Zdravé tipy

Postupy, které pomáhají předcházet zubnímu kazu

Péče o zuby je důležitou součástí hygieny a péče o zevnějšek. Když jsou zdravé zuby, bez problémů přijímáte potraviny, můžete kousat i ty tvrdší, úsměv je krásný a zářivý. Objeví-li se však problém, pak jej provází většinou bolest zubů, což je opravdu hodně bolestivé a nepříjemné. Zuby jsou důležitou součástí každého člověka.

Tři části zubu

Zuby se skládají ze tří částí – z kořene, krčku a korunky. Poslední jmenovaná část zubu vyčnívá ze zubního lůžka, je pokrytá sklovinou, což je netvrdší látka na světě. Je tvořena mineralizovanými hranoly, je velmi odolná a při poškození nemá schopnost se regenerovat. První náznaky zubů se začínají tvořit u plodů přibližně v šestém měsíci. V mléčných zubech chybí třenové zuby a zuby moudrosti.

Zubní kaz je onemocnění, které se u lidí vyskytuje velmi často. Děti, teenageři nebo také dospělí, všichni mohou mít tento problém. U zubního lékaře se odstraní a je po problému. Nicméně je dobré předcházet těmto problémům a zubnímu kazu obecně. Myslete proto dopředu a snažte se přispívat správnou péčí o zuby o minimalizaci vzniku zubního kazu.

Jak vzniká zubní kaz?

Kyseliny produkované bakteriemi v ústech začínají rozkládat minerály, které tvoří smalt (vnější vrstvu zubů). Když jídlo, které konzumujete, zůstává v ústech a pravidelně jej neodstraníte, vznikají bakterie, které vylučují kyseliny. Ty se přilepí na zuby a poté je postupně ničí.

Zubaři na prvním místě radí nepodceňovat ústní hygienu. Pravidelně čistit zuby, minimálně dvakrát denně kvalitním kartáčkem a kvalitní zubní pastou. Dále je dobré používat zubní nit, mezizubní kartáčky a podobně. Správná a důkladná zubní hygiena je to nejlepší prevencí, která brání před zubním kazem.

Fluoridace

Jde o neinvazivní ošetření časných nekavitálních lézí a demineralizací zubní skloviny. Fluorid je minerál, který může působit proti bakteriím a kyselinám, které způsobují ničení zubní skloviny. Je často součástí zubních past a do těla se dostává také z pitné vody, kde je fluorid často také přítomen. Avšak pro některé nemusí být fluorid v zubních pastách a vodě dostatečný. V takovémto případě je dobré vyhledat zubního lékaře a poradit se s ním, jak zabránit zubnímu kazu a snížit počet bakterií v ústech. Ideální je právě fluoridace. Ovšem pozor, nadměrné množství fluoridu není pro tělo vůbec dobré, může mít velmi vážné negativní účinky.

Antibakteriální léčba

Jestliže se ve vašich ústech objevují zubní kazy, vy o zuby poctivě pečujete a máte dostatek fluoridu, pak můžete zkusit do péče o zuby přidat víc antibakteriálních přípravků. Například takové ústní voda je ideálním pomocníkem. Poraďte se v ordinaci vašeho zubního lékaře, jak si dál pomoci.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button