DetoxikaceJídlo a stravováníPéče o tělo

Vodní kefír: Prozkoumejte jeho zdravotních přínosy ve srovnání s mléčným kefírem a kombuchou

Vodní kefír je osvěžující fermentovaný nápoj, který si v posledních letech získal oblibu díky svým potenciálním zdravotním přínosům a jedinečné chuti. Podobně jako mléčný kefír a kombucha je vodní kefír nápoj bohatý na probiotika, který může přispět k celkovému zdraví střev. V tomto článku se budeme věnovat zdravotním přínosům vodního kefíru a prozkoumáme, čím se liší od svých protějšků, mléčného kefíru a kombuchy.

Co je vodní kefír?

Vodní kefír, známý také jako tibicos nebo japonské vodní krystaly, je kvašený nápoj vyráběný kultivací vody, cukru a kefírových zrn. Kefírová zrna jsou malé želatinové kolonie bakterií a kvasinek, které připomínají růžičky květáku. Tato zrna nejsou ve skutečnosti zrna, ale spíše symbiotická kultura bakterií a kvasinek, které fermentují cukry v tekutině, čímž vzniká nápoj bohatý na probiotika.

Zdravotní účinky vodního kefíru

  • Probiotická síla: Stejně jako mléčný kefír a kombucha je i vodní kefír silným zdrojem probiotik. Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které podporují zdravou rovnováhu střevních bakterií. Konzumace vodního kefíru může pomoci osídlit střeva prospěšnými bakteriemi, podpořit trávení, vstřebávání živin a imunitní funkce.
  • Zlepšení zdraví zažívacího traktu: Probiotika obsažená ve vodním kefíru mohou pomoci při trávení a zmírnit zažívací potíže, jako je nadýmání, plynatost a zácpa. Kvasný proces ve vodním kefíru také rozkládá složité cukry a usnadňuje tak tělu trávení.
  • Posílení imunitních funkcí: Podstatná část našeho imunitního systému se nachází ve střevech. Podporou zdravého střevního mikrobiomu může vodní kefír posílit imunitní systém a potenciálně snížit riziko infekcí.
  • Zvýšení obsahu živin: Vodní kefír je bohatý na vitamíny, minerály a enzymy, které vznikají během procesu fermentace. Patří mezi ně vitaminy skupiny B, vitamin K, kyselina listová a prospěšné enzymy, které napomáhají trávení a celkové pohodě.
  • Hydratace s příchutí: Vodní kefír je vynikající alternativou sladkých nápojů, protože poskytuje hydrataci spolu s různými příchutěmi. Může být osvěžující a zdravější náhradou limonád a dalších nápojů s vysokým obsahem cukru.

Rozdíly mezi vodním kefírem, mléčným kefírem a kombuchou

  • Základní složky: Vodní kefír se vyrábí kvašením vody a cukru, zatímco mléčný kefír se vyrábí kvašením mléka. Kombucha se naproti tomu vyrábí kvašením slazeného čaje.
  • Obsah laktózy: Vodní kefír neobsahuje laktózu, takže je vhodnou volbou pro ty, kteří nesnášejí laktózu nebo dodržují bezmléčnou dietu. Mléčný kefír naopak laktózu obsahuje, a to v důsledku fermentace mléčných cukrů.
  • Probiotické kmeny: Bakteriální a kvasinkové kmeny obsažené ve vodním kefíru, mléčném kefíru a kombuchě se liší. Vodní kefír obvykle obsahuje druhy Lactobacillus, Streptococcus a různé druhy kvasinek. Mléčný kefír obsahuje především druhy Lactobacillus a kvasinky. Kombucha obsahuje bakterie kyseliny octové a kvasinky.
  • Chuť a textura: Vodní kefír má jemnější, mírně sladkou a pikantní chuť ve srovnání s mléčným kefírem, který má ostrou a mírně kyselou chuť. Kombucha má výraznou sladkokyselou chuť s mírným perlením.
  • Doba kvašení: Vodní kefír obvykle kvasí rychleji ve srovnání s mléčným kefírem a kombuchou. Ke konzumaci může být připraven za 24 až 48 hodin, zatímco mléčný kefír a kombucha vyžadují delší dobu kvašení.

Závěrem lze říci, že vodní kefír je na probiotika bohatý nápoj s několika zdravotními přínosy. Podporuje zdraví trávicího traktu, posiluje imunitní systém a spolu s různými příchutěmi poskytuje hydrataci. Vodní kefír, mléčný kefír a kombucha mají sice jako fermentované nápoje podobné vlastnosti, liší se však základními složkami, obsahem laktózy, probiotickými kmeny, chutí a dobou kvašení. Zařazení vodního kefíru do jídelníčku může být chutným způsobem, jak podpořit zdraví střev a celkovou pohodu.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/water-kefir
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button