteří lidé mají zažloutlé zuby kvůli konzumaci vína, kávy nebo čaje a myslí si, že musí utratit majlant u profesionálů, aby měli zuby zase krásně čisté – není však důvod zbytečně vyhazovat peníze, když namísto toho můžete zkusit aktivní uhlí, které je známé svými bělícími účinky. Tento efekt spočívá na stejném efektu, který byl zmíněn výše – pohlcuje toxiny z ústní dutiny a odstraňuje skvrny. Nejprve bude vaše ústní dutina zcela černá, ale nebojte se, pár vypláchnutí a barva zmizí a s ní u zažloutnutí. Po několika použitích budete mít mnohem bělejší zuby, jako byste navštívili profesionálního zubaře a nechali si zuby vybělit. Na této metodě je krásné, že je zcela přírodní a nemusíte se vystavovat nepříjemným chemikáliím. Navíc pokud nemáte rádi mentolovou příchuť většiny past, zde se jí účinně vyhnete. A víte, co se říká: Za pokus člověk nic nedá.

Proč používat aktivní uhlí vyrobené z kokosových skořápek

Jak již bylo zmíněno výše, aktivní uhlí se vyrábí z mnoha substancí. Kokosové skořápky však mají nejlepší výsledný účinek, protože mají významný vliv na veškeré vlastnosti aktivního uhlí. Jsou tím pádem vhodnější pro specifická použití, jako je třeba eliminace zažloutlých zubů.

Velikost pórů aktivního uhlí, jež také řídí množství pórů skrze tři velikostní oblasti, je klíčový indikátor schopnosti uhlí odstranit zamořující látky z vody a vzduchu. Je to skrze síť mikroskopických pórů v uhlí, že probíhá pohlcování. K odstranění různých nedokonalostí je důležité, aby člověk použil druh aktivního uhlí s převládající mikroporézní oblastí.

Uhlí vyrobené z kokosových skořápek má navíc vyšší celkovou hustotu pórů, čímž je účinnější v porovnání s dřevěným uhlím vyrobeného z uhlí, dřeva nebo rašeliny. V neposlední řadě aktivní uhlí z kokosových skořápek je aktivované pomocí páry, na rozdíl od jiných chemických způsobů, kdy by chemické zbytky mohly zůstat ve finálním produktu.

Jak správně použít prášek z aktivního uhlí

Užití je velice jednoduché, stačí vám řídit se těmito lehkými body:

  1. Namočte kartáček ve vodě, ať je lehce mokrý; přebytečnou vodu oklepte
  2. Ponořte kartáček do aktivního uhlí
  3. Oklepte všechen přebytečný prášek. Mějte na paměti, že i málo stačí
  4. Začněte si čistit zuby, jako byste to dělali normálně, po dobu alespoň dvou minut
  5. Pořádně si opláchněte ústa, ať se zbavíte veškerého černého prášku. Už jen stačí umyvadlo opláchnout, ať nevypadá jako hororová scéna

Co se stalo po týdnu užívání aktivního uhlí na zuby

Existuje mnoho nadšenců hledající možnosti, jak na krásu a zdraví přírodní cestou, oproti užívání chemicky vyrobených řešení. Všichni asi víte, že živočišné uhlí se užívá při zažívacích obtížích, už by vás však nenapadlo použít ho jako zubní pastu.

Napoprvé se to zřejmě bude zdát jako veliký nepořádek, všechno bude černé. Možná si budete myslet, že černá je od bílé hodně daleko a bude těžké všechnu tu černou barvu smýt, nelekejte se však. Možná bude vymývání opravdu trvat o chvilku déle než se zubní pastou, posléze bude však vaše ústní dutina čistá a svěží. Někteří lidé tvrdí, že vaše zuby budou bělejší hned po prvním použití, to však většinou není pravda. Pravidelně si však čistěte zuby tímto způsobem a do týdne zpozorujete jistý rozdíl a brzy vaše zuby budou bílé jako perličky!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button