Zdravé tipy

Citrusová kúra pomáhá proti vyčerpání a únavě

Únava a vyčerpání občas postihnou každého z nás. Někdo si toho nakládá mnoho, spousta stresu, práce, možná i problémy doma a podobně. V kombinaci s nedostatkem spánku se může projevovat únava a vyčerpání. A to nejen večer, ale také během dne. Může jít nejen o fyzickou, ale také psychickou únavu a vyčerpání. Únavy se mohou objevovat také na podzim nebo na jaře, kdy se v těle mění biorytmy.

Únava a vyčerpání

Na oba jevy se podílí mnoho faktorů, může jít o změnu času, rychlejší stmívání, nedostatek pohybu, zima venku, minimum pobytu na čerstvém vzduchu, méně slunečního záření, nižší hladiny vitamínů a minerálů, zatížený organismus a podobně. Když se k tomu ještě navíc přidává psychická nepohoda a stres, pak to může způsobovat problém, který je nutno začít řešit. Přinášíme několik tipů a rad, které při únavě a vyčerpání mohou pomoci.

Kopřiva

Kopřiva má velkou spoustu léčivých účinků, připravují se z ní masti, různá séra a další přípravky. Známý je také kopřivový čaj z čerstvé nebo sušené kopřivy, který působí na řadu problémů, podporuje imunitní systém a celkové zdraví lidského těla. V kopřivě najdete železo, draslík, fosfor, rutin, lipidy, fytoncidy, karotenoidy, flavonoidy, aminy, vitamíny skupiny B, vitamín A a C, křemík, hořčík, vápník nebo kyselinu mravenčí. Kopřivový čaj má čisticí, močopudné a posilující účinky, může detoxikovat tělo.

Magnolka čínská

Jde o dřevnatější rostlinu původem z Asie, k dostání také u nás. Zdravé a účinné jsou jak bobulky, tak i listy, kde najdete obrovskou spoustu vitamínů a minerálů. S jejich pomocí zvýšíte odolnost a výkonnost organismu, posiluje se imunitní systém a odstraní se také únava a celkové vyčerpání. Vyléčili jste právě nějakou nepříjemnou nemoci či nachlazení? Pak umí posílit tělo po takové nemoci. Je dobré jí konzumovat po práci, protože může rozhodit spánkové biorytmy.

Citrus

Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které podporují správný chod organismu, posilují imunitní systém, brání tělo před viry a bakteriemi. Posiluje lidské tělo, povzbuzuje a jde také o velmi dobrou prevenci před nachlazením. Je také skvělým pomocníkem při řešení únavy a vyčerpání.

Připravte si vzpruhu

Kopřiva, citrus nebo Magnolka čínská mají na lidské tělo spoustu skvělých účinků. Podle dnešních receptů si můžete připravit dva nápoje. Ty posilují lidské tělo, ale hlavně řeší únavu a vyčerpání. Budete výkonnější, méně často unavení a v celkové pohodě. Vyzkoušejte jeden z těchto nápojů.

Voda s příchutí kopřivy

Co budete potřebovat:

  • 3 hrsti kopřivových špiček a lístků
  • 0,5 litrů vody

Jak postupovat:

Kopřivu omyjte teplou vodou a následně rozmixujte ve vodě. Nechejte dvě hodiny působit, přeceďte a vzniklou vodu můžete užívat. Ideální je užívání sedmi dní, každé ráno a večer si dejte jednoho malého panáka této vydatné vody.

Citrusový nápoj

Co budete potřebovat:

  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1 grapefruit
  • 1 mandarinka
  • 3 dl vlažné vody

Jak postupovat:

Všechno ovoce odšťavíte a do vzniklé šťávy přidejte vlažnou vodu. Po malých doušcích popíjejte. Během dne proveďte třikrát týdně a to celý týden.

Prášek z Magnolky

Plody Magnolky pomelte na prášek, který uschovávejte v nádobě, kterou je možno uzavřít. Užívejte pravidelně měsíc, dvakrát denně.

Co budete potřebovat:

  • Trošku prášku z Magnolky
  • 3 dl vlažné vody

Jak postupovat:

Na špičku nože naberte prášek z Magnolky a přidejte do vlažné vody. Smíchejte a popíjejte dvakrát denně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button