Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Ovesná kaše – co se stane, když jí budete konzumovat každý den?

Lidské zdraví je velmi důležité, máme jej jen jedno, proto je nutno se o něj pečlivě starat. Je spousta zdravotních výhod a trendů, které jsou aktuálně „moderní“ a tím pádem tomuto trendu lidé podléhají. Po uplynutí delší doby zase přichází do „módy“ něco jiného a lidé se zase stravují jinak. Dnes jsou to různé dietní stravy, krabičkové diety, paleo nebo raw strava a podobně.

Ovesné vločky jako trend

Ovesné vločky jsou pro tělo skvělým zdrojem energie, jsou v podstatě taková celozrnná elektrárna, která poskytuje výživu do těla a navíc také dobře chutná. Ovesná kaše je jídlo, kterým je dobré začít svůj den, připravit si jí ke snídani. Připravíte si jí poměrně snadno, můžete přidat ovoce, med, skořici, kakao a další přísady, které způsobí, že ovesné vločky budou každé ráno chutnat jinak, takže vám tato snídaně nezevšední.

Může to znít jako klišé, ale ovesné vločky jsou velmi zdravé, vlastně se již po staletí používají k léčbě mnoha nemocí nebo zdravotních problémů. Někdy mohou mít vliv například na léčbu problémů s trávením, pomáhají uklidnit nervy a zlepšují celkově zdraví pokožky. Udělat si ke snídani ovesnou kaši je tedy opravdu skvělý způsob, jak nastartovat den. Jaké další výhody mohou mít ovesné vločky, potažmo ovesná kaše?

Mají depurativní účinky

Díky velkému množství aminokyselin, které obsahují, stimulují produkci lektinu v játrech a podporuje úplně vyčištění toxinů z těla. Konzumovat ovesné vločky je dobré pro čištění vašich tepen. V nich se může hromadit tuk, tepny se ucpávají a tím pádem hrozí mnoha srdečních problémů, problémy s cholesterolem a podobně.

Pomáhá řídit hladinu cukru v krvi

To je skvělá zpráva pro všechny, kteří trpí cukrovkou. Ovesné vločky rozhodně zařaďte do své každodenní stravy. Zlepší se tak trávení škrobu, udrží se stabilní hladina glykemie a to zejména po jídle.

Zlepšuje trávení

Výše už bylo něco naznačeno, ale máte-li problémy s jídlem obecně nebo s trávením, ovesné vločky pomohou. Pomáhají redukovat kyselinu žlučníku, což také usnadňuje průchod střev a brání tak zácpě. Vzhledem k tomu, že jsou ovesné vločky bohaté na pomalé vstřebávání, udržuje pocit sytosti po delší dobu, což je dobrá alternativa pro ty, kteří mají se stravou a stravováním problémy.

Jsou protikarcinogenní

Existují různé studie, které byly provedeny ve Spojených státech o vlastnostech ovesných vloček jako pomoci proti rakovině. Údajně působí ochranně proti rakovině. Je to způsobeno fytochemikáliemi, které obsahují. Doporučujeme proto jít den co den ovesné vločky, aby se snížila možnost vzniku rakoviny prsu nebo tlustého střeva o víc než deset procent.

Jsou dobré pro vaše srdce

Důvodem je to, že velké množství omega-3 a libelových kyselin, které jsou známé jako správný tuk. Pomáhají snižovat špatný cholesterol, který pomáhá podporovat aktivitu srdce a mozku.

Pomáhají centrálnímu nervovému systému

Díky vitamínům typu B, které obsahují ovesné vločky, se v těle rozvíjí, udržuje a vyvažuje se fungování nervového systému.

Brání problémům se štítnou žlázou

Zvláště hyperthyroidismus, protože obsahuje jód, což je minerál, který pomáhá při správné funkci štítné žlázy.

Brání osteoporóze

Ovesné vločky disponují potřebným množstvím vápníku, což je důležité pro zdraví kostí a brání také demineralizaci.

Pomáhá s hubnutím

Konzumujte ovesné vločky na prázdný žaludek nebo ráno, jako snídani. Přidejte odstředěné nebo sójové mléko, pomerančovou šťávu nebo ořechy. To je ideální snídaně pro všechny, kteří se rozhodli zhubnout nějaké to kilo.

Zdroj energie

Ovesné vločky jsou jedním z nejlepších zdrojů energie, proto se doporučují jíst ráno, jako první věc nebo před polednem. Ideální jsou pro ty, kteří pracují spoustu hodin z domova nebo se musí věnovat zkoušení a podobně.

Pomáhají v kosmetické sféře

Ovesné vločky nemusíte jen konzumovat, ale můžete je využít také v kosmetice. Využijete je s hydratačním krémem, což pomůže peelingovat obličej a pleť bude krásně jemná a hladká. Jde o mnohem ekonomičtější verzi než kosmetické produkty.

Jaké jsou rozdíly v ovsu?

V současné době neexistuje žádný genetický modifikovaný oves. Výhodou jsou společné herbicidy, pesticidy a hnojiva, které se používají při jejich pěstování. Bylo zjištěno, že komerční syntetické chemikálie způsobují velké množství zdravotních rizik a je proto mnohem vhodnější se jim vyhnout.

K výrobě ovesných vloček se ovesná jádra spaří a na mačkací stolici se rozlisují naplocho s pomocí rotujících kovových válců. Vyrábějí-li se drobné vločky, pak se jádra před válcováním řežou na kousky. K dispozici jsou také ovesné vločky instantní, vyrábějí se z ovesné mouky a po namočení jsou rychle rozpustné.

Takové ovesné vločky mají hustší strukturu než jiné, lidé si proto často vybírají jemnějším ovesným vločkám. Ovesné vločky je dobré předvařit, což vede k mírné struktuře a skvěle se dají použít například při pečení a přitom výživa zůstává zachována. Ovesné otruby jsou vnější vrstva ovesného jádra. Jsou nabité bílkovinami, železem a vlákninou. Otruby si můžete koupit samostatně a přidat tak do jogurtu nebo jiných potravin, čímž zvýšíte výživovou hodnotu.

Jak si vybrat ovesné vločky a jíst je?

Kupujte oves v malém množství, protože toto zrno se může zkazit rychleji než jiná zrna. Koupíte-li je zabalené, pak se zjistěte, že se do nich nedostala vlhkost. Když kupujete ovesné vločky, pak kontrolujte, zda neobsahují cukr, sůl, sladidla či další jiné přísady. Ovesné vločky můžete konzumovat na několik způsobů. Můžete je přidat do jogurtu, koktejlů, můžete je využít v těstě na palačinky, připravit z nich sušenky nebo muffiny.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button