DetoxikaceJídlo a stravování

Co si dát před pitím alkoholu? Těchto 10 potravin vás ochrání před kocovinou

Než se pustíte do pití alkoholu, vyplatí se sníst některé potraviny s vysokým obsahem bílkovin, elektrolytů a dalších klíčových živin. Proč? Díky tomu se vyhnete nepříjemným následkům pití alkoholu, který každý jistě dobře známe. To, co sníte před konzumací alkoholu, může mít velký vliv na to, jak se budete cítit na konci noci – a následující ráno.

Výběr správných potravin může pomoci kontrolovat hlad, vyrovnat elektrolyty a snížit některé nepříznivé účinky spojené s alkoholem.

1. Vejce

Vejce jsou vysoce výživná a sytá a obsahují až 6 gramů bílkovin na jedno vejce. Svačinka z potravin bohatých na bílkoviny, jako jsou vejce, před pitím alkoholu může pomoci zpomalit vyprazdňování žaludku a oddálit vstřebávání alkoholu. Bílkoviny jsou navíc nejsytější makronutrient, díky němuž se budete cítit déle sytí, což může snížit riziko, že se později v noci přejíte. Vejce si můžete vychutnat na mnoho různých způsobů. Připravte si je míchaná, vařená natvrdo nebo smíchaná se zeleninou podle vlastního výběru a připravte si výživnou omeletu plnou vlákniny.

2. Ovesné vločky

Oves je skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin, které podporují pocit sytosti a zmírňují účinky alkoholu. Jedna porce (40 g) nevařeného ovsa dodá téměř 5 g bílkovin a 4 g vlákniny, a navíc slušné množství hořčíku, selenu a železa. Kromě hvězdné výživové hodnoty oves podle jedné starší studie prospívá zdraví jater, protože zlepšuje jejich funkci.

3. Banány

Banány, které obsahují 4 g vlákniny v jednom velkém plodu, jsou vynikající svačinou, kterou můžete mít vždycky po ruce a která pomáhá zpomalit vstřebávání alkoholu do krve. Navíc mají vysoký obsah draslíku, který může zabránit elektrolytové nerovnováze spojené s pitím alkoholu. Protože se banány skládají téměř ze 75 % z vody, mohou vám také pomoci udržet hydrataci (ostatně jako každé jiné ovoce nebo zelenina).

4. Losos

Losos je jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin, což jsou esenciální mastné kyseliny, které jsou spojovány s řadou zdraví prospěšných účinků. Některé výzkumy na zvířatech naznačují, že omega-3 mastné kyseliny by mohly pomoci snížit některé škodlivé účinky alkoholu, včetně zánětu v mozku způsobeného pitím alkoholu. Losos má také vysoký obsah bílkovin, kterých je v každé 85gramové vařené porci neuvěřitelných 22 g, což může pomoci zpomalit vstřebávání alkoholu. Jedním z nejjednodušších způsobů přípravy lososa je pečení. Vložte lososa do pekáče kůží dolů a ochuťte jej solí, pepřem a kořením podle vlastního výběru. Jednoduše ho pečte při 200 °C asi 10-15 minut, poté ho doplňte vybranou zeleninou a vychutnejte si ho jako zdravé jídlo.

5. Řecký jogurt

Neslazený řecký jogurt nabízí ideální rovnováhu bílkovin, tuků a sacharidů. Proto je určitě jednou z nejlepších potravin, které můžete sníst před večerem plným alkoholu, abyste se ráno probudili co možná nejsvěžejší. Klíčové jsou zejména bílkoviny, které se tráví pomalu a mohou minimalizovat účinky alkoholu na vaše tělo tím, že zpomalují jeho vstřebávání. Zkuste si neslazený řecký jogurt doplnit ovocem, ořechy a semínky a připravte si tak snadnou, sytou a chutnou svačinu před pitím.

6. Chia pudink

Chia semínka jsou skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin a také důležitých mikroživin, jako je mangan, hořčík, fosfor a vápník. Zejména vláknina může pomoci oddálit vyprazdňování žaludku a zpomalit vstřebávání alkoholu do krevního oběhu. Navíc jsou chia semínka bohatá na antioxidanty, jako je kyselina rozmarýnová, kyselina gallová a kyselina kávová, které podle některých studií na zvířatech mohou pomáhat předcházet poškození buněk a chránit vaše játra. Příprava chia pudinku je snadná. Stačí smíchat 3 polévkové lžíce (42 g) chia semínek s 1 šálkem nebo 237 mililitry mléka spolu s vybraným ovocem, ořechy, kořením a přírodními sladidly.

7. Chřest

Kromě toho, že chřest obsahuje řadu důležitých vitamínů a minerálů, byla také dobře prozkoumána jeho schopnost podporovat zdraví jater. Chřest je skvělým zdrojem antioxidantů, jako je kyselina ferulová, kaempferol, kvercetin, rutin a isorhamnetin, které zabraňují poškození buněk způsobenému nadměrnou konzumací alkoholu. Snadnou přílohu připravíte tak, že chřest pokapete olivovým olejem, osolíte a opepříte a pečete při 220 °C (425 °F) 10-15 minut nebo dokud lehce nezhnědne.

8. Grapefruit

Grapefruit je chutný citrusový plod, který v každé porci přináší vydatnou dávku vlákniny, vitaminu C a vitaminu A. Obsahuje také naringenin a naringin, dvě antioxidační sloučeniny, u kterých bylo v některých starších studiích na zkumavkách prokázáno, že zabraňují poškození jater a pomáhají optimalizovat jejich zdraví. Zkuste grapefruit nakrájet na plátky a posypat ho trochou soli nebo cukru, abyste vyvážili jeho štiplavou a kyselou chuť. Mějte však na paměti, že grapefruit může působit na některé léky, proto se v případě jakýchkoli obav poraďte se zdravotníkem.

9. Meloun

Melouny jsou velmi bohaté na vodu a mohou vám pomoci udržet hydrataci během pití. Například vodní meloun je tvořen přibližně 91 % vody. Toto ovoce je také bohaté na důležité elektrolyty, jako je draslík, který se podle některých starších výzkumů může při nadměrné konzumaci alkoholu rychle vyčerpat.

10. Řepa

Podobně jako předchozí potraviny, i řepa oplývá celou řadou skvělých látek, které vám pomohou zvládnout dehydrataci, bolehlav i odbourávání alkoholu. Dejte si ji vařenou, nebo nakládanou, vždy chutná skvěle.

Nyní už víte, čím se nakrmit předtím, než vyrazíte na party. Samozřejmě i nadále platí, že nestřídmá konzumace alkoholu není nikdy dobrá, ale čas od času se dá tolerovat. Snažte se nicméně tyto epizody skutečně minimalizovat – vaše tělo i mysl vám velmi poděkují.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-to-eat-before-drinking#TOC_TITLE_HDR_14
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/rozbresk-muz-lide-relaxace-3771115/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button