Jídlo a stravováníPřírodní léčba

Proč jíst vývar? Dodá vám vitamíny, pomůže s trávením a posílí klouby

Vývar z kostí se v poslední době stal velmi populárním, zejména mezi lidmi, kteří dbají na své zdraví. Předpokládá se totiž, že má mnoho zdraví prospěšných účinků. Ačkoliv neexistuje mnoho výzkumů, které by zkoumaly vliv užívání vývaru, už jen to, že jej užívaly dlouhé generace před námi dokazuje, že jeho konzumace má smysl a je pro lidské tělo velmi prospěšná.

Co je to vývar z kostí?

Kostní vývar se vyrábí vařením kostí a pojivové tkáně zvířat. Tento vysoce výživný vývar se běžně používá jako přísada do polévek, omáček a šťáv k masu. V poslední době si získal oblibu také jako samostatné jídlo nebo nápoj. Tento recept je v podstatě znám již od pravěku, kdy lovci a sběrači přeměňovali jinak nepoživatelné části zvířat, jako jsou kosti, kopyta a klouby, na vývar, který mohli pít. Vývar z kostí můžete připravit z kostí téměř všech druhů skeletu – vepřových, hovězích, telecích, krůtích, jehněčích, zvěřinových, kuřecích nebo rybích. Použít lze také morek a pojivové tkáně, jako jsou šlachy, pařáty, vnitřnosti nebo ploutve.

Jak připravit vývar z kostí

Výroba vývaru z kostí je velmi jednoduchá. Na internetu existuje mnoho receptů, ale většina lidí ani žádný recept nepoužívá. Jediné, co opravdu potřebujete, je velký hrnec, voda, ocet a nezbytné kosti. Základní recept zahrnuje:

  • 4 litry vody
  • 2 lžíce jablečného octa (30 ml)
  • asi 1-2 kg kostí
  • sůl a pepř podle chuti

Všechny ingredience vložte do velkého hrnce nebo pomalého hrnce, přiveďte je k varu a následně snižte teplotu a vařte 12-24 hodin. Čím déle se vaří, tím lepší bude chuť a také bude vývar výživnější. Poté nechte vývar vychladnout. Přidání octa je důležité, protože pomáhá extrahovat všechny cenné živiny z kostí do vody. Do vývaru můžete také přidat zeleninu, bylinky nebo koření, které zvýrazní jeho chuť. Mezi běžné přísady dále patří česnek, cibule, celer, mrkev, petržel a tymián. Jak vidíte, výroba vývaru z kostí je neuvěřitelně snadná. V následujících kapitolách je uvedeno šest důvodů, proč byste ho měli vyzkoušet.

1. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů

Obsah živin však závisí na použitých surovinách, protože každá přináší něco jiného. Živočišné kosti jsou bohaté na vápník, hořčík, draslík, fosfor a další stopové minerály. Rybí kosti obsahují také jód, který je nezbytný pro zdravou funkci štítné žlázy a metabolismu. Pojivová tkáň vám dodá glukosamin a chondroitin, přírodní sloučeniny, které se nacházejí v chrupavce a jsou známé tím, že podporují zdraví kloubů. Morek poskytuje vitamin A, vitamin K2, minerální látky, jako je zinek, železo, bór, mangan a selen, a také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Všechny tyto živočišné části také obsahují bílkovinu kolagen, která je známá i pro svůj pozitivní vliv na stav pleti a vlasů.

2. Může prospívat trávicímu systému

Vědci zjistili, že vaše celkové zdraví do značné míry závisí na zdraví vašeho střevního traktu. Vývar z kostí je nejen snadno stravitelný, ale může také napomáhat trávení dalších potravin.

Želatina obsažená ve vývaru z kostí přirozeně přitahuje a zadržuje tekutiny. Želatina také může vázat vodu v trávicím traktu, což napomáhá snadnějšímu pohybu potravin střevem. Aminokyselina obsažená v želatině zvaná glutamin pomáhá udržovat funkci střevní stěny. Proto, pokud máte nějaké potíže s trávením, může být právě vývar po poradě s lékařem ideálním řešením.

3. Bylo prokázáno, že jeho živiny zlepšují zdraví kloubů

Kolagen je hlavní bílkovinou, která se nachází v kostech, šlachách a vazech. Během procesu vaření se kolagen z kostí a pojivové tkáně rozkládá na důležité aminokyseliny, které podporují zdraví kloubů. Obsahuje zejména prolin a glycin, které tělo využívá k tvorbě vlastní pojivové tkáně. Aminokyseliny obsažené v kostním vývaru pomáhají podporovat zdraví kloubů a jeho konzumace může přispět ke zmírnění příznaků osteoartrózy.

4. Je vhodný při hubnutí

Kostní vývar má obvykle velmi nízký obsah kalorií, ale přesto dokáže zasytit. Studie zjistily, že pravidelná konzumace polévky může zvýšit pocit sytosti a může být spojena se snížením tělesné hmotnosti a břišního tuku. Vývar z kostí má navíc vysoký obsah bílkovin, což může přispět ke zlepšení kontroly chuti k jídlu, zvýšení úbytku hmotnosti a udržení svalové hmoty.

5. Může zlepšovat spánek a funkci mozku

Aminokyselina glycin, která se nachází ve vývaru z kostí, vám může pomoci relaxovat. Několik studií zjistilo, že glycin pomáhá podporovat spánek a zvyšuje jeho kvalitu. Dá se tedy předpokládat, že také vývar na noc může podpořit váš odpočinek.

Kde koupit kosti?

Místo toho, abyste zbytky z masa vyhazovali do koše, schovejte si je na přípravu vývaru. Kosti můžete sbírat do sáčku a uložit je do mrazáku, dokud nebudete mít dost na vývar. Pokud však nepatříte k těm, kteří obvykle kupují a jedí maso s kostmi, možná vás zajímá, kde seženete zvířecí kosti na výrobu vývaru. Můžete se na ně zeptat u místního řezníka nebo na farmářském trhu. Často je mají i v oddělení masa ve většině obchodů s potravinami. Nejlepší na tom je, že jejich nákup je velmi levný. Samozřejmě i u kostí platí, že nejlepší jsou ty ze zvířat chovaných na pastvě, které jsou krmeny trávou, protože tato zvířata budou nejzdravější a poskytnou vám maximum zdravotních benefitů.

Jak často ho konzumovat?

Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. Mnoho lidí doporučuje konzumovat jeden šálek (250 ml) vývaru z kostí denně, abyste dosáhli maximálních zdravotních přínosů. Ale vždycky je lepší udělat aspoň něco – takže pokud si vývar dopřejete aspoň párkrát do týdne, bude to rozhodně skvělý způsob, jak podpořit své zdraví.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/bone-broth#tips
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Alex Bayev: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lzice-polevka-vyvar-kureci-polevka-12077982/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button