Jídlo a stravování

Snižte plýtvání potravinami. Stačí udělat pár jednoduchých kroků

Plýtvání potravinami je ve světě vážným problémem. Bohužel se každý rok vyhodí až 1,3 miliardy tun potravin. Přitom úplně zbytečně – potraviny se totiž nerovnoměrně distribuují a někde je jich zbytečně moc, zatímco jinde jsou nedostatkovým zbožím. Nedává to vlastně žádnou logiku. Právě vyspělé země si s plýtváním a vyhazováním jídla starosti moc nedělají. V Evropské unii se každoročně vyplýtvá 88 milionů tun potravin. Přitom by stačilo, kdybychom se všichni drželi několika jednoduchých pravidel, které nám mohou pomoci omezit plýtvání na minimum a chránit nejen přírodu, ale také bránit hladomorům a dalším zbytečným pohromám.

Hlavní příčiny plýtvání

Asi nikdo nebude překvapen, že za to může náš konzumní život. Poměrně často se stane, že si uděláme nákupní seznam, ale v obchodě se až příliš snadno necháme zlákat nějakou akcí, takže koupíme i to, co jsme vůbec nechtěli, nebo si něčeho koupíme zbytečně moc. Takové potraviny pak často nedokážeme včas spotřebovat a mohou snadno skončit v koši.

Matoucí může být také označení „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Potraviny s označením „spotřebujte do“ definuje datum použitelnosti. Po tomto datu už se potraviny ke konzumaci nehodí a nepovažují se za bezpečné. Může se jednat o potraviny, které se rychle kazí, jako třeba čerstvý mléko, maso apod. Nicméně platí, že pokud se jedná například o jogurt, který je den či dva po datu spotřeby a viditelně na něm nejsou patrné žádné změny, neznamená to nutně, že musí letět do koše. V drtivě většině případů je zcela bezpečné tyto potraviny zkonzumovat.

Jinak je to s minimální trvanlivostí. Takové potraviny můžete konzumovat i po uvedeném datu. Minimální trvanlivost je jen datum, dokdy si potravina uchová svou předpokládanou kvalitu. Jedná se typicky o trvanlivé zboží, tedy třeba těstoviny, rýže, sušenky čokoláda atd. Takové výrobky lze koupit v obchodech klidně i po datu spotřeby, ale musí být odděleně umístěny a označeny. Vy však můžete takové potraviny bez obav sníst, pokud byly zachovány podmínky skladování a na potravině nejsou patrné žádné viditelné změny.

Jak vybíráme potraviny?

O tom, jaké potraviny nám budou prodejci prodávat, rozhodujeme především my, koneční spotřebitelé. Podle našich preferencí musí výrobce třídit potraviny. Ty, které jsou ošklivé zejména tvarem nebo barvou, se do obchodu mnohokrát ani nedostanou. Často se využijí jako krmivo pro zvířata, ale mnoho z nich se prostě jen bez užitku vyhodí. Přitom vzhled potraviny prakticky nic neříká o její kvalitě nebo chuti, a už vůbec nepředstavuje zdravotní nebezpečí.

Některé řetězce v poslední době nabízí i tyto méně atraktivní potraviny a my můžeme jejich prodej podpořit tím, že se sami budeme zaměřovat na nákup těchto méně lákavých kusů. Můžeme nejen zabránit jejich vyhození, ale někdy i ušetříme.

Změny preferencí

Ukazuje se, že lidé s vyššími příjmy mají tendenci utrácet své peníze spíše za čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvé maso a ryby a mléčné výrobky. Jenže platí, že čerstvé potraviny mají krátkou trvanlivost. To vede k tomu, že se přesně tyto potraviny častěji vyhazují, ale také se více produkují, aby byla neustále uspokojena poptávka po čerstvém zboží. Kolečko plýtvání se tak roztáčí ještě o to víc.

Domácnosti jsou největší hříšníci

Potravinami se samozřejmě plýtvá napříč celým potravinovým dodavatelským řetězcem. Smutnou pravdou ale je, že nejvíce se plýtvá až u konečného spotřebitele, tedy v domácnostech. Až za 53 % ze všech ztracených potravin může vyhazování jídla v domácnostech. Zbývající procenta připadají na zpracování potravin, služby či na samotné obchody. Každý tedy musíme začít od sebe a přestat plýtvat – pak je možné, že se situace konečně změní k lepšímu.

Jak na to?

  • Zbytky potravin odkládejte do chladničky. Vydrží déle a můžete je zpracovat ještě i několik dní po nákupu.
  • Nakupujte s nákupním seznamem a nenechte se zlákat nabídkami a akcemi.
  • Zkuste si občas koupit i tvarově ošklivou zeleninu nebo ovoce.
  • V ledničce si vždy potraviny z minulého nákupu si posuňte dopředu a dozadu čerstvé a nové potraviny tak, abyste nejprve zkonzumovali ty starší.
  • Sledujte i datum spotřeby a minimální trvanlivost potravin – v případě, že se blíží, využijte takové zboží přednostně.
  • Pokud potřebujete některé potraviny vyhodit, zkuste je ještě efektivně využít. Hodit se vám může kompostovač nebo vermikompostér.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/reduce-food-waste

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Gareth Willey ze služby Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button