Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Tato zelenina vyřeší vše špatné v lidském těle

Řekne-li se červená řepa, jde o jednu z nejzdravějších zelenin na planetě. Má silné léčivé vlastnosti a zmirňuje mnoho zdravotních problémů a neduh. Povětšinou si jí pamatujeme ze školních jídelen, kde se z ní dělal salát nebo byla jako příloha k jídlu. Červená barva pochází z antokyanů – speciální sloučeniny, které mají silné protirakovinné účinky.

Červená řepa plná vitamínů

Červená řepa v sobě obsahuje spoustu vitamínů včetně B1, B2, B 12 a C. Disponuje minerálními látkami, mědí, hořčíkem, jodem, fosforem, železem, draslíkem. Je také naložená betainem, což je přírodní protizánětlivá látka, která podporuje zdraví srdce. Červená řepa však toho umí mnohem víc, níže přikládáme některé skvělé účinky.

Snižování krevního tlaku

Červená řepa je bohatá na dusičnany, které tělo přeměňuje na oxid dusnatý, což je sloučenina, která uvolňuje a rozšiřuje cévy. Pomůže vám tak cévy změnit a díky tomu se krev bude okysličovat rychleji, což znamená lepší krevní oběh a snížení krevního tlak. Podle studie 2012 muži, kteří pili sklenici řepné šťávy, snížili dočasně krevní tlak v průměru o 4 až 5 bodů.

Zvyšte svou vytrvalost

Potřebujete-li podpořit svou energii a vytrvalost, pak můžete pít řepnou šťávu před cvičením. Ti, kteří pili řepnou šťávu před cvičením, byli schopni sportovat až o 16 procent déle. Dusičnany se mění na oxid dusnatý, což může snížit náklady kyslíku o nízké intenzitě cvičení, stejně jako zvýšení tolerance k vysoké intenzitě cvičení.

Boj se zánětem

Řepa je bohatá na betalains, což je třída silných antioxidantů a protizánětlivých sloučenin, které bojují proti volným radikálům a zánětům, které souvisejí s chronickým onemocněním jako například srdeční onemocnění, obezita nebo i rakovina. Je tedy známo, že pomáhají chránit vnitřní orgány, zlepšit cévní rizikové faktory a zvyšovat výkon.

Protirakovinné účinky

Výzkum ukazuje, že betacyanin, pigment, který dává řepě svou typickou barvu může přispívat k ochraně proti běžným karcinogenům. Bylo také prokázáno, že účinkují proti rakovinným buňkám prsu. V současné době je zkoumán jako bojovník proti rakovině. Extrakt řepy je také zkoumán pro použití při léčení pankreatických problémů a problémů s prostatou.

Lepší játra

Játra provádí v těle těžkou práci, čistí krev a detoxikují lidské tělo. Můžete jim odlehčit denní porcí červené řepy. Výzkumy ukazují, že betain, což je aminokyselina nalezená v červené řepě (podobně jako špenát a quinoa) a může pomoci zabránit a snížit hromadění tuku v játrech. Kromě tohoto výzkumu u lidí s cukrovkou ukazuje, že betain zlepšuje funkci jater a mírně může snížit hladinu cholesterolu a snižuje také velikost jater.

Lepší funkce mozku

Oxid dusnatý uvolňuje a rozšiřuje své krevní cesty, což zase zvyšuje průtok krve do mozku, což by mohlo přinést lepší funkci mozku. To je obzvláště důležité ve chvíli, kdy stárneme. Výzkum totiž prokázal, že naše schopnost generovat oxid dusnatý se snižuje, jak stárneme.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button