Přírodní léčba

Dong quai – silná bylina z tradiční čínské medicíny uleví od symptomů menopauzy i deprese

Dong quai, neboli Andělika čínská. Pravděpodobně jste ještě o této rostlině neslyšeli, ale tato tradiční bylina už se využívá již po tisíce let v tradiční čínské medicíně. Díky svým silným léčivým schopnostem, nabízí tato bylina dlouhý seznam zdravotních přínosů, od posílení kostního zdraví po redukci symptomů menopauzy. Studie prokázaly, že může zmínit depresi, snížit hladinu krevního cukru, snížit zanícení, a posílit zdraví vašeho srdce.

Bohužel není zcela jednoduché sehnat syrovou verzi této byliny, naštěstí však je dong quai dostupné ve formě kapslí, čaje, nebo tekutého extraktu. Díky tomu je velice lehké ho zařadit do vašeho denního režimu.

Nutriční hodnoty

Andělika čínská, také známá jako dong quai nebo ženský ženšen, je druh byliny patřící do čeledi miříkovitých. Tato čeleď rostlin také zahrnuje petržel, mrkev, celer a koriandr.

Dong quai se daří nejlépe v chladnějších teplotách a typicky se nachází v horách Číny, Japonska, a Koreje. Tato rostlina byla po století primární ingrediencí v čínské medicíně a historicky byla užívaná na vše od potlačení deprese po léčbu zácpy. Dnes se nejvíce využívá na vyrovnání hormonů a redukci symptomů spojených s menopauzou.

Mnoho zdravotně přínosných vlastností této byliny pochází z obsahu kumarinu, přirozeně se vyskytující sloučeniny v mnoha rostlinách. Také obsahuje jiné prospěšné rostlinné složky jako například kyselinu ferulovou a fytosteroly.

Kořen dong quai se často louhuje, aby vznikl chutný bylinný čaj. Má silnou hořkou chuť, která je podobná anýzu.

Účinky dong quai

  1. Posílení kostí
  2. Snížení krevního cukru
  3. Podpora zdraví srdce
  4. Snížení zanícení
  5. Zmírňuje symptomy menopauzy
  6. Může pomoci léčit depresi

Historie a zajímavá fakta

Andělika čínská byla používána v Číně po tisíce let na vyrovnání hormonů, snížení symptomů premenstruačního syndromu a na zvýšení libida.

Zajímavým faktem je, že samotné jméno této byliny napovídá o jejích přínosných účincích na sexuální zdraví. V čínštině dong quai údajně znamená „manžel se vrátí zpět ke své ženě“.

Dong quai byl také užíván v tradiční medicíně původních Američanů, a dále v Ájurvédské a Kampo medicíně, jako lék na obtíže zahrnující anémii, srdeční onemocnění, a vysoký krevní cukr.

Nyní je andělika běžnou bylinou užívanou na přírodní léčbu všeho od deprese po symptomy menopauzy. Přestože je stále potřeba více studií, aby se odhalil plný potencionál této léčivé byliny, některými lidmi je přesto užívána na léčbu menstruačních křečí, ztrátu vlasů, a určitých kožních onemocnění.

Jak použít a uvařit dong quai

Kořen dong quai je typicky sklizen a nasušen, aby mohl být později nařezán na malé kousky nebo namlet do práškové formy. Tento kořen se může povařit, podusit, nebo vařit v pomalém hrnci, aby se jeho silná chuť přenesla do polévek, vývarů a tonik.

Přesto však je gong quai mnohem jednoduší najít ve formě doplňku stravy a díky své narůstající popularitě ho můžete většinou najít v mnoha obchodech zabývajících se bylinkami a zdravím či na netu. Nejčastěji se nachází ve formě kapslí, ale je také dostupný jako tekutý extrakt nebo ve formě čaje.

Dávkování se obvykle pohybuje mezi dvěma až čtyřmi gramy denně, typicky rozdělené na dvě nebo tři dávky. Nicméně je vždy lepší začínat nejprve s menší dávkou a poté jí zvyšovat s rostoucí tolerancí.

Možné vedlejší účinky a na co je potřeba brát zřetel

Dong quai obsahuje kumarin, který je jednou z hlavních ingrediencí v lécích na ředění krve. Pokud tedy berete nějaké léky na ředění krve, a přidáte do toho dong quai, může se zvýšit riziko krvácení.

Měli byste být také opatrní při kombinování dong quai s jinými přírodními ředidly krve, jako je například zázvor, ginkgo biloba nebo česnek. Výrazně se tím zvýší riziko krvácení a tvorby modřin.

Pro těhotné ženy, nebo ženy plánující otěhotnět, není doporučované, aby užívali dong quai, protože se může zvýšit riziko potratu. Též by se neměl konzumovat při kojení, při užívání orální antikoncepce, nebo při hormonální substituční léčbě.

Někteří lidé mohou být také alergičtí na tuto bylinu. Pokud trpíte citlivostí na jiné rostliny ze stejné čeledi, jmenovitě celer, anýz, nebo koriandr, rozhodně anděliku nepoužívejte.

Vedlější účinky dong quai jsou vzácné, mohou však zahrnovat obtíže s dýcháním, nadýmání, ztráta chutě k jídlu, nevolnost, zvracení, nebo slabost. Pokud pocítíte některý z těchto symptomů, měli byste přestat tuto bylinu používat a ihned navštívit vašeho doktora.

Klíčové body

  • Dong quai je bylina, které dokáže potencionálně léčit příznaky menopauzy a deprese, dokáže vylepšit zdraví srdce, snížit zánětlivost, snížit krevní cukr, a posílit vaše kosti.
  • Historicky byla andělika užívaná na léčbu chudokrevnosti, zlepšení zdraví kůže a vlasů, a na snížení menstruačních křečí. Přesto však je výzkum zaměřený na tyto efekty stále omezený,
  • Pokud kojíte, jste gravidní, snažíte se otěhotnět, nebo berete nějaký druh hormonálních léků jako například antikoncepci, měli byste se dong quai vyhnout.
  • Nicméně pro ženy vstupující do období menopauzy, hledající přírodní způsob, jak ulevit od symptomů, je tato silná bylina přesně tím pravým řešením.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button