NávodZdravé tipy

Je spaní přes den zdravé? Zjistěte pravdu o odpoledním šlofíku

Ačkoli se může zdát, že zavřít na pár minut oči během náročného dne je dobrý nápad, je důležité vzít v úvahu účinky, které může takovýto krátký spánek přinést. Denní doba a délka zdřímnutí mohou přinést výhody, nebo naopak způsobit problémy. Proto se vyplatí vědět, kdy je vhodné si zdřímnout, a také si umět zajistit vhodné prostředí. Díky tomu může i krátký spánek v průběhu dne přinést maximální benefity pro vaše zdraví.

Zvažte, proč si potřebujete lehnout

Než ulehnete ke každodennímu zdřímnutí, možná byste měli zvážit, proč to vůbec potřebujete. Pokud jste pracovali na noční směny nebo jste novopečení rodiče, pravděpodobně máte důvod na chvíli zavřít oči. Na druhou stranu, pokud máte pocit, že zdřímnutí je pro vaše každodenní fungování nezbytné, možná máte větší zdravotní problém, který byste měli řešit se svým lékařem. Jestliže máte pocit, že byste den bez pauzy na krátký odpolední spánek prostě nezvládli, je nutné pohovořit si o tomto s vaším lékařem a zjistit příčinu. Vyčerpání totiž může být způsobeno řadou faktorů, jako je spánková apnoe, nebo také třeba vedlejší účinek nového léku.

Nevýhody zdřímnutí

1. Spánková setrvačnost

Spánková setrvačnost může znamenat, že se po zdřímnutí probudíte s pocitem mrzutosti a dezorientace. To nakonec může být problém, protože obvykle je nutné po probuzení pokračovat v plnění úkolů.

2. Noční problémy se spánkem

Problémy mohou nastat, pokud je vaše zdřímnutí příliš dlouhé nebo se blíží typické době spánku. Snažte se nespat přes den, pokud trpíte nespavostí nebo špatnou kvalitou spánku v noci, protože zdřímnutí může tyto problémy zhoršit.

Přínosy zdřímnutí

Spánek během dne může mít pro vaše zdraví mnoho výhod, např:

  • zlepšení nálady
  • rychlejší reakce
  • lepší paměť
  • zvýšená bdělost
  • snížení únavy
  • lepší relaxace

Kdy si zdřímnout

Věděli jste, že existují určité časy, kdy může být zdřímnutí pro vaše zdraví prospěšnější? Zdřímněte si:

  • Pokud pociťujete nečekanou únavu, která je například vyvolána vyšším stresem nebo tlakem na výkon.
  • Pokud vás čeká období, kdy víte, že nebudete moci dostatečně spát v noci, například po dlouhém cestování nebo pracovním dni.
  • Pokud chcete, aby se zdřímnutí stalo součástí vaší každodenní rutiny. V této situaci mějte naplánovanou denní dobu a délku spánku, abyste dodržovali daný časový rozvrh.

Nejlepší způsob zdřímnutí

Zde jsou čtyři triky, díky kterým bude vaše zdřímnutí efektivnější:

1. Vyhraďte si určitý čas

Pokud se po zdřímnutí probudíte s pocitem mrzutosti, spíte příliš dlouho. Ideální délka spánku je 15 až 30 minut.

2. Plánujte si spánek v odpoledních hodinách.

Ideální doba pro zdřímnutí je kolem 14:00 nebo 15:00. Je to proto, že po obědě pravděpodobně pociťujete nižší úroveň bdělosti nebo ospalosti. Pokud si v této době zdřímnete, pravděpodobněji se také vyhnete narušení nočního spánku. Někteří lidé si však mohou dobu zdřímnutí přizpůsobit svému pracovnímu nebo školnímu rozvrhu.

3. Vytvořte si klidné prostředí

Někteří lidé mají problémy se spánkem během dne, ale existují opatření, která vám pomohou k většímu uvolnění a relaxaci. Eliminujte rozptylování při spánku, takže vypněte všechny obrazovky, například telefon nebo tablet. Najděte si klidné místo s minimem světla, abyste si lépe zdřímli. Pohodlnější může být také nastavení teploty v místnosti tak, aby vám vyhovovala pro poklidný spánek – tedy nižší, než kterou v pokoji běžně máte. Nezapomeňte místnost také dobře vyvětrat.

4. Dopřejte si čas na probuzení

Je důležité poskytnout si dostatek času na probuzení před pokračováním v činnosti po spánku, protože se můžete cítit mrzutí nebo méně bdělí. Proto je nutné počítat s tím, že po odpoledním šlofíku budete potřebovat nějaký čas, než zase budete schopni na sto procent fungovat. Počítejte tedy s tím, že vám spánek po obědě může zabrat 15-30 minut na samotné spaní a dalších řekněme 20 minut než se plně probudíte… Může se tedy klidně jednat až o necelou hodinu času, který vám může v pracovním rozvrhu chybět. Na druhou stranu odpočinutí můžete být schopni pracovat efektivněji a rychleji.

Pokud se potýkáte s přetrvávající denní únavou, poraďte se se svým lékařem. K vyloučení zdravotních potíží, které ovlivňují kvalitu vašeho spánku, může být nutné lékařské vyšetření nebo spánkový test.

ZDROJ: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/how-to-get-the-most-out-of-napping
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Polina Zimmerman: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-notebook-kancelar-3747422/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button