Krása

Bronzová pleť beze šmouh? Naučte se vybírat a aplikovat samoopalovací krémy

K létu přirozeně patří také opálená pokožka. Jenže všude nás také varují před tím, že opalování může být zdraví nebezpečné a že bychom se slunění měli co možná nejvíce vyvarovat, případně používat silné ochranné faktory. Jenže co když toužíte po sexy opálení? Dnes jsou možnosti naštěstí daleko širší než dřív. Docílit zlatavého nádechu pokožky zvládnete snadno i z vaší koupelny. Stačí si pořídit kvalitní samoopalovací krém, který vám udělá nádherný odstín pleti, jako byste se zrovna vrátili z dovolené.

Proč je opalovaní nebezpečné?

Opalování na slunci působí v hlubší vrstvě pokožky, kde mohou následně vznikat nežádoucí reakce. Buňky kůže se mohou poškodit a v důsledku toho hrozí potíže, například nechvalně proslulá rakovina kůže. Opalování pomocí samoopalovacích krémů je však bez rizika, protože působí pouze na povrchu pokožky. Tyto přípravky obvykle obsahují syntetický nebo přírodní glyceron, mohou však ve složení mít také samoopalovací látku erytrulózu, přičemž žádanější jsou krémy s DHA, které dovedou vytvořit skutečně velmi hezké bronzové zabarvení, které připomíná běžné opálení.

Jak dlouho to vydrží?

Protože si „opálíte“ pouze povrchovou vrstvu kůže, kde se obvykle nacházejí spíše odumřelé buňky, postupně se odlupují a vy barvu ztrácíte. Rychleji samozřejmě půjde samoopálení dolů také při častém koupání nebo při vyšším pocení. Proto je důležité si před nanesením samoopalovací pěny nebo mléka dopřát dostatečný peeling, aby byla pokožka co možná nejčerstvější a samoopálení vám déle vydrželo.

Jak samoopalovací krémy používat?

Jestliže chcete docílit bezpečně snědého odstínu, použijte raději kvalitní samoopalovací krém. Dihydroxyaceton, látka způsobující zhnědnutí, je považována za bezpečnou, a neměla by být zdrojem zdravotních rizik. Obecně lékaři také doporučují raději zvolit samoopalovací přípravek než svou pleť dlouhodobě vystavovat slunci za účelem opálení. Myslete ale na to, že takto vytvořené zabarvení kůže ze samoopalovacích krémů rozhodně není schopno poskytnout ochranu před slunečním zářením. Naopak se ukazuje, že takto ošetřená kůže být ještě citlivější ke slunečním paprskům, a to zejména ve prvních 24 hodinách po aplikaci.

Jak často se mazat?

Samoopalovací krémy se doporučuje aplikovat přibližně po třech až pěti dnech v letním období, přičemž v zimě, kdy se nekoupete v bazénu a tolik nepotíte, může být interval klidně i delší. Záleží samozřejmě také na typu produktu a jeho individuální výdrži. Samoopalovací krémy lze obvykle bez potíží používat i dlouhodobě, tedy za předpokladu, že nemáte na nějakou složku krému alergii.

Jaký je výběr?

Možností i forem je dnes celá řada. Záleží na vašich preferencích i na tom, zda chcete opalovat tělo nebo obličej. Typicky se může jednat o mléko, pěnu nebo sprej, séra nebo vody s rozprašovačem. Podle obsahu DHA můžete odhadnout, jak tmavý odstín asi krém vaší pokožce dodá. Někdy je tato informace na obalu uvedena, jindy ne, ale každopádně platí, že nejlepší je vždy udělat individuální test na malém kousku vaší pokožky.

Nejlepší volbou jsou krémy se středními hodnotami, tedy někde kolem 5 %, které slibují lehký nebo střední tón opálení. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením, když se vám krém nepodaří dobře rozetřít. Pokud vám záleží na přírodě a chcete kupovat spíše přírodní produkty, volte šetrnější složení bez parabenů (konzervantů) a zaměřte se také na obsah pečujících látek, jako je třeba aloe vera, olivový olej nebo kyselina hyaluronová.

Jak na aplikaci beze šmouh?

Ideální je namazat se večer po sprše a peelingu. Nohy si také raději oholte den předem, abyste krémem zbytečně nedráždili takto citlivou pokožku. Na aplikaci nespěchejte, dejte si načas a krém roztírejte rovnoměrně na suchou pokožku a nechte jej řádně vstřebat. Velký pozor si dejte na bílé povlečení, tam se mohou šmouhy objevit nejsnadněji.

ZDROJ: https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/beauty/advice/a54688/self-tanner-hacks/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Lara: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/slunecny-dovolena-zena-relaxace-2714728/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button