NávodPéče o těloPřírodní léčba

Sinusitida – jaké jsou příznaky a možnosti léčby?

Sinusitida neboli zánět dutin je běžný stav, který postihl někdy už snad každého z nás. Jde o klasický zánět nosních dutin. Pro mnoho lidi jde bohužel o chronickou záležitost, která mnohdy ovlivňuje každodenní život a věci s ním spojené. Je nutno jej léčit. Když tak neučiníte, může se toto onemocnění prodloužit a trvat měsíce nebo i roky.

Nejčastější příznaky sinusitidy:

  • Horečka
  • Rýma
  • Překrvení nosní sliznice
  • Kašel
  • Bolesti hlavy
  • Únava
  • Bolesti zubů
  • Bolest v obličeji

Léčba sinusitidy

Ve většině případů se toto onemocnění léčí s pomocí antibiotik. Ty aktuální problém vyléčí, ale mnohdy zakryjí skutečnou příčinu, skutečný problém, kvůli kterému sinusitida vzniká. Poté se může opakovat kolečko antibiotik, zlepšení zdravotního stavu a podobně. Je proto vždycky lepší hledat pravou příčinu tohoto onemocnění.

Výzkum ukazuje, že většina případů chronické sinusitidy není vyvolána infekcí. Jsou vyvolány imunitní poruchou, která souvisí s plísněmi. V roce 1999 se zjistilo, že plísňové organismy jsou přítomny v hlenu 96% pacientů trpících chronickou sinusitidou. Tento zdravotní problém tak může být vyvolán vlivem problémů s plísněmi. Plísně ve vzduchu jsou často inhalovány.

Vědci nyní doufají, že jejich objevy povedou k vývoji nových antifungálních léků, které mohou pomoci při léčbě sinusitidy. A i když tyto léky fungují lépe než antibiotika, existují další kroky, které můžete učinit, abyste snížili riziko infekcí nosních dutin. Co můžete udělat?

Vyvarujte se konzumaci cukru a obilovin

Plísně se živí často cukrem a obilninami. Proto se snažte eliminovat tyto potraviny, popřípadě je z vaší stravy úplně odstranit. Můžete také jejich příjem utlumit dočasně, dokud nezískáte problém s plísní pod kontrolu.

Konzumujte rybí tuk nebo olej z tresčích jater

Rybí tuk a olej z tresčích jater jsou bohaté na zdravé tuky, omega-3 mastné kyseliny, EPA a DHA, které jsou naprosto nezbytné pro váš imunitní systém. Omega-3 jsou důležité pro vaše tělo a dejte si pozor na doplňky stravy, ne vždycky totiž obsahují všechny živiny, které jsou k potlačení sinusitidy potřebné. Kromě léčby příznaků sinusitidy zlepšuje rybí tuk a olej z tresčích jater funkci mozku.

Konzumace kokosového oleje

Kokosový olej je bohatý na kyselinu laurovou, sloučeninu, která má antibakteriální, antivirové a antifungální vlastnosti. Ujistěte se, že využíváte nerafinovaný kokosový olej. Jedině tak získáte plný užitek. Většina značek kokosového oleje je kontaminována mykotoxiny, takže je dobré sáhnout po kokosovém oleji, který je ekologický a má certifikovanou značku.

Vyhněte se jídlům, které obsahují mykotoxiny

Mykotoxiny jsou škodlivé látky produkované zejména plísněmi. Jde například o tvrdý sýr, žito, arašídy, čirok, cukr, ječmen, pšenice, kukuřice a alkohol. To jsou potraviny, které jsou kontaminovány houbovými toxiny nebo právě mykotoxiny. Alespoň na čas je odstraňte ze svého jídelníčku.

Olej z oregana

Oreganový olej obsahuje silné antibakteriální a antifungální vlastnosti, doporučuje se 500mg oreganového oleje čtyřikrát denně. U sinusitidy můžete přidat několik kapek oleje do velké misky vroucí vody. A nyní už můžete přistoupit ke klasickému napařování. Tedy zakryjte si hlavu ručníkem, nakloňte se nad mísu vody s oreganovým olejem a několik minut vdechujte páry. To pomůže sinusitidu vyléčit.

Fyzická aktivita – cvičení

Cvičení, procházky či jakákoliv fyzická aktivita rozšiřuje dutiny a stimuluje cirkulaci vzduchu. To pomůže vyčistit všechny látky, které způsobují v dutinách podráždění. Bylo vědecky prosinusitidakázáno, že broukání (se zavřenými ústy) také čistí nosní dutinu a snižuje riziko infekce dutin. Funguje to díky zvyšování množství vzduchu vydechovaného z nosu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button