Přírodní léčbaZdravé tipy

Kmín zřejmě používáte, ale víte jaké ohromující přínosy pro zdraví má? A jak ho užívat, aby jsme využili všech jeho léčivých vlastností

Semínka kmínu jsou typicky používána jako koření pro přidání sladké, zemité chuti na různé pokrmy. Mezi kořením je to favorit v tradiční evropské kuchyni, zejména v oblasti Středomoří.

Vědecky známý jako Carum carvi, kmín patří do rodiny rostlin, která zahrnuje i jiné známé koření jako fenykl, anýz a kopr.

Není proto překvapující, že semena kmínu, podobně jako ostatní členové rodiny, přinášejí řadu zdravotních přínosů, aby vaše vaření a vaše zdraví podporovaly.

NUTRIČNÍ HODNOTA

Semena kmínu jsou neuvěřitelně zdravá a výživná. Obsahují širokou škálu základních vitaminů a minerálů a působí také jako přírodní antioxidant.

Semena kmínu obsahují množství rozhodující vlákniny. 100 g porce těchto semen obsahuje neuvěřitelných 38 gramů vlákniny, které jsou 100% doporučené denní dávky vlákniny. Pro ty z vás, kteří mají pocit, že potřebujete zvýšit příjem vlákniny, nepokoušejte se dále hledat a dejte si kmín.

Kmín získává svou výraznou chuť a vůni z chemických sloučenin nazývaných caveoliny a carvony. Tyto chemické sloučeniny jsou primárně zodpovědné za několik léčebných vlastností koření, včetně jejich antioxidačních, karminačních a trávicích vlastností.

Semena kmínu jsou vynikajícím zdrojem různých minerálů včetně mědi, draslíku, železa, vápníku, selenu, hořčíku, manganu a zinku.

Všichni víme, že vápník má kostní výhody, zatímco železo a měď jsou pro tělo nezbytné pro tvorbu červených krvinek.

Draslík je elektrolyt, který pomáhá našemu srdci pracovat efektivně a udržuje jak zdravý krevní tlak, tak stabilní srdeční frekvenci.

Zinek má v těle mnoho vitálních funkcí, včetně růstu, vývoje, trávení a produkci spermií.

Semínka kmínu vám také poskytnou některé základní vitamíny včetně několika vitamínů B, vitamínů A, C a E.

Z kmínu je také užitečný esenciální olej. Silikonový esenciální olej je vyroben z rostliny s širokou paletou přínosů pro zdraví. Esenciální oleje vyrobené z kmínu obsahují četné chemické sloučeniny, jako je limonen, pinen, karveol, thujon a aldehyd. Tyto sloučeniny byly dobře studovány a je známo, že mají mnoho terapeutických účinků, včetně antioxidační aktivity a trávicích přínosů.

ZDRAVOTNÍ VÝHODY KMÍNU

DOBRÉ TRÁVENÍ

Již jsme se zmínili o tom, jaký je bohatý zdroj vlákniny. Přidání dostatečného množství vlákniny do vaší stravy je nezbytné pro správnou funkci trávení. Může zabránit častým žaludečním problémům, včetně poruchy trávení, nadýmání, zácpy a průjmu.

Vláknina, která se vyskytuje v kmínových semenech, pomáhá přidávat objem a hmotnost do jídla, které jste konzumovali, když prochází trávicím traktem, což usnadňuje průchod tělem při vylučování. Jsou také užitečné, pokud jste jedním z mnoha lidí trpících chronickými žaludečními stavy, jako je IBS.

ZTRÁTA VÁHY

Potraviny, které mají vysoký obsah vlákniny, jsou nejen dobré pro vaše zdraví trávicího ústrojí, ale jsou také považovány za dobré pro pomoct v hubnutí. V případě kmínových semen existují vědecké důkazy.

Byla provedena studie pomocí 70 žen dobrovolníků, kteří byli obézní nebo měli nadváhu, ale jinak byli v dobrém zdravotním stavu. Ženy byly rozděleny do skupin a buď léčeny extraktem z kmínu nebo podáváno placebo po dobu 90 dnů. Kromě toho, že byl podáván jedné skupině kmín, nebyly provedeny žádné změny týkající se stravy nebo cvičení.

Na konci pokusu těm, kteří vzali extrakt z kmínu, ztratily průměrně více než 2,7 kg v porovnání s mírným přírůstkem hmotnosti v placebové skupině. Lidé ve skupině užívající kmín také zaznamenali značné zlepšení v BMI, procentuální tělesné hmotnosti a zvýšení svalové hmoty. Ti ve skupině získané kmínem také zaznamenali snížení obvodu pasu o 5 cm.

ZDRAVÍ SRDCE

Potraviny, které jsou bohaté na vlákninu, jako je kmín, mohou snížit hladinu LDL cholesterolu v těle. Snížení celkové hladiny cholesterolu a LDL cholesterolu snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění a mrtvice. Přírodní antioxidanty, které se vyskytují v kmínu, hrají také důležitou roli ve zdraví kardia tím, že neutralizují škodlivé účinky volných radikálů.

MENSTRUAČNÍ KŘEČE

Mnoho žen trpí extrémními křečemi během jejich období, kdy stěna dělohy uzavírá vnitřní vrstvu. Zatímco mnoho žen nalézá úlevu v léčivých přípravcích, existuje mnohem více přírodních léčiv, které mohou zmírnit jejich křeče. Použití kmínových semen pomáhá ženám překonat bolest křečí během menstruace.

Stačí přidat čajovou lžičku kmínových semen do šálku vroucí vody a nechat ji luhovat.

Po deseti minutách přeceďte kmín, ochuťte trochou medu a vypijte.

SPÁNEK

Pro miliony lidí, kteří trpí špatným spánkovým vzorem nebo nespavostí, může kmín poskytnout přirozené řešení. Má vysoký obsah hořčíku, který je spojen s lepší kvalitou spánku.

Pomáhají regulovat váš metabolismus, což může také pomoci překonat problémy se spánkem. Vyzkoušejte si šálek čaje z kmínu před spaním a zjistěte, zda to pomáhá.

JINÉ POTENCIÁLNÍ VÝHODY

Kromě výše uvedených použití se kmínové semena používají při potížích s dýcháním, zejména při odstraňování kašle. Používají se také ke zlepšení dechu a k potlačení onemocnění dásní. Silikonový esenciální olej může být aplikován lokálně pro zlepšení vzhledu kůže, pokožky hlavy a vlasů.

JAK POUŽÍVAT KMÍN

Kmín je k dispozici po celý rok buď ve formě semen nebo ve formě prášku. Po nákupu semen byste měli skladovat v chladné a tmavé oblasti, kde by se měly udržovat po mnoho měsíců.

Kmín můžete přidávat hojně do jídel, na pečivo, ale nejúčinější bude čaj.

Stačí přivést k varu šálek vody, přidat čajovou lžičku kmínových semen a nechat směs luhovat po dobu nejméně 10 minut.
Oslaďte podle potřeby medem a vypijte několikrát denně.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button