Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Další použití medu – umí pomoci s kašlem

Med je uschován snad v každé domácnosti. Není divu, dobře chutná, pomáhá při vaření a pečení. To ovšem není zdaleka vše, ve chvíli, kdy cítíte, že se o vás pokouší nachlazení, rýma, je vám zima a podobně, uvaříte si silný čaj, do kterého přidáte vrchovatě medu. Na první pohled jednoduchý včelí produkt umí v mnoha věcech pomoci.

Léčivé účinky medu

Jde o sladidlo, které lidé využívají po staletí. Také si raději dáte do čaje med? Moje babička například dvakrát za týden snídala rohlík s máslem a medem. V alternativní medicíně je med velmi ceněn, protože umí pomoci regenerovat jaterní tkáně, posiluje srdce, působí skvěle na unavené svaly, pomáhá postavit vaše tělo na nohy, zklidní podrážděný krk a hlasivky. Má antibakteriální vlastnosti, takže umí v mnoha ohledech tělu pomoci.

Kromě jiného má med spoustu skvělých účinků na vaši pokožku. Může pomoci jako přírodní antibakteriální maska, čisticí maska a podobně. Můžete z medu vytvořit masku nebo peeling, čímž bude vaše pleť krásná a jemná. Med je přírodní zvlhčovač, pomáhá udržovat vodu v těle, potažmo v pleti. Proto se med často přidává do krémů a různých masek. V posledním výzkumu se však odborníci zaměřili na med a kašel.

Léčba kašle

Med a léky k volnému prodeji bývají prvními pomocníky, kteří vám pomáhají s léčbou kašle, nachlazení nebo chřipky. Antibiotika vám předepíše lékař a to tehdy je-li to nutné. Bohužel dnes je lékaři mnohdy předepisují jen tak. Můžete zprvu sáhnout po alternativních metodách, které mohou hodně pomoci. Antibiotika na samotný kašel mnohdy nemají takřka žádný nebo jen minimální účinky. To med může udělat daleko víc.

Teplý čaj s medem. Často ještě s citronem nebo zázvorem. Jednoduchý domácí lék, který využíváte dnes a denně, když vás bolí v krku nebo kašlete. Nyní se objevili nové studie od National Institute for Health and Care Excellence (NICE), které byly publikovány v Public Health England (PHE), které říkají, že existují určité důkazy, že med může pomoci zlepšit příznaky kašle.

Lidem, kteří trpí kašlem, studie doporučuje, aby nejdřív vyzkoušeli klasické léky, které lze pořídit v lékárně, popřípadě nejdřív sáhli po přírodní metodě – tedy využít med. Léky proti kašli obsahující pelargonium, guaifenesin nebo dextrometorfan mohou být také přínosné pro léčbu. Většina kašle se způsobuje viry, které bohužel nemohou být léčeny antibiotiky. V takovémto případě pomůže mnohem lépe med než klasické léky.

Zkontrolujte příznaky a uvidíte

Podle informací, aby antibiotika mohla nezbytně účinkovat na kašel, pokud je součástí závažnějšího onemocnění, pak v jistém případě mohou pomoci. Bývá to však u pacientů, kteří mají chronické zdravotní problémy nebo mají oslabený imunitní systém. Pokud však máte pocit, že med využijete v každém ohledu, je nutno mít se na pozoru. Existují citlivější lidé, kteří mohou mít na med alergii. Med se nedoporučuje dávat dětem mladším než jeden rok. Obsahují totiž nějaké bakterie, které mohou u dětí způsobovat botulismus.

Jestliže se kašel mění k horšímu nebo se příznaky nijak nelepší, přidávají se další doprovodné příznaky a člověk se cítí špatně, popřípadě si nevystačí s dechem, je nutno kontaktovat lékaře a začít s ním své problémy řešit. Odborníci sice doporučují ze všeho nejdřív sáhnout po přírodních metodách, protože ty velmi často pomáhají a nemusíte do těla dostávat chemické látky, které mohou mít vedlejší účinky, ale pokud se příznaky nelepší, ale zhoršují, pak je nutno navštívit lékaře a nechat si předepsat účinné léky. Ne vždy může stoprocentně přírodní medicína pomoci.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button