Péče o tělo

Bolest v kříži – co jí způsobuje a jak se jí zbavit

Osm z deseti dospělých lidí trpí bolestmi v kříži alespoň jednou za život. Je to velice nepříjemná bolest, která vám pomalu i zabrání v jednoduchých činnostech, jako je nandávaní ponožek. Mnoho lidí ale ani netuší, co je primární příčinou této bolesti zad.

Bolesti zad? Viňte evoluci!

Kdysi dávno v poměrně nedávné minulosti naši předci pocítili nutnost vztyčit se a nechat naše bližní chodící po čtyřech za zády. Nyní běžný bipedalismus (honosné slovíčko pro chůzi na dvou nohách), se ukázal jako plný všemožných přínosů. Se dvěma zadníma nohama namísto čtyř jsme byli schopní účinněji používat naše ruce a vyrábět s nimi nástroje.

Naneštěstí život na dvou nohách také přinesl své nevýhody. Naše páteř měla čtyři podpůrné pilíře, nyní má však jen. Záda se tím pádem stala jedním ze slabých článků lidské anatomie. Naše páteř potřebuje neustálou oporu ze svých podpůrných svalů, aby z ní byla uvolněna zátěž. Bez svalové podpory (vyzkoušeno na mrtvých tělech) mohou záda udržet zátěž pouze do dvou kilogramů bez následného kolapsu. Přestože však by normálně podpořená páteř měla uzdvihnout hodně těžkou zátěž, mnoho lidí chodí k doktorovi s tím, že zvedali tužku ze země a chytli je záda. To je ukazatel, že bolest v kříži je výsledkem našich denních činností a postupem času se tento problém naakumuluje.

Sezení je nové kouření

Mnoho lidí zažívá bolest v kříži po dlouhém celodenním sezení. Není však sezení něco, co by mělo snížit tlak vystavený na záda? Ne, zcela naopak.

Klouby mezi kostmi páteře nejsou přímo napojení na krevní zásobování. Tyto klouby namísto toho dostávají živiny skrze proces zvaný difuze. Klíčovým prvkem pro difuzi je tlakový rozdíl. Sezení vystavuje na míchu velký tlak a difuzní proces kvůli tomu nemůže řádně fungovat. Živiny a toxiny se nemůžou řádně pohybovat a klouby se poškodí.

Seďte pořádně

Pokud sezení hraje tak velkou roli v bolesti zad, jak se tedy sedí pořádně? Odpověď vás možná překvapí, ale podle posledních studií je nejlepší měnit různé sedící polohy. Stále měnící polohy minimalizují tlak na určité klouby páteře a rozšiřují ho na celou část.

A vztyk!

Ještě lepší, jak sezení je stání. Stání drasticky snižuje tlak na páteř. Pokud jste nuceni pracovat za stolem celý den, máte dvě možnosti:

  • Udělejte si pauzu každou hodinu na dvě až tři minuty
    Nastavte si budík na vašem telefonu, který zazvoní každou hodinu. To pro vás bude znamení, abyste vstali a natáhli se ke stropu – stůjte na špičkách a ruce mějte pleně natažené. Během celého tohoto procesu vydechujte. Tuto aktivitu dělejte po dobu dvaceti sekund. Poté se alespoň na dvě minutky procházejte po kanceláři.
  • Pořiďte si nastavitelný stůl
    Díky tomu, že žijeme v 21. století, existují už i stoly, u kterých se dá nastavit požadovaná výška. Můžete tedy váš den začít u stolu ve stoje a až budete unavení, tak ho spustíte dolů a posadíte se.

Cvičte se zaměřením na bolest v kříži

Sezení je nepohyblivá pozice. Klouby jsou stvořené pro pohyb a tím pádem potřebují pohyb pro správnou funkci. Pokud se lidé hýbají, všechny pohyblivé části (klouby, kosti a svaly) jsou posilovány. Pokud jste v uvolněné pozici příliš dlouho, vaše tkáně se začnou zhoršovat. Musíte získat správné množství cvičení!

Ale ne příliš mnoho cvičení. Existuje dokonce šance, že návštěva posilovny dokonce zvýší vaše riziko bolesti v kříži. Velké svaly vám nepomohou od bolesti zad. Ve svém tréninku byste se měli zaměřit na budování svalů, které stabilizují vaše záda a uvolňují tlak. Pokud to přeženete a budete mít obrovské svaly, zvýší se váha, kterou musíte nosit a tím se vyvine i větší zátěž pro páteř. Vaším novým cílem pro trénink by se tudíž mělo stát shození váhy.

Jak začít, abyste se zbavili bolesti v kříži

  • Klíčem ke zlepšení zlozvyků je uvědomění. Snažte se příště při sezení, ležení, či zdvihání nějakého předmětu začít vnímat svá záda. Měli byste si být vědomi, zdali jsou vaše záda ohnutá nebo narovnaná každou sekundu. Je to těžší, než si možná myslíte. Zkuste si najít někoho, kdo vás třeba upozorní, že jste z rovných zad přešli do shrbené pozice.
  • Pokud se nakláníte vpřed po dobu delší jak 30 sekund, opřete se o ruku, abyste dali oporu páteři.
  • Udržujte si rovná záda ať už při cvičení, protahování či stání.
  • Dejte páteři symetrickou zátěž. Pokud byste měli nést nějaký těžký předmět, snažte se ho nést oběma rukama. Snažte se předmět udržet uprostřed těla v centru gravitace. Pokud to nebude možné, tak se alespoň pokuste mít stejnou váhu na obou stranách.

Naše populace si stále více zvyká sedět. Vytváříme rychlejší transport, pohodlnější domy a jednodušší životy. Přestože má náš technologický pokrok své výhody, bohužel má i svá negativa. Nebezpečí bolesti zad se bude stále zvyšovat na naší neustále rostoucí nepohyblivé planetě. Je na čase zvýšit povědomí o vznikajícím problému.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button