Ostatní

Jak rozpoznat pravý čistý med od falešného

Věděli jste, že je jak pravý med, tak i falešný? Pokud nevíte, jak zkontrolovat ryzost medu, může být těžké rozpoznat a identifikovat rozdíl. Můžete to lehce udělat doma, ale jak na to? Zde je návod na to, jak zkontrolovat čistotu medu v domácím prostředí za vyzkoušení jednoduchých testů.

Můžete se povšimnout rozdílu mezi pravým a falešným medem ve fyzických vlastnostech.

Vlastnosti falešného medu:

  • Pění
  • Má kyselou vůni nebo naopak nemá vůbec žádnou vůni
  • Je tekutý a rychle teče
  • Má hrubou texturu a hrbolkovatí
  • Rozděluje se na vrstvy

Vlastnosti pravého medu:

  • Nepění
  • Stéká v pramínku a je neustále hustý
  • Má jemnou strukturu
  • Má typickou medovou vůni
  • Nedělí se na rozdílné vrstvy

Co přesně je falešný med?

Je též nazýván pančovaným, nečistým, nebo syntetickým medem, protože jsou do něj přidány cukerné sirupy, melasy, kukuřičný sirup a různé příchutě či ochucovadla. Mnoho medů, které lze zakoupit v obchodě, je takto pančováno kukuřičným sirupem, který lze dokázat testem množství izotopů, které se sníží po přidání sirupu.

Falešný med není zdravý. Je to tím, že skrze výrobní proceduru med ztratí své kvality a živiny. Výrobci medů užívají ultrafiltrační techniky, aby nebylo vystopovatelné, odkud přesně med pochází. Traduje se dokonce, že až 75 % medů v obchodech neobsahují pyl.

Čistý med je organický med, není vyráběn v továrnách. Občas může být náročné sehnat opravdový organický med v obchodech, přestože většina společností tvrdí, že jejich med je pravý a přírodní.

Domácí kontrola čistoty medu

Mnoho výrobců ředí med přidáním cukerných sirupů a melas, aby si zvýšili příjmy. Některé opravdu velice nekvalitní medy mohou obsahovat i rozemletou křídu, mouku, nebo písek, aby se zvýšila hustota. Abyste zjistili čistotu medu, musíte udělat toto:

Palcový test

  1. Dejte malou kapku medu, který vlastníte, na váš palec.
  2. Zkontrolujte, zda se rozlévá nebo rozprostírá okolo.
  3. Pokud ano, není čistý.
  4. Čistý med zůstane nehybně na palci.

Vodní test

  1. Naplňte sklenici vodou.
  2. Přidejte do sklenice jednu polévkovou lžíci medu.
  3. Pančovaný či falešný med se ve vodě rozpustí a uvidíte jeho stopy ve sklenici.
  4. Čistý med se naopak usadí na dně sklenice.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button