Jídlo a stravování

Nejlepší bylinné čaje na každou obtíž, od úzkosti po nadýmání

Po tisíce let se lidé obraceli na byliny, koření, a čaje, aby zklidnili to, co je zrovna trápilo. Ať už chcete nabudit nebo osvěžit vaše tělo, zklidnit mysl, nebo rozzářit ducha, bylinky mohou mít mocný vliv. Přidání bylin do vašeho jídla je jeden způsob, jak si užít jejich širokého spektra zdravotních přínosů. Můžete je však také vyzkoušet v čajové formě. Zde je několik příkladů, které musíte přidat do vaší zdravé životní rutiny.

Zázvor

Příbuzný kurkumě, zázvor přináší uspokojivou jiskru a novou úroveň všem druhům sladkých a kyselých pokrmů. Byl též využíván po staletí na povzbuzení mysli a těla, a léčbu obtíží jako je nevolnost, průjem, a artritida. Pořiďte si ho v kapslích, nebo ho přidejte čerstvý nastrouhaný do celé škály pokrmů a nápojů. Vyzkoušejte ho v pečených jídlech, džusech, polévkách, omáčkách, nebo dokonce ve smoothies. Přidejte ½ lžičky pro malé nakopnutí a uklidnění žaludku.

Kurkuma

Kurkuma byla využívána po tisíciletí na léčbu zánětů a zánětlivých onemocnění – dýchací obtíže, artritida, trávicí obtíže, rakovina atd. Antioxidační účinky tohoto koření byly též prokázány, že neutralizují volné radikály a podporují vnitřní i vnější zdraví a zdravou barvu. Aktivní složka, zvaná kurkumin, byla důkladně studována pro její účinky. Známá jako „zlatá bohyně“, kurkuma byla využívána po staletí Indickými jogíny na zlepšení mobility a flexibility.

Přestože je kurkuma k dostání ve formě kapslí, lepší způsob, jak si užít jejích benefitů, je zakomponovat já do pokrmů, kořenících směsí, a nápojů. Využijte jí na zlaté mléko – stačí přidat lžička mleté kurkumy do kokosového nebo mandlového mléka společně s čtvrt lžičkou mletého zázvoru a černého pepře, a medem podle chuti. Kurkuma je také vhodná na čaje. Známou směsí je například kurkuma s povzbuzující citrónovou příchutí, s kardamomem a zeleným čajem. Dostanete takto do systém silné antioxidanty, které vás nabudí a ochrání.

Kardamon

Kardamon je čelenem zázvorové rodiny. Je běžně používán na uklidnění zažívacích obtíží – plynatost, zácpa atp. Též by studován pro své antioxidační účinky. Ochuťte jím pečené pokrmy, omáčky, kari, a nápoje. Jeho jemně ostrá, až citrusová příchuť jde dobře s mnohými bylinkami a kořeními. Přidejte ho například do marinády sestávající z kurkumy, zázvoru, koriandru, kmínu, nového koření, a černého pepře.

Kardamon je skvělý do čajové směsi s koriandrem, anýzem, fenyklem, a celerovým semínkem. Vznikne tak jemná, a přesto silná směs na zažívací obtíže. Po vypití tohoto čaje se budete cítit vyrovnaně a stále.

Heřmánek

Vysušené květy rostliny heřmánku obsahují flavonoidy a další silné sloučeniny. Heřmánek byl používán k léčbě nespavosti, zánětu, svalových křečí, gastrointestinálních poruch a dalších. Jeho sladká jemná chuť ho činí ideálním pro dodání květinového podtónu dezertům a nápojům (vyzkoušejte mandlové či kokosové mléko ochucené heřmánkem). Můžete jej také použít v omáčkách nebo jej zapracovat do směsi koření pro recepty zahrnující ryby a drůbež. Esenciální oleje z heřmánku se často používají pro aromaterapeutické účely.

Čajová směs z heřmánku, kardamomu, fenyklového semínka, a proskurníku, pomáhá ztišit nepohodlí způsobené Gastroezofageálním refluxem.

Růže

Růži si obvykle spojujeme s láskou a romantikou. Vůně může také ovlivnit náladu. Růže z Damašku může například mít zklidňující a povzbuzující účinky, a byla používána na zklidnění nervů a mysli. V pokrmech a nápojích funguje dobře s jinými delikátními chutěmi. Růže je skvělá například na pochoutky jako jsou dorty nebo jako přídavek do salátů.

Pokud chcete zklidnit mysl i nervy a dát tělu oddych a pocítit lásku, vyzkoušejte růžovou čajovou směs s bezem, heřmánkem a levandulí.

Brusinky

Brusinka se vyznačuje vysokou antioxidační funkcí. Přestože se brusinky normálně dávají do jídel, jako naše česká svíčková nebo do jiných pokrmů, často se konzumuje ve formě kapslí, extraktů, nebo prášku, na pročištění systému a ochranu proti infekcím močových cest.

Čerstvá brusinka může mít extrémně kyselou chuť a být tuhá, proto jsou nejčastěji využívané již tepelně zpracované. Vyzkoušejte je ve vločkové kaši nebo v domácí brusinkové omáčce s troškou medu. Pokud chcete čajovou směs bohatou na antioxidanty, vyzkoušejte brusinku s červenou řepou, ibiškem, lékořicí, a měsíčkem lékařským. Přidáním vanilky do této směsi pomůžete zklidnit výkyvy nálad a napětí spojené s hormony.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button