DetoxikaceJídlo a stravování

Namísto klasické kávy si dopřejte šálek té zelené. Prospějete svému metabolismu

Co je vaším prvním ranním nápojem? V ideálním případě by to měla být asi sklenice vody nebo alespoň šálek čaje. Ráno bychom totiž měli doplnit tekutiny, které se přes noc z těla odpařily. Mnoho lidí ale hned po probuzení spíše sáhne po šálku kávy. To určitě není ideální a rozhodně vám to nepomůže nastartovat vaše ráno ideálně.

V poslední době se hodně mluví o novince, které se říká zelená káva. Co to vlastně je? Nějaký hloupý výmysl nebo skutečně prospěšná věc? Zelená káva je vlastně úplně obyčejná káva, jen není pražená. Zelená kávová zrna neprošla pražením při vysokých teplotách, které zničí velké množství látek. Díky tomu si zelená káva zachovává přirozený obsah kyseliny chlorogenové a kromě dalšího i antioxidantů kyseliny askorbové a tokoferolů. Celkově je tak o mnoho zdravější než klasická kávová zrna.

Podle mnohých výzkumů má zelená káva především dobrý dopad na metabolismus. Takže pokud je vaší konstantní starostí vaše nadváha, pak může být zelená káva skvělým pomocníkem. A kromě toho má i řadu dalších užitečných zdravotních účinků.

Účinky

  • Podporuje fungování metabolických procesů. Čím rychleji metabolismus pracuje, tím více kalorií spálí. A to i tehdy, když třeba vůbec nic neděláte a jen sledujete televizi.
  • Pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu v těle, což je látka podporující dobrou náladu a pozitivní emoce. Díky zelené kávě se tedy dokonce budete cítit lépe.
  • Podporuje správné spánkové cykly. Napomáhá tělu kvalitně odpočívat a regenerovat.
  • Zabraňuje záchvatovému přejídání a pomáhá udržovat hladinu krevního cukru v normě.
  • Zelená káva obsahuje mnoho antioxidantů a ty pomáhají odstraňovat volné radikály z těla ven.

Jak zelenou kávu konzumovat?

Zelená káva se dnes dá pořídit ve specializovaných kavárnách nebo prodejnách kávy. Zelenou kávu si nechte v prodejně rovnou namlet, jelikož jinak je velmi tvrdá, daleko tvrdší než pražená kávová zrna. Domácí mlýnek na kávu by si s těmito zrnky pravděpodobně vůbec neporadil. Sami uvidíte, že i namletá zelená káva není tak jemná, jak jste zvyklí od kávy pražené.

A jak na přípravu?

Ideální je zalévat zelenou kávu horkou vodou, nechat odstát a poté scedit. zelená káva se dá samozřejmě použít i v kávovaru nebo například ve frenchpressu či moka konvičce. Ale úplně stačí zelenou kávu zalít jako turka a poté je nápoj připraven. Dopředu vás varujeme – nečekejte hezkou hnědou barvu, na kterou jste zvyklí u normální kávy. Čeká vás spíše nápoj zelenošedé barvy, který možná na první pohled nevypadá zrovna vábně. Ale nebojte, není to tak špatné.

A chuť?

To, co vás překvapí asi úplně nejvíc, je chuť nápoje. Pokud čekáte chuť klasické kávy, budete asi dost (nemile) překvapeni. To, co kávě dodává její charakteristickou chuť, je především pražení. To znamená, že zelená káva daleko spíše připomíná chutí zelený čaj než obyčejnou kávu. Mnoho lidí to hned odradí, protože – ruku na srdce – chce to čas si na novou chuť zvyknout. Ale je to jak se vším jiným, stačí chvíli a za pár dní vám to už ani nebude připadat.

Co získáte?

Co získáte tím, když svůj ranní šálek klasické kávy nahradíte šálkem kávy zelené? Za prvé, určitě uděláte krok pro své zdraví. Zelená káva je rozhodně zdravější než ta černá, a to zejména pro to, že si zachová vyšší obsah antioxidantů a účinných látek, které vašemu tělu prospívají. Řeč je samozřejmě hlavně o antioxidantech a látkách, které podporují činnost metabolismus. Když ráno začnete tímto zdravým nápojem, je to první krok k tomu, aby váš den byl plnohodnotně prožitý a již od rána zdravý. Zelená káva vám také zlepší náladu a dodá vám energii i do náročných pracovních úkolů.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button