DetoxikaceJídlo a stravování

I vitamíny se dá předávkovat. Následky mohou být velmi vážné

Ne nadarmo se říká, že všeho moc škodí. Skutečně to totiž platí snad úplně u všeho. A zatímco mnoho lidí se možná může domnívat, že vitamínů nemůže být nikdy dost, není to pravda. I zdánlivě prospěšnými vitamíny se dá předávkovat a následky mohou být velmi nepříjemné. Hypervitaminóza hrozí každému, kdo to přežene s vitamíny, a její projevy jsou od popraskaných a krvácejících rtů přes průjem až k ledvinovým potížím. Záleží na množství a hlavně na daném vitamínu.

Někteří lidé jsou natolik závislí na příjmu vitamínů a věří, že je uchrání před nemocemi, že to s jejich konzumací skutečně přehání. Takoví lidé si pak každé ráno k snídani dopřejí klidně pět malých tobolek plných uměle vyrobených vitamínových náhražek, které jim mají pomoci zachovat si pevnou imunitu. Ale to je zcela lichá představa. Tito lidé do sebe často sypou podpůrné doplňky stravy bez toho, aniž by si zjistili, jaké množství je vhodné a zda jej vůbec potřebují. A namísto pevného zdraví jim přibudou jen další nepříjemné problémy.

Pokud překročíte limit, který je lidské tělo schopno přijmout, nastává hypervitaminóza, neboli předávkování vitamíny. Tento stav je nebezpečný hlavně u vitamínů, které jsou rozpustné v tucích, konkrétně A, D a E. Ale není výjimkou, že k tomu dojde i u vitamínů rozpustných ve vodě, jakými je třeba známý vitamín C.

Vitamín C

Při předávkování tímto vitamínem dochází nejčastěji k podráždění žaludku. Stává se to ale méně často, jelikož přebytek tohoto vitamínu je tělo schopné vyloučit močí. Když je ale dávka až příliš velká, může i u tohoto vitamínu dojít k předávkování. Následkem je žaludeční nevolnost, průjem, zvracení a bolesti břicha. Doporučená denní dávka tohoto vitamínu se pohybuje mezi 50 a 100 mg na den. Pro představu, toto množství obsahuje například 100 gramů pomerančů nebo kiwi. Pokud se tedy snažíte jíst pestře a vyváženě, žádné doplňky stravy byste neměli potřebovat a i tak budete zdraví a v pohodě.

Vitamín A

I vitamínem A se dá předávkovat, i když k této situaci dochází spíše vzácněji. V takovém případě může dojít k výraznému popraskání rtů a k jejich krvácení. Pozor by si měly dát zejména těhotné ženy, jelikož nadbytek vitamínu A má negativní vliv na vývoj nenarozeného plodu, zejména pak brání správnému vývoji nervové soustavy. Proto se ženám v těhotenství nedoporučuje. Jinak je doporučená denní dávka přibližně 0,8 mg denně.

Vitamín D

Vitamín D získáváme zejména ze slunce a jiných zdrojů je pomálu. Přirozenou cestou se tedy tímto vitamínem předávkujeme jen velmi těžko, jenže právě omezené zdroje nás často vedou k tomu, abychom brali různé potravinové doplňky s obsahem tohoto vitamínu, a pak se snadno může stát, že to přeženeme.

Vitamín D je totiž pro naše zdraví zcela nezbytný. Mimo to, že jeho nedostatek vede k řídnutí kostí a následné osteoporóze, chrání nás tato látka i před karcinogenními onemocněními, udržuje v dobré kondici naše srdce a chrání imunitu. Ovšem pokud jej budeme konzumovat nadbytek, může dojít k tzv. hyperkalcémii, což může v kritických případech vést až ke smrti.

Vitamín E

Předávkování vitamínem E čistě ze stravy prakticky nehrozí. Ale pokud člověk zkonzumuje přílišné množství potravinových doplňků, které obsahují E, může dojít k otravě. Ta se projeví velmi nepříjemnými žaludečními obtížemi a nevolnostmi, může dojít i ke zvýšení krvácivosti nebo k výskytu pigmentových skvrn. Pokud zaznamenáte tyto projevy, je dobré vysadit vitamínové doplňky a nechat tělo, aby se s přebytkem vypořádalo samo. Doporučená denní dávka je u dětí 3 mg, u dospělých 8 – 10 mg. Pro kojící a těhotné ženy je dostatek vitamínu E klíčový, a proto by si jeho příjem měly obzvlášť hlídat.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Jeden komentář

  1. Bylo by docela rozumné zveřejnit i to, že obecně se lze předávkovat vitamíny rozpustnými v tucích, přebytek vitamínů rozpustných ve vodě dokáže správně fungující organismus obvykle bez potíží vyloučit sám. Je bezpochyby jasné, že vyvážená výživa průměrného (nikolivěk alkoholika či na hlavu padlého, či NEPRACUJÍCÍHO, tedy živořícího) středoevropana se obejde bez konzumace IDIOTSKY PROKLAMOVANÝCH potravinových (nejenom) VITAMÍNOVÝCH doplňků.

Back to top button