Jídlo a stravováníNemoci a komplikacePéče o tělo

Jak se vyhnout nemocem? Těchto 10 tipů se vyplatí poctivě dodržovat

Pravidelné cvičení, spánek a vyvážená strava jsou jen některé ze způsobů, jak předcházet nachlazení a dalším nemocem.

Většina tajemství dobrého zdraví nejsou žádná tajemství, ale jde hlavně o obyčejný selský rozum. Je jasné, že je potřeba se řádně oblékat, vyhýbat se kontaktu s nemocnými a dodržovat základní hygienické návyky. Přesto můžeme shrnout některé zásadní tipy a pomoci vám nastavit si zdravý životní styl, který vás ochrání před nemocemi.

1. Jezte zelenou zeleninu

Zelená listová zelenina je bohatá na vitaminy, které vám pomohou udržovat vyváženou stravu – a podpoří zdravý imunitní systém. Podle studie provedené na myších vysílá konzumace brukvovité zeleniny do těla chemický signál, který posiluje specifické proteiny na povrchu buněk nezbytné pro efektivní funkci imunitního systému.

2. Získávejte vitamin D

Studie potvrzují, že mnoho lidí nesplňuje denní potřebu vitaminu D. Nedostatek vitaminu D může vést k příznakům, jako je špatný růst kostí, kardiovaskulární problémy a oslabení imunitního systému. Mezi potraviny, které jsou dobrým zdrojem vitaminu D, patří vaječné žloutky, houby, losos, konzervovaný tuňák a hovězí játra.

V obchodě s potravinami nebo v lékárně si také můžete koupit doplňky stravy s vitaminem D. Vybírejte si doplňky obsahující D3 (cholekalciferol), protože lépe zvyšují hladinu vitaminu D v krvi.

3. Pohybujte se

Zůstat aktivní pravidelným cvičením – například třikrát týdně chodit na procházky – vám pomůže nejen udržet si dobrou kondici a postavu. Pravidelné cvičení dále:

  • udržuje zánět a chronické onemocnění na uzdě
  • snižuje stres a uvolňování hormonů souvisejících se stresem
  • zrychluje cirkulaci bílých krvinek, které bojují s nemocemi, což pomáhá tělu bojovat s nachlazením rychleji a efektivněji

4. Dostatek spánku

Je jasné, že dostatek spánku, ale také odpočinek a relax jsou zásadní pro udržení dobrého a pevného zdraví. Jedním z důvodů může být to, že tělo během delšího spánku uvolňuje cytokiny. Cytokiny jsou typem bílkovin. Pomáhají tělu bojovat s infekcí tím, že regulují imunitní systém.

5. Vynechejte alkohol

Nové výzkumy ukazují, že pití alkoholu může poškodit dendritické buňky, které jsou důležitou součástí imunitního systému. Zvýšená konzumace alkoholu v průběhu času může zvýšit vystavení člověka bakteriálním a virovým infekcím.

6. Zklidněte se

Lékaři měli dlouhá léta podezření, že existuje souvislost mezi chronickým psychickým stresem a fyzickými nemocemi. Zkuste cvičit jógu nebo meditaci, abyste se zbavili stresu.

Kortizol pomáhá tělu bojovat proti zánětům a nemocem. Neustálé uvolňování tohoto hormonu u lidí, kteří jsou chronicky ve stresu, snižuje jeho celkovou účinnost. To může mít za následek zvýšený výskyt zánětů a nemocí a také méně účinný imunitní systém.

7. Pijte zelený čaj

Zelený čaj je po staletí spojován s dobrým zdravím. Příznivé účinky zeleného čaje na zdraví mohou být způsobeny vysokým obsahem antioxidantů, tzv. flavonoidů. I jen pár čerstvě uvařených šálků denně může vést k potenciálním zdravotním přínosům. Mezi ně patří nižší krevní tlak a snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.

8. Dodejte jídlu barvu

Máte problém zapamatovat si, že máte jíst ovoce a zeleninu při každém jídle? Vaření ve všech barvách duhy vám pomůže získat širokou škálu vitaminů, například vitamin C.

Ačkoli neexistují žádné důkazy o tom, že by vitamin C dokázal snížit závažnost nebo délku nemoci, studie naznačují, že dokáže pomoci imunitnímu systému odvrátit nachlazení a návaly, zejména u těch, kteří jsou ve stresu.

9. Nechte se očkovat proti chřipce

Očkování má samozřejmě své příznivce i odpůrce, ale zejména u rizikových skupin má rozhodně své nenahraditelné místo a je vhodné jej zvážit.

10. Dodržujte správnou hygienu

Klíčem k zachování zdraví je omezit vystavení se nemocem tím, že se vyhnete bakteriím. Zde je několik dalších způsobů, jak dodržovat správnou hygienu:

  • Denně se sprchujte.
  • Před jídlem nebo přípravou jídla si umyjte ruce.
  • Umyjte si ruce před nasazením kontaktních čoček nebo před jakoukoli jinou činností, při které se dostanete do kontaktu s očima nebo ústy.
  • Myjte si ruce po dobu 20 sekund pomocí teplé vody a mýdla.
  • Při kašli nebo kýchání si zakryjte ústa a nos kapesníkem.
  • Noste s sebou čisticí prostředek na ruce na bázi alkoholu, který můžete použít na cestách. Dezinfikujte společné povrchy, jako jsou klávesnice, telefony, kliky a dálkové ovladače.

Zůstat zdravý znamená víc než jen praktikovat několik správných technik, když se necítíte dobře. Zahrnuje pravidelné cvičení, zdravé jídlo a udržování hydratace po celý den. Když budete investovat do prevence, je velká šance, že se vyhnete nepříjemným dopadům virových i bakteriálních onemocnění.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold-flu-secrets#11.-Keep-it-personal-
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-lezeni-uvnitr-3873179/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button