Jídlo a stravováníNávodOstatníPéče o těloZdravé tipy

Co nikdy nejíst na prázdný žaludek. Neriskujte problémy s trávením

Co si dát k snídani, aby to bylo zdravé, chutné a výživné? To je těžká otázka, se kterou již léta bojují armády výživových poradců, nutričních specialistů i lékařů. Každý tvrdí něco trochu jiného a kdo si z toho pak má vybrat? Pravdou ale je – a na tom se shodne většina specialistů – že některá jídla do prázdného žaludku prostě nepatří. Mohou totiž způsobit trávící problémy a z dlouhodobého hlediska také poškodit střevní mikroflóru a zavařit vám i do budoucna.

Začít správnou snídaní je základ. Budete pak nabití energií, které vám vydrží až do oběda a povzbudíte nejen své tělo, ale i svou mysl. Musíte být ale velice obezřetní, co si ráno dopřejete. Pokud ráno zvolíte nevhodnou stravu, bude vás bolest žaludku nebo nepříjemné pocity při trávení trápit celý den. A to přece určitě v nabitém dni plném povinností nepotřebujete. Čemu se tedy vyhnout, aby váš start do nového dne byl ideální?

Koření

Jíst kořeněná jídla na prázdný žaludek vám určitě neudělá dobře. Ostré chutě mohou podráždit vnitřní stěnu žaludku, která není po noci ničím chráněná. Můžete poté pociťovat pálení žáhy a nepříjemné pocity při trávení. Podrážděný žaludek se také velmi pomalu dostává do normálu a budete ho cítit po celý den.

Citrusy

Ovoce po ránu je určitě dobrou volbou, ale citrusy si schovejte na později. Mají totiž mnoho ovocných kyselin, které mohou zvýšit produkci žaludečních šťáv. To pak může opět vést k pálení žáhy a rozvoji žaludečních vředů. Po ránu si dopřejte raději banán nebo jablko.

Rajčata

Rajčata jsou vůbec tím nejhorším, co si můžete na prázdný žaludek dát. Rajčata obsahují látky, které žaludeční kyseliny zahušťují a vytváří nestravitelný hlen, který komplikuje následující trávicí procesy. Mohou vznikat žaludeční vředy nebo kameny.

Sycené nápoje

Obsahují obrovské dávky cukru, které po ránu vychýlí hladinu krevního cukru na maximum. Na krátkou dobu se sice budete cítit plni energie, ale ta vám velice rychle dojde a budete pak muset do sebe cpát další dávky cukru, abyste dál mohli fungovat. Bublinky také naleptávají jemné vnitřní prostředí žaludku a zpomalují trávicí proces.

Čaj a káva

Jste-li zvyklí dát si po ránu hrnek čaje nebo kávy, děláte chybu. Nejenže nedopřejete tělu žádnou energii a ono po noci nemá kde brát, ale tyto nápoje mohou rozházet vaše trávení. Pití na lačný žaludek zvyšuje kyselost a může vést k pálení žáhy nebo jiným problémům. Potlačují také sekreci žaludečních šťáv, čímž zpomalují trávení i metabolismus.

Co si naopak dopřát?

Možná se ptáte – a co bych tedy měl/měla jíst? Co mému zažívání naopak udělá dobře a prospěje to i metabolismu a celému tělu?

Dopřejte si například ovesnou, pohankovou nebo kukuřičnou kaši. Na tomto se shodnou snad všichni výživový poradci, dietologové i sportovci. Kaše sice obsahuje velké množství sacharidů, nikoliv však cukrů. Přednost dejte ale kaši připravené podomácku. Varianty kaší, které jsou již předpřipravené jsou většinou plné cukru a tuku a mnoha konzervantů či barviv. A takové jídlo vám samozřejmě vůbec neprospěje. Připravíte-li si kaši doma, přidáte jen trochu medu nebo ovoce na dochucení a máte hotovo.

Další vhodnou variantou jsou pak vejce. Jsou doslova nabité bílkovinami a zdravými tuky, takže vaše trávení od rána naladí na tu správnou notu. Obsahují vitamíny i minerály, které vaše tělo každodenně potřebuje a skvěle zasytí na celé dopoledne. Můžete je doplnit trochou zeleniny a celozrnným pečivem. Dopřejte si je jak míchaná, tak i třeba zastřená či natvrdo. Mnoho lidí vejce odsuzuje kvůli cholesterolu, ale zdravému člověku rozhodně 2 vejce denně neublíží.

K pití si dopřejte obyčejnou vodu s citronem nebo ovocné šťávy naředěné vodou. Ráno je třeba tělo opravdu důkladně hydratovat, tak na to nezapomínejte. Tekutiny jsou pro správné trávení neméně důležité a podporují i metabolickou výměnu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button