Jídlo a stravováníNávod

Chcete žít bez lepku? Pak nedělejte tyto zásadní chyby

Moderní doba i poznatky vědy nás motivují, abychom snižovali příjem lepku. A to bez ohledu na to, zda jsme nebo nejsme na lepek alergičtí. Při celiakii je samozřejmě dodržování bezlepkové diety naprosto klíčové, ale zdá se, že strava s minimem lepku dělá dobře i lidem, kteří intolerancí na lepek netrpí.

V poslední době se trochu roztrhl pytel s „nenávistí vůči lepku“, který vede k tomu, že stále více a více lidí preferuje nákup a konzumaci potravin, které jsou označovány jako bezlepkové.

Jisté je, že v dnešní době konzumujeme lepku nadbytek, a to zejména kvůli tomu, že jej často najdeme i v potravinách, kde vůbec nemá co dělat. V mase, mléčných výrobcích a podobně. Především to je důvod, proč zvážit snížení příjmu lepku i tehdy, pokud vás žádné zjevné potíže netrápí. Možná zjistíte, že se budete cítit lépe a budete mít více energie.

Být ale na bezlepkové dietě není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Pokud to přesto chcete zkusit, vyhněte se těmto základním chybám, které mnozí dělají.

Myslíte si, že bezlepkový výrobek poznáte podle vzhledu

Ne všechno je tím, za co se to vydává. Některé obaly výrobků mají záměrně vzbuzovat dojem toho, že jsou bez lepku, protože obchodníci vědí, že tato značka aktuálně táhne. Ale když se pečlivě podíváte na obal, zjistíte, že to tak vůbec není.

Buďte tedy v tomto obezřetní a nenechte se strhnout jen vizuálním dojmem. Vždy si ověřte, co daný výrobek skutečně obsahuje. Lepek často najdete v šunkách, omáčkách, koření nebo třeba i ve zmrzlině.

Nerozumíte názvům

Není to žádná ostuda. Nechápat co se na etiketě píše, je úplně běžné. Matou nás složité a dlouhé výrazy, které nám moc nedávají smysl a my netušíme, co si pod nimi máme představit. Pokud ale chcete pečlivě dodržovat bezlepkovou dietu, budete se muset trochu vzdělávat a zjistit si, co ta slova znamenají.

Dobré je třeba znát alespoň všechny možné názvy obilovin, které vždy lepek obsahují, abyste hned věděli, že tento výrobek pro vás není. Lepek vždy najdete ve pšenici, ječmeni, žitu nebo špaldě. S ovsem je to trochu komplikovanější a je vždy nutné hledat upozornění, zda je výrobek vhodný i pro bezlepkovou dietu či nikoliv.

Neptáte se

Stravovat se bezlepkově v domácím prostředí se ještě dá zvládnout, ale jakmile vyrazíte do města za zábavou a přepadne vás hlad, může to být problém. Jen málokterý fastfood nabízí vůbec nějakou bezlepkovou variantu, takže možná budete muset vydržet o hladu.

Jak se ale říká – líná huba, holé neštěstí. Dřív než to tedy vzdáte a strávíte zbytek večera s kručícím břichem, raději se na rovinu zeptejte. Řada restauratérů nebo provozovatelů fastfoodu se klientům snaží vyjít vstříc a možná vám nabídnou variantu, která uspokojí vaše potřeby.

Jíte nudně

Vždy když musíte sledovat nějakou dietu, je největším problémem, jak jíst pestře. Výrobků, které jsou pro vás vhodné a navíc vám i chutnají a splňují vaše finanční možnosti totiž ve výsledku nebude tolik a může se lehko stát, že budete každý den jíst prakticky to stejné.

A z toho pak roste riziko nedostatečné výživy, deficitu vitamínů a minerálů a také ztráty motivace a chuti k jídlu.Snažte se tedy neustále rozšiřovat své možnosti a to, co kupujete a jíte. I sortiment u bezlepkové diety se každým dnem rozšiřuje a pořád vznikají nové produkty a varianty, které se vyplatí vyzkoušet.

Neoddělujete svoje jídlo

Při bezlepkové dietě jde i o malé množství lepku. Proto je nutné používat ke zpracování potravin vlastní prkénko, nůž, vlastní sáčky, pánvičky apod. Není to nijak přehnané. Jídlo se může lepkem velice snadno kontaminovat, a zvlášť pokud je bezlepková dieta nejen vaší volbou, ale skutečně nutností, pak byste v tom měli být zvlášť opatrní.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button