Zdravé tipy

Jak poznat kvalitní vitamíny a doplňky stravy?

Doplňky stravy jsou produkty, které lidé používají k doplnění živin nebo jiných sloučenin do svého těla. Není však vždy jasné, které doplňky jsou kvalitní, ani které jsou vyhozenými penězi nebo dokonce potenciálně nebezpečné.

Víte na co si dávat pozor?

Nejlevnější nebývá nejlepší. Láká-li vás sáhnout po nejlevnější variantě vitamínů, promyslete si to. Ne vždycky se rovná nejnižší cena nejlepší kvalitě. Rozhodujte se raději podle toho, co dokáže doplněk stravy vašemu tělu dát. 

Zaměřte se na vstřebatelnost – sebelepší doplněk stravy nic nezmůže, pokud jen rychle projde vaším trávicím traktem a nic si z něj tělo nevezme. Je třeba dobře známý příklad s vitamínem C, kterého tělo dokáže vstřebat jen omezené množství a zbytek prostě a jednoduše vyloučí bez užitku.

Skvělým řešením jsou tedy například kapsle s postupným uvolňováním, komplexy vitamínů nebo minerálů nebo kombinace látek s vysokou vstřebatelností. Mimo jiné i proto se na doplňcích stravy či vitamínech uvádí doporučená denní dávka a také to, nakolik ji splňuje zrovna daný výrobek.

Pojďme se ale podívat blíže na jednotlivé skupiny doplňků stravy: 

Vitamíny

Vitamíny jsou základní živiny, které vaše tělo potřebuje, aby správně fungovalo a zůstalo zdravé. Mnohé pomáhají regulovat životně důležité metabolické funkce, včetně růstu, nervové funkce a trávení. Vitamíny rozpustné v tucích se mohou se ukládat ve vašem těle. Patří mezi ně vitamíny A, D, E a K. Mnoho vitamínů je možné získat také přirozeně z ovoce i zeleniny. Zde je však těžké odhadnout dávkování.

Minerály

Minerály jsou anorganické prvky, které jsou nezbytné pro specifické tělesné funkce, jako je růst, zdraví kostí a rovnováha tekutin. Patří mezi ně třeba zinek, hořčík, vápník, omega 3, nebo vitamín D3, který je skvělý, pokud vám chybí sluníčko. Dokáže totiž dodat tělu živiny, které jinak získává ze slunce.

Obsah vitamínů a minerálů v zelenině

Brokolice: obsahuje vitamíny A, B, C a také draslík, fosfor, vápník atd.

Červená paprika: obsahuje vitamíny A, B, C, D.

Cuketa: obsahuje vitamíny A, C, E.

Špenát: obsahuje velké množství železa.

Mrkev: obsahuje velké množství vitamínu A.

Vitamíny a minerály v ovoci

Jahody: obsahují důležité vitamíny A, B, C, E. Také je v nich draslík, zinek, hořčík atd.

Jablka: obsahují hlavně vitamín C a pektin.

Hroznové víno: obsahuje vitamín C a draslík.

Meruňky: jsou bohaté na vitamíny A, B, C.

Ostružiny: obsahují vitamíny C, B, K.

Doplňky stravy

Doplňky stravy jsou výrobky, které vašemu tělu dodávají vitamíny, minerály nebo jiné látky, které mu chybí. Jejich zástupci je třeba Melatonin, pokud špatně spíte. Geniálním doplňkem stravy je česnek, který je skvělý k posílení imunity. Doplňky stravy jsou obvykle směsi, které pomáhají řešit nějaké konkrétní zdravotní problémy – například na potíže s močovým měchýřem můžete zvolit jako doplněk stravy brusinky, nebo Uro – Manosa.

Chcete-li tedy maximalizovat vstřebatelnost vitamínových doplňků stravy, dejte si je ideálně po jídle. Vitamíny rozpustné ve vodě jsou například vitamín C a vitamíny skupiny B. I proto je často najdete ve formě šumivých tablet – voda je pomáhá dostat rychle do vašeho těla.

Zdroj náhledových obrázků: Envato Elements

Podobné články

Back to top button