Nemoci a komplikaceZdravé tipy

7 úžasných faktů o menstruaci, které jste netušily

Možná už menstruujete řadu let a myslíte si, že o této části lidského těla a zdraví už víte vše. Ve skutečnosti je to ale fascinující proces, který pro vás pravděpodobně skrývá ještě celou řadu tajemství – která jste možná nevěděly, nebo si je vůbec neuvědomily. Přemýšlejte znovu. Níže najdete několik zajímavých faktů o ženském cyklu, které mohou být užitečné nejen pro samotné ženy, ale třeba i pro jejich partnery.

1.     Menstruace se zhoršuje, když je zima

Tohle je rozhodně úžasný fakt o menstruaci: chladné počasí může ovlivnit vaši menstruaci, takže je silnější a delší než obvykle. V zimních měsících má žena silnější průtok, délku menstruace a dokonce i míru bolesti než v létě. Tento vzorec se týká i žen, které žijí spíše v chladnějším podnebí než v teplejším.

Roční období mohou ovlivnit i PMS – tmavší a kratší dny mohou v kombinaci s ženskými produktivními hormony nepříznivě ovlivnit vaši náladu. Předpokládá se, že je to způsobeno nedostatkem slunečního svitu, který pomáhá našemu tělu produkovat vitamin D a dopamin – obojí zvyšuje naši náladu, štěstí, koncentraci a celkovou úroveň zdraví.

2.     Otěhotnět můžete, i když máte menstruaci

Méně úžasný fakt, o kterém byste ale pravděpodobně měli vědět. Mnoho lidí se domnívá, že žena nemůžete otěhotnět, pokud bude mít sex během menstruace. To však není pravda. Přestože je to relativně málo pravděpodobné, rozhodně to není vyloučené. Spermie totiž mohou v těle přežívat až pět nebo šest dní – pokud tedy máte relativně krátký cyklus, máte sex ke konci menstruace a ovulaci těsně po jejím skončení, můžete potenciálně velmi snadno otěhotnět. S tím souvisí i další zábavný fakt: ve středověku si lidé mysleli, že zrzavé jsou děti, které byly počaty, když měla jejich matka menstruaci.

3.     Průměrný věk začátku menstruace se v průběhu let mění

Věděli jste, že v průběhu několika posledních století se změnil průměrný věk, kdy dívka začíná dostávat menstruaci? Ještě v 19. století dostávaly dívky menstruaci až v době, kdy už byly dávno v pubertě – průměrný věk se pohyboval kolem 17 let. V dnešní době je průměrný věk, kdy začínají menstruovat, 12 let – tedy o celých pět let méně. Vědci se domnívají, že to má několik klíčových důvodů: především lepší výživu. Jíme lépe – a více – než naši předkové před několika sty lety a tukové buňky produkují estrogen. Čím více tukových buněk máte, tím více estrogenu máte v těle, což může v dívčím věku spustit začátek menstruačního cyklu. Faktorem je také zvýšená hladina stresu. Je to tak – vysoká hladina stresu může skutečně vyvolat začátek vaší menstruace.

4.     Téměř 10 let svého života žena stráví menstruací

To nezní jako zrovna dobrá zpráva, že? Od prvního cyklu až do menopauzy prodělá průměrná žena za svůj život přibližně 450 menstruací. To je opravdu hodně. Sečteno a podtrženo to znamená, že průměrná žena stráví menstruací přibližně 10 let, tedy asi 3 500 dní svého života. Přepočteno na menstruační výrobky to znamená, že průměrná žena za život použije přibližně 11 000 tamponů. Každá žena je samozřejmě jiná a počet menstruací za život může ovlivnit cokoli, od délky cyklu přes plození dětí až po kojení a další zdravotní potíže.

5.     Mít ekologickou menstruaci s menstruačními kalhotkami je snazší, než si myslíte

Pokud vás výše uvedená skutečnost děsí a přemýšlíte o dopadu na životní prostředí, který máte jen tím, že menstruujete, pak se nebojte! Ve skutečnosti existuje mnoho různých způsobů, jak můžete snížit množství odpadu a mít ekologicky šetrnou menstruaci bez pocitu viny. Jednorázové tampony a hygienické vložky (které se většinou vyrábějí z plastu) už dávno nejsou jedinou možností. V dnešní době si můžete vybrat z nejrůznějších udržitelných menstruačních výrobků, které si můžete ponechat a používat je opakovaně po celá léta – například menstruační kalíšky a menstruační kalhotky. Několik párů menstruačních kalhotek vás ušetří neustálého utrácení za tampony a vložky a pomůže vám také k ekologicky šetrné menstruaci.

6.     Během menstruace ztrácíte mnohem méně krve, než si myslíte

Někdy, když máte obzvlášť silný den, kdy vám teče krev, můžete mít pocit, že je něco špatně. Určitě není normální produkovat tolik krve! I když se to může zdát jako hodně, vaše tělo ve skutečnosti během menstruace ztratí jen asi tři polévkové lžíce krve; to rozhodně není tak moc. Pokud se vám zdá, že během menstruace ztrácíte více, měla byste se obrátit na lékaře. Ztráta příliš velkého množství krve může zvýšit riziko anémie – ta může způsobit závratě, únavu a špatný krevní oběh.

7.     Vaše perioda může ovlivnit to, jak zní váš hlas a jak voníte

Podle vědců zabývajících se vokalizací se hlas žen může během menstruačního cyklu mírně měnit, a to v důsledku vlivu našich reprodukčních hormonů na hlasivky. To znamená, že ženy mohou během menstruace znít jinak, a podle účastnic jejich testování dokonce „méně atraktivně“. Stejné ženské reprodukční hormony ovlivňují i vaši přirozenou vůni, což znamená, že když máte menstruaci, voníte jinak. Je to velmi jemné a ve skutečnosti si toho asi ani nevšimnete. Je to spíše animální záležitost, která se vrací do dob našich předků, kdy muže více přitahovaly ženy, které ovulovaly, než menstruovaly (což znamenalo, že se mohly rozmnožovat).

ZDROJ: https://www.helpingwomenperiod.org/7-amazing-facts-about-periods-that-everyone-needs-to-know/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-nemocny-indisponovany-priznak-6542718/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button