DetoxikaceNávod

Jak předejít kocovině a zmírnit její příznaky: Tipy před, během a po pití

Kocovina je nepříjemným následkem nadměrné konzumace alkoholu. V období Vánoc a Silvestra je to bohužel zcela běžná věc – a nemusíte se nutně každý den opíjet, ale postačí, když si na každé návštěvě dáte jedno či dvě piva nebo dvě deci vína – už i na takové množství může tělo negativně reagovat. Kocovina se nejčastěji projevuje bolestí hlavy, únavou, žízní, závratěmi, nevolností a ztrátou chuti k jídlu. I když neexistuje zaručený lék na kocovinu, některé kroky mohou pomoci zmírnit její příznaky. Zde je několik doporučení, jak se s kocovinou vypořádat, případně jí dokonce raději rovnou předcházet. Během Vánoc takové tipy určitě využijete.

Co dělat před pitím

1. Zvažte doplňky stravy

Mírné záněty spojené s nadměrným pitím mohou způsobit nepříjemné příznaky kocoviny. Některé doplňky stravy, jako jsou vitamíny skupiny B a zinek, mohou zmírnit intenzitu příznaků. Je to ale tip, který už vám teď nejspíš tolik nepomůže. Nejen že studie jsou v tomto směru zatím nejednoznačné, ale shodují se minimálně na tom, že užívání takových doplňků by mělo být alespoň několik týdnů, aby se efekty dodaných látek mohly projevit. Pamatujte také na to, že by se nikdy neměl kombinovat alkohol s léky obsahujícími paracetamol, protože to může poškodit játra.

2. Předem se dobře najezte

Jídlo v žaludku může zpomalit vstřebávání alkoholu do krve. Ideální je kombinace bílkovin, tuků a sacharidů, například celozrnné pečivo s avokádem a vejcem. Než se tedy pustíte do konzumace alkoholu, dává rozhodně smysl se dobře a kvalitně najíst. Alkohol se následně bude v těle lépe odbourávat. Dobře se najíst ale neznamená nacpat se k prasknutí nezdravými pokrmy, ale spíše si dát vyváženou stravu s dostatkem vlákniny i bílkovin.

Co dělat během pití

1. Pijte s mírou nebo se alkoholu zcela vyhněte

Kocovina přímo souvisí s množstvím alkoholu, které vypijete. Nejlepším způsobem, jak se jí vyhnout, je pít střídmě nebo rovnou abstinovat. Je také dobré vědět, že někteří lidé jsou „odolní vůči kocovině“ a příznaky nepociťují – bohužel ale není možné tuto vlastnost ovlivnit. Pokud vás tedy nepříjemné příznaky netrápí, je to možná na jednu stranu výhoda – na druhou ale nemáte zpětnou vazbu od svého těla, že má se zpracováním alkoholu potíže a že je to pro něj zátěž.

2. Vyhněte se nápojům s vysokým obsahem kongenerů

Kongenery jsou toxické látky, které vznikají při fermentaci alkoholu. Nápoje s vysokým obsahem kongenerů, jako whisky, koňak a tequila, zvyšují riziko a intenzitu kocoviny. Naopak vodka, gin a rum obsahují kongenerů méně a mohou být šetrnější. Pokud to tedy jde, volte spíše tyto nápoje – anebo si dejte jen pivo či jiné alkoholické nápoje s nižším obsahem alkoholu.

3. Dodržujte pitný režim

Alkohol je diuretikum, které zvyšuje odvod tekutin z těla, což může vést k dehydrataci. Dehydratace sice není hlavní příčinou kocoviny, ale může zhoršovat příznaky, jako jsou žízeň, bolest hlavy a suchost v ústech. Mezi jednotlivými alkoholickými nápoji si dejte sklenici vody a před spaním vypijte velkou sklenici nealkoholického nápoje. Je důležité alkohol „naředit“. Kromě alkoholických nápojů tedy myslete na dostatečnou konzumaci čisté vody. Dejte si také pozor na konzumaci kávy, protože ta také odvodňuje.

Co dělat po pití

1. Dopřejte si dostatek spánku

Alkohol narušuje kvalitu i délku spánku. Nedostatek spánku může zhoršovat únavu a podrážděnost spojené s kocovinou. Pokud můžete, naplánujte si dostatečně dlouhý odpočinek po večírku.

2. Snídejte výživné jídlo

Nízká hladina cukru v krvi, kterou alkohol způsobuje, může přispět k pocitu slabosti a bolesti hlavy. Nutričně bohatá snídaně obsahující sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky může pomoci stabilizovat hladinu cukru a dodat energii. Ideální jsou například míchaná vajíčka s toastem a zeleninou.

3. Vyhněte se alkoholu „na vyproštění“

Hodně lidí doporučuje po konzumaci alkoholu tzv. vyprošťováky. Tento tip však nemá žádné opodstatnění a i selským rozumem se dá odhadnout, že další alkohol na bolest hlavy rozhodně nepomůže. Naopak extra dávka alkoholu může oddálit metabolismus toxinů a prodloužit příznaky kocoviny. Navíc může podpořit vznik závislosti – takže na tento tip rovnou zapomeňte.

Kocovina je nepříjemným důsledkem nadměrného pití alkoholu, ale lze ji zmírnit správnými kroky před, během a po pití. Nejlepší prevencí je ovšem pít střídmě nebo se alkoholu vyhnout úplně. Vždy pamatujte, že zdraví by mělo být na prvním místě.

ZDROJ: https://aktin.cz/top-7-vyprostovaku-z-kocoviny
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/postel-loznice-sezeni-doma-8213171/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button