Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Jak si vyrobit vlastní přírodní antibiotikum?

Nemoci se nevyhýbají nikomu, bohužel čas od času se objeví. Nejčastěji se objevují chřipky a různá nachlazení, které vyléčíte odpočinkem, zázvorovým čajem s medem a mnoha vitamíny. Když se však objeví nemoci, které musíte řešit s pomocí antibiotik, obvykle jdete do lékárny s receptem. Pro lidi je jednou z největších hrozeb rezistence na antibiotika.

Riziková antibiotika

Antibiotika pomohou, o tom žádná, ale je důležité poznamenat, že bakterie, které jsou vystaveny antibiotikům, mohou začít tvořit protilátky a tedy odpor. Světová zdravotnická organizace uvádí, že mikroby rezistentní vůči antibiotikům jsou přítomny ve všech částech světa s novými mechanicky rezistence, které se vyvíjejí a šíří se celosvětově. Můžete si vyrobit své vlastní přírodní antibiotikum. Jak na to?

Co budete potřebovat:

  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce organického medu
  • 2 polévkové lžíce zázvoru v prášku
  • ½ polévkové lžíce mletých chilli papriček
  • ½ polévkové lžíce skořice
  • 100 ml čerstvé citronové šťávy

Jak postupovat:

Ze všeho nejdřív rozdrťte česnek a nechejte 10 – 15 minut odležet. Aktivuje se tímto krokem nejvýkonnější složka allicin. Přidejte do citronové šťávy česnek, zázvorový prášek a skořici. Smíchejte všechny přísady a naposledy přidejte organický med. Nechejte tuto směs odpočívat asi tři hodiny při pokojové teplotě a následně uložte do uzavřené skleněné nádoby. Směs uložte do lednice.

Jak konzumovat:

Pro zdravý imunitní systém si vezměte jednu polévkovou lžíci denně. Jestliže se u vás objevila infekce, pak konzumujte jednu polévkovou lžíci třikrát denně a to před každým jídlem. Jaké funkce mají jednotlivé složky na lidské tělo?

Česnek

Jde o silné antibiotikum a antiseptikum, což pomáhá zastavovat růst a vývoj bakteriálních infekcí, podobně jako pomáhá s léčbou infekce. Podle nedávného výzkumu se ukazuje, že sloučenina v česneku má podobnou aktivitu jako antibiotikum nazývané chloramfenikol, který se využívá například při horečce.

Organický med

Organický med je silné antibiotické činidlo, které lze použít lokálně k léčbě nebo prevenci infekcí a to včetně těch, které jsou způsobeny bakteriemi rezistentními na léky. Zabíjí bakterie osmotickým účinkem, kyselostí, vysokou koncentrací cukru a polyfenoly.

Zázvor

Zázvor je podle některých studií účinnější, než antibiotika, která léčí infekce. Zázvor má antibakteriální účinky a pomáhá na respirační a periodontální infekce. Může také pomoci bojovat proti plísním, které se těžko léčí nebo jsou odolné vůči lékům.

Chilli papričky

Po tisíce let se chilli papričky používaly v mayské medicíně. Existují čtyři odrůdy chilli papriček (Capsicum baccatum, Capsicum finese, Capsicum frutescens a Capsicum pubescens) u kterých se zjistilo, že mají antimikrobiální účinky proti patnácti bakteriálním druhům a kvasinkám. Tyto chilli papričky obsahují dvě různé antibiotické sloučeniny kapsaicin a dihydrocapsaicin.

Citron

Citronová šťáva obsahuje kyselinu citronovou, u které bylo zjištěno, že brání vysoce infikovanému noroviru. Esenciální oleje v citronu mají také mírné antibakteriální, antivirové, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti.

Skořice

Ukázalo se, že skořice napomáhá zastavovat růst některých druhů bakterií, plísní, hub a dermatofytů. Podle studie, která byla vedena týmem lékařů, skořicový olej pomáhá bránit řadě běžným a hospitalizovaným infekcím. Díky tomu může tento lék podpořit a pomoci mu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button