Nemoci a komplikaceZdravé tipy

ADHD v dospělosti: Naučte se organizovat čas a zaměřte se na své slabé stránky

I když se o ADHD mluví většinou v souvislostí s dětmi, rozhodně neplatí, že by touto poruchou nemohli stejně tak trpět i dospělí. Pokud trpíte poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), může se vám zdát, že vše od včasného placení účtů po zvládání pracovních, rodinných a společenských povinností je nesmírně náročné. ADHD může pro dospělé představovat problém ve všech oblastech života a může být náročné pro vaše zdraví a osobní i pracovní vztahy.

Naštěstí existují dovednosti, které si můžete osvojit a které vám pomohou zvládat příznaky ADHD. Můžete zlepšit své každodenní návyky, naučit se rozpoznávat a využívat své silné stránky a vyvinout techniky, které vám pomohou pracovat efektivněji, udržovat organizaci a lépe komunikovat s ostatními. Součástí pomoci sobě samému může být také vzdělávání ostatních, abyste jim pomohli pochopit, čím procházíte.

Ke změně však nedojde přes noc. Tyto svépomocné strategie pro ADHD vyžadují praxi, trpělivost a, což je možná nejdůležitější, pozitivní přístup. Využitím těchto technik však můžete být produktivnější, organizovanější a mít svůj život pod kontrolou – a zlepšit svůj pocit vlastní hodnoty.

Mýty o ADHD

Mýtus: Léky jsou jediným způsobem, jak vyřešit ADHD.

Skutečnost: I když léky mohou některým lidem pomoci zvládnout příznaky ADHD, nejsou jediným řešením. Pokud je vůbec užíváte, měly by být používány ve spojení s dalšími způsoby léčby nebo svépomocnými strategiemi.

Mýtus: Mít ADHD znamená, že jsem líný nebo neinteligentní

Skutečnost: Následky ADHD možná způsobily, že vás ostatní takto označují, ale pravda je taková, že nejste nemotivovaní nebo neinteligentní – máte poruchu, která stojí v cestě některým normálním funkcím. Ve skutečnosti musí dospělí s ADHD často hledat velmi chytré způsoby, jak svou poruchu kompenzovat.

Mýtus: Zdravotník může vyřešit všechny mé problémy s ADHD

Skutečnost: Zdravotníci vám mohou pomoci zvládnout příznaky ADHD, ale mohou udělat jen část práce. Vy jste ten, kdo s problémy žije, takže jste to vy, kdo může nejvíce přispět k jejich překonání.

Mýtus: ADHD je doživotní trest – vždy budu trpět jejími příznaky

Skutečnost: Je sice pravda, že na ADHD neexistuje lék, ale můžete udělat mnoho pro to, abyste problémy, které způsobuje, omezili. Jakmile si zvyknete používat tyto strategie, možná zjistíte, že se zvládání příznaků stane vaší druhou přirozeností.

Tipy pro organizaci a kontrolu nepořádku

Charakteristickými rysy poruchy ADHD jsou nepozornost a nesoustředěnost, což z organizace dělá pravděpodobně největší problém, s nímž se dospělí s touto poruchou potýkají. Pokud trpíte poruchou ADHD, můžete se cítit zcela ztraceni, když se musíte postarat o pořádek, ať už v práci, nebo doma.

Můžete se však naučit rozdělit úkoly do menších kroků a dodržovat systematický přístup k organizaci. Zavedením různých rutinních postupů a využitím nástrojů, jako jsou denní plánovače a upomínky, se můžete nastavit na udržování organizace a kontrolu nepořádku.

Vytvořte si zdravé návyky

Chcete-li uspořádat místnost, domácnost nebo kancelář, začněte kategorizací předmětů a rozhodněte, které jsou nezbytné a které lze uložit nebo vyhodit. Chcete-li si udělat pořádek, zvykněte si dělat poznámky a psát seznamy. Nově uspořádanou strukturu udržujte pravidelnými každodenními rutinními postupy.

Tipy pro řízení času a dodržování plánu

Problémy s řízením času jsou častým důsledkem ADHD. Můžete často ztrácet přehled o čase, promeškávat termíny, odkládat úkoly, podceňovat čas, který na ně potřebujete, nebo dělat věci ve špatném pořadí. Tyto potíže ve vás mohou vyvolat pocit frustrace a neschopnosti a v ostatních netrpělivost. Existují však řešení, která vám pomohou lépe hospodařit s časem.

  • Staňte se pozorovatelem hodin. Používejte náramkové hodinky nebo dobře viditelné nástěnné či stolní hodiny, které vám pomohou sledovat čas. Když začínáte plnit nějaký úkol, poznamenejte si čas tak, že ho řeknete nahlas nebo si ho zapíšete.
  • Používejte časovače. Na každý úkol si vyhraďte omezený čas a na vypršení času vás upozorní časovač nebo budík. U delších úkolů zvažte nastavení budíku, který se bude spouštět v pravidelných intervalech, abyste byli produktivní a uvědomovali si, kolik času ubíhá.
  • Dejte si více času, než si myslíte, že potřebujete. Dospělí s ADHD jsou notoricky známí tím, že špatně odhadují, jak dlouho bude něco trvat. Na každých třicet minut času, o kterém si myslíte, že vám zabere, než se někam dostanete nebo dokončíte nějaký úkol, si dejte rezervu a přidejte deset minut navíc.

Naučte se říkat ne

Impulzivita může vést k tomu, že dospělí s ADHD souhlasí s příliš mnoha projekty v práci nebo se příliš často zapojují do společenských akcí. Přeplněný rozvrh však může způsobit, že se budete cítit zahlceni, přetaženi a ovlivní to kvalitu vaší práce. Odmítnutí některých závazků může zlepšit vaši schopnost plnit úkoly, dodržovat společenské schůzky a žít zdravějším životním stylem. Než přistoupíte na něco nového, nejprve si zkontrolujte svůj rozvrh.

Život s ADHD je těžký v dětství, ale o to složitější může být pak v dospělosti. Jelikož se nedá zcela vyléčit, je pravděpodobné, že i dítě s ADHD jednou bude muset zvládat nároky běžného života a jeho porucha mu jej bude komplikovat. Je tedy zásadní co nejdříve začít s tréninkem správných návyků a učení se postupům, které budou život zjednodušovat.

ZDROJ: https://www.helpguide.org/articles/add-adhd/managing-adult-adhd-attention-deficit-disorder.htm
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Tara Winstead: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/text-povedomi-psychiatrie-dusevni-zdravi-8378728/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button