Nemoci a komplikaceZdravé tipy

Jak na sennou rýmu u dětí? Nedejte se zmást příznaky, může jít i o astma

Senná rýma u dětí má velmi podobné příznaky jako u dospělých. Mezi typické projevy tak patří kýchání, rýma a slzení očí. Přeci jen ale může být u dětí diagnóza obtížnější, a ne vždy se podaří potíže správně podchytit. Zde se tedy dozvíte, na co si dát pozor a jak minimalizovat nepříjemné alergické projevy.

Máte pocit, že vaše dítě až příliš často kýchá a trápí jej rýma? Dospělí nejsou jediní, kdo může trpět na jaře projevy senné rýmy. Děti mohou mít také alergické reakce na pyly v ovzduší, zvířecí srst a prach. Ve skutečnosti má téměř každé páté dítě (18,9 %) nějaký typ sezónní alergie.

Určitě není nic příjemného sledovat, kdy vaše dítě prožívá nepříjemné pocity spojené s alergií, ale existují kroky, které můžete podniknout, abyste jejich příznaky minimalizovali. A pokud jsou alergie vašeho dítěte sezónní, pravděpodobně se nakonec se změnou počasí samy vyřeší.

Co je senná rýma u dětí?

Senná rýma, někdy nazývaná sezónní alergie nebo sezónní alergická rýma, je zánět membrán, které vystýlají dutiny. Když se tato část těla zanítí v důsledku alergické reakce, vyvolává u dětí i dospělých klasické příznaky podobné nachlazení.

Jaké jsou příznaky senné rýmy u dětí? 

Obecně platí, že příznaky senné rýmy u dětí se řídí typickým schématem pozorovaným u dospělých. Pokud imunitní systém vašeho dítěte reaguje na něco v ovzduší, mohou se u něj objevit příznaky jako např:

  • kýchání
  • rýma
  • ucpané dutiny
  • svědění a slzení očí
  • kašel

Co způsobuje sennou rýmu u dětí?

Termín „senná rýma“ je poněkud zavádějící. Toto onemocnění nevzniká ze sena a také se neprojevuje pouze rýmou. Jde o reakci organismu, když kvetoucí rostliny, jako jsou stromy, květiny, trávy a plevel, uvolňují do ovzduší pyl. Pokud je vaše dítě na tento pyl alergické, reaguje jeho imunitní systém uvolňováním histaminu do krevního oběhu. Tělo, které uvolňuje histamin, vytváří zánět, který má za následek nepříjemné příznaky nejen v rámci dýchacích cest.

Jak se senná rýma u dětí diagnostikuje?

Sennou rýmu u svého dítěte můžete rozpoznat sami. Pokud jsou jejich příznaky sezónní, střídají se a slábnou se změnami počasí, je to jasný ukazatel. Nejčastěji pak trvají v období od února a trvají až do začátku léta. Zvažte, zda se právě v tomto období u vašeho dítěte projevují typické příznaky. Máte-li podezření na alergii, je nutné navštívit lékaře a požádat o provedení testů, které mohou diagnózu bezpečně potvrdit. Je to důležité zejména proto, aby bylo možné vyloučit jiné příčiny příznaků, například astma.

Jak se léčí senná rýma u dětí?

Většinu léčby senné rýmy u dětí lze jednoduše provést doma. Mnoho volně prodejných antihistaminik na sezónní alergie obsahuje vhodné složení a dávkování pro děti. Vždy se ujistěte, že dodržujete předepsané dávkování a před nasazením nového léku si vyjasněte případné obavy s lékařem vašeho dítěte. Nosní spreje, studené obklady na obličej a nosní konvičky mohou být také užitečnými pomůckami pro uvolnění ucpaného nosu u dětí.

Existuje také spousta možností, jak snížit výskyt alergenů ve vaší domácnosti. Mezi nejlepší opatření patří:

  • praní ložního prádla každý týden
  • vyměňovat polštáře každé 2 až 3 roky
  • držet dítě dál od hromádek spadaného listí
  • používat na matracích a polštářích potahy na zip odolné proti alergenům
  • častěji uklízet a větrat spíše brzy ráno nebo pozdě večer

Jaké jsou rizikové faktory senné rýmy u dětí?

Proč některé děti sennou rýmou trpí, zatímco jiné ne? Senná rýma se může častěji vyskytovat u dětí s:

  • ekzémem
  • dalšími alergiemi
  • které žijí ve znečištěním životním prostředí

Je však faktem, že v dnešní společnosti jsou alergie u dětí stále rozšířenější a jde o poměrně častý problém.

Jaké jsou vyhlídky dětí se sennou rýmou?

Je možné, že děti ze senné rýmy vyrostou, ale mnoho dětí bude mít toto onemocnění i v dospělosti. Ačkoli v současné době neexistuje žádný lék na sezónní alergie, je klíčové naučit se efektivně tlumit nepříjemné projevy a učinit toto každoroční podráždění snesitelnějším.

Může se u dítěte senná rýma objevit náhle?

Ano. U dítěte se může senná rýma objevit v určitém věku a příznaky mohou začít rychle a nečekaně. To, že jeden rok bylo dítě zcela zdravé, neznamená, že se u něj následující jaro nemůže alergie objevit. Vždy se v takovém případě obraťte na lékaře, abyste se ujistili, že příznaky vašeho dítěte jsou alergií a nikoli infekcí dýchacích cest. Respirační onemocnění, jako je nachlazení a jiné infekce, mohou mít řadu podobných příznaků, ale mohou vyžadovat diametrálně odlišnou léčbu.

Jak poznáte, zda jsou příznaky vašeho dítěte alergií nebo astmatem?

Vzhledem k tomu, že sezónní alergie a astma mají mnoho stejných příznaků – a protože se často vyskytují společně – může být obtížné určit, s čím se vaše dítě potýká. Astma se projevuje spíše úporným kašlem, sípáním a dýchacími obtížemi. Pokud se obáváte, že by vaše dítě mohlo trpět astmatem, obraťte se na lékaře, který jediný může spolehlivě stanovit správnou diagnózu.

I když je jaro a také s ním spojené kvetoucí květiny a stromy krásné na pohled, bohužel mohou dospělým, ale také dětem jarní měsíce ztěžovat nepříjemnými projevy alergie. Můžete se pokusit zvládnout příznaky sezónní alergie vašeho dítěte pomocí domácí léčby, jako jsou nosní spreje nebo dětské léky na alergii – pokud však tyto metody nepomáhají, poraďte se se svým lékařem a ujistěte se, že znáte správnou diagnózu.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/hay-fever-in-kids#diagnosis
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button