Jídlo a stravováníPéče o tělo

Dovolená – jak na ni jíst zdravě?

Během roku se držíte, snažíte se jíst zdravě, menší porce, často a tím pádem se dostavují výsledky. Jste zdraví, udržujete si svou váhu, občas to podpoříte sportem a hned to na vás jde vidět. Popřípadě máte i nějaké to kilo dole, což je jen ku prospěchu věci. Jenže pak přijde dovolená. Dva týdny, kdy většinou moc nesportujete, jen poleháváte na pláži nebo zkoumáte památky. A co je hlavní, všude je jídlo a spousta nástrah!

stůl, moře

Dovolená od slova dovolit si

Takhle si to vysvětluje spousta lidí a možná si tím i omlouvají to, že se na dovolené „utrhnout ze řetězu“ a ze zdravého životního stylu se stává nezřízené obžerství. Samozřejmě, občas je nutno si povolit něco dobrého, dát si něco, co není úplně podle dietního plánu. Nicméně celé dva týdny na dovolené nezřízeně jíst nebude asi to úplně nejlepší. Naruší to vaše celoroční úsilí. Máme pro vás pár tipů a rad, které by při dovolené mohli pomoci.

Opatrnost je důležitá

Je nutno se ujistit na dovolené, že stále dodržujete svůj zdravý režim. Tedy snažit se jíst správně, dostatečně spát. I během dovolené si můžete najít čas na nějaký ten pohyb, nemusí to být nutně sport v posilovně, ale třeba procházka a podobně.

Dopředu plánujte

Při plánování dovolené je nutno vzít v potaz také to, jaká jídla budou k dispozici na cestě i ve finální destinaci. V letadle se bude podávat občerstvení? Po cestě vlakem budete mít možnost si zakoupit něco k jídlu? To jsou možná drobnosti, ale vaší zdravé stravě pomohou!

Sbalte si zdravé jídlo

Pokud víte, že nebudete mít šanci si dát svačinku během dovolené, protože máte k dispozici jen tři jídla denně nebo na dovolené řídíte stravování sami, sbalte si s sebou celozrnné sušenky, protein, čerstvé ovoce, zeleninu a podobně.

Neodkládejte jídlo

Možná také máte nutkání, že ve chvíli, kdy na něčem pracujete nebo něco děláte, posunout jídlo. Přece nezkazíte zábavu v kanceláři jen kvůli kusu žvance! Nebo dokonce nezkazíte zábavu na dovolené. Nicméně hlad a únava mohou velmi rychle přijít a ve chvíli, kdy nejíte pravidelně, budete mít hlad. Pravidelná strava vám pomůže vyvažovat váš příjem energie.

Kofein je krátkodobé řešení

Když se cítíte unavení a malátní jednoduše sáhnete po hrnku s kávou nebo energetickém nápoji? Možná je to rychlá pomoc, ale měla by být opravdu jen výjimečná. Kofein není náhrada za spánek, může vést k podrážděnosti, nervozitě a podobně. To není to nejideálnější, ani o dovolené!

Udělejte si čas na jídlo

Jídlo nezhltněte ve spěchu, je dobré si k jídlu sednout, užít si pohodu a při jídle se zastavit. Vychutnejte si vše, co jíte, uvolněte se, protáhněte nohy. Dovolená je od toho, že zpomalíte a všechno si vychutnáte, nikam nespěcháte.

Držte se od minibarů a automatů

Také vás občas přepadne chuť na něco dobrého, ale nevíte, kde si to dát? Určitě to nebude minibar nebo automaty na jídlo, které se objevují v hotelích. Jednak je to drahé (zvláště minibary) a taky tam asi nebude nic moc zdravého, což kazí váš smysl pro zdravou výživu.

Vybírejte pečlivě rychlá občerstvení

Dovolená je hodně o tom, že si užíváte všechno okolo. Přeci nebudete na dovolené jíst jen saláty! Navíc třeba v zemi, ve které jste poprvé, to chcete vyzkoušet všechno, co daná země nabízí. Můžete však volit pečlivě. Místo smaženého masa si dejte grilované kousky, sladké nealkoholické nápoje také nejsou to pravé ořechové, raději si dejte vodu. Pozor také na koření, omáčky, dipy a podobně. Lepší je čerstvá zelenina!

All inclusive je zlo

Jedete-li na dovolenou k moři, pak si pravděpodobně objednáte all inclisive. Nemusíte tak řešit, co si kde dáte. Je o vás v tomto ohledu postaráno. Tím, že švédské stoly nabízí velkou škálu jídel, máte tendence vybírat to, co vám chutná. A zelenina, ovoce může jít stranou. I když vše stoprocentně neohlídáte, snažte se dbát na ovoce, zeleninu, libové maso, ne smažené a podobně.

Dopřávejte si vše

Ano, můžete si dopřát vše, co milujete, ale v rozumné míře. Neládujte se každé odpoledne dortíky, ale dejte si kousíček. Chutě uspokojíte a vaše zdravá strava nebude tolik ohrožena.

Nehroťte to!

Na dovolené se až tak moc hlídáte, že si jí v podstatě neužijete. Máte strach, že přijedete domů a váha bude ukazovat o kilogram nebo tři víc. Nebude to konec světa, stačí, když se vrátíte domů, najedete na svou klasickou stravu a pohyb a za pár dní bude zase vaše váha zpátky!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button