Ostatní

Včelí vosk je jedna z nejužitečnějších věcí na světě

Pokud jste jako my a milujete vše zelené a rostoucí, tak už pravděpodobně víte, jak moc vděčíme těm malým zázrakům, kterýmiž jsou medonosné včely. Tento neustále aktivní hmyz je jedním z nejúžasnějších darů přírody, které člověk mohl obdržet. Je to nejen kvůli jejich medu a jeho mocným zdravotním přínosům, ale je to také kvůli včelímu vosku.

Včelí vosk – ta přírodní substance, kterou včely vyrábí a užívají jako stavební materiál na budování plástevných struktur v úlu – je dobře známou ingrediencí v přírodních balzámech na rty a ve svíčkách. Přesto však jeho užití sahají ještě mnohem dál. Zde je několik tipů, jak včelí vosk využít:

  1. Balzám na rty

Tyto úžasné věcičky jste již určitě někdy zaregistrovali ve vašem místním obchodě se zdravými potravinami. Pokud jste nikdy nevyzkoušeli balzám na rty z včelího vosku, nevíte, o co přicházíte. Jeden z nejhorších problémů s balzámy na bázi ropy, je jejich příšerná příchuť. Dalším faktem je, že se nevstřebávají do kůže a musíte tedy balzám aplikovat opakovaně znovu a znovu. Balzám z včelího vosku eliminuje oba tyto problémy. Dobře chutná (nebo alespoň ne nejhůře), přichytí se k vaší kůži jako smůla ze stromů, a je odolný vůči lidským slinám, takže nebudete muset znovu aplikovat pokaždé, když si olíznete rty.

  1. Hydratační tělové mýdlo

  2. Vosk na vousy a knírek

Většina líčících produktů zakoupených v obchodě je plná syntetických chemikálií, které vám možná pomohou v tom vytouženém krásném vzhledu, ale také vám poškodí pokožku. Namísto toho si raději najděte návod, jak si vyrobit vlastní domácí přírodní rtěnku, řasenku a spoustu jiných výrobků s užitím včelího vosku.

  1. Vosk na dredy a copy

  2. Krém proti svědění

Není žádným tajemstvím, že včelí vosk je skvělý pro vaši pokožku. Pokud máte chronicky suchou kůži, ekzém nebo jiné iritující kožní obtíže, zkuste jistě vyhledat návod na přírodní krém proti svědění z včelího vosku.

  1. Hojivá mast proti bolesti

  2. Alternativa žvýkačky

Pro tuto metody neexistuje prakticky žádný návod, kterým byste se mohli řídit. Jednoduše si strčte do pusy kousek filtrovaného včelího vosku a začněte žvýkat, dokud se zcela nerozpustí. Tato metoda je skvělou alternativou oproti cukrům a chemikáliím napakovaným žvýkačkám, které koupíte v každém tabáku na rohu. Žvýkání včelího vosku vám může také pomoci přemoci špatné zlozvyky jako je kousání rtů, nehtů, nebo dokonce kouření!

  1. Náhrada za plastový obal

Není to zcela známé, ale s použitím včelího vosku můžete vyrobit vlastní látkové obaly na jídlo. Díky vosku nebudou obaly nechutné, protože se do nich nevpije žádná tekutina, ani olej, a nesmírně pomůžete životnímu prostředí, které trpí kvůli výrobě hliníkových fólií a době rozkladu potravinářských fólií.

  1. Lak na nábytek

Včelí vosk uchovává a chrání dřevo a dřevěný nábytek před teplem, vysušením a popraskáním.

  1. Domácí svíčky

Domácí svíčky z včelího vosku hoří déle a čistěji než svíčky zakoupené v obchodě. Také jsou mnohonásobně pro vás zdravější a mají svojí jedinečnou vůni.

  1. Pečetidlo

Jak už pravděpodobně víte, roztavený včelí vosk byl skrze historii používán na pečetění dopisů a pergamenů. Jednoduše bylo trošku kápnuto na okraje psaní a posléze se vosk nechal ztvrdnout. Tyto voskové pečetě byly obvykle ještě opatřené frankou, která fungovala jako odesílatelův osobní podpis. Můžete takto oživit nudná pozvání na narozeniny, svatbu nebo křtiny, nebo vyzdvihnout milostná psaní na novou úroveň. Člověk by musel by z kamene, aby takovou snahu neocenil.

  1. Netoxické voskovky

Zapomeňte na pastelky zakoupené v obchodě se všemi jejich umělými barvami a přísadami. Místo toho si vyrobte vlastní domácí pastelky pomocí včelího vosku a přírodních pigmentů. Můžete to pojmout jako zábavný vědecký projekt a budete mít dvojitou výhru – zabavíte děti na odpoledne a až skončíte, můžete jim dát finální produkt na kreslení, nad kterým jistě nějakou tu hodinku stráví.

  1. Lubrikant na zip

Určitě se vám již někdy stalo, že jste se marně snažili rozepnout zip a ono stále furt nic. Jednoduše zip lehce namažte včelím voskem a poté už to půjde úplně samo. Můžete zip namazat i jako prevenci, pokud se vám hůře zapíná a nebudete mít ani v budoucnu žádný problém.

  1. Posílení šicí nitě

Když namažete nit po její délce včelím voskem, zamezíte tím třepení a jednoznačně si zlehčíte práci.

  1. Čistič žehličky

Odstraňte nánosy vodního kamene a jiné kontaminující složky tím, že plochu žehličky potřete trochou včelího vosku. Tato metoda funguje také na žehličky na vlasy.

  1. Lubrikant na hřebíky a šroubky

Naneste na hřebíky a šroubky před použitím tenkou vrstvu včelího vosku. Takto lubrikované šrouby a hřebíky jsou lehčeji zatlouci nebo našroubovat do materiálu a při přestavbě jdou mnohonásobně snáz i ven.

  1. Ochrana ručních nástrojů

Ochraňte madla vašich kovových ručních nástrojů před korozí a těch dřevěných před vysoušením, tím, že je vyčistíte a nanesete vrstvu včelího vosku, abyste prodloužili jejich životnost.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button