DetoxikaceJídlo a stravování

Které nápoje pomohou trávení?

Hydratace je důležitá pro trávení. Teplá voda, bylinné čaje a některé šťávy mohou také zmírnit zánět a pomoci zlepšit zdraví střev a jejich funkce. Nepříjemné pocity v žaludku, bolestivá plynatost a obtížná stolice jsou jen některé z problémů, se kterými se můžete potýkat, když váš trávicí systém nefunguje dobře. Svému trávení však můžete pomoci pitím nápojů, které zklidňují trávicí trakt, zlepšují zdraví střev a podporují vstřebávání živin.

Teplá voda a kombucha mohou vašemu trávení pomoci, ale pokud máte problémy s trávením, měli byste se vyhnout nadměrnému množství alkoholu nebo sycených nápojů. Pokud problémy přetrvávají, mohou pomoci i další změny životního stylu. Kromě návrhů uvedených v tomto článku se zde můžete dozvědět více o přírodních způsobech, jak podpořit své trávení.

Co byste měli pít po jídle na podporu trávení?

Když se jídlo nebo tekutina dostanou do těla, putují jícnem do žaludku, kde jsou rozloženy trávicími enzymy. Odtud se dostává natrávenina do střev, kde se živiny vstřebávají do krevního oběhu.

Během tohoto procesu hrají důležitou roli ve funkci trávení bakterie ve střevech. Narušený stav střevních bakterií je často spojován s obezitou a zánětlivými střevními onemocněními.

Voda a vláknina jsou v tomto procesu také důležité, protože pomáhají při průchodu odpadních látek trávicím traktem a změkčují stolici.

Mezi nápoje, které podporují vstřebávání živin, zdraví střev a pomáhají předcházet zánětům ve střevech, patří:

  • Voda: Kromě jejího významu pro trávení může teplá voda podle výzkumu pomáhat střevním bakteriím
  • Bylinné čaje: Patří sem mátový čaj, čaj z kurkumy, zázvorový čaj a fenyklový čaj. Bylinky a koření v čaji mohou zmírnit zánět a zmírnit příznaky zažívacích potíží.
  • Švestková šťáva: Tento nápoj plný vlákniny může podpořit pohyb střev.
  • Zelená šťáva nebo koktejly: Tyto nápoje mají vysoký obsah vody a vlákniny, což může napomoci hladkému průchodu odpadních látek trávicím systémem.
  • Kombucha: Tento nápoj je zdrojem mnoha probiotik a podle výzkumů může také pomáhat při vstřebávání živin.
  • Kefír: Tento fermentovaný nápoj plný probiotik obsahuje řadu důležitých živin.

Jakým nápojům byste se měli po jídle vyhnout?

Zatímco některé nápoje mohou zlepšit trávení, jiné jsou jednoznačně méně prospěšné. Například oxid uhličitý v sycených nápojích může zvyšovat hladinu žaludeční kyseliny, což způsobuje nadýmání a nepříjemný pocit na říhání.

Výzkumy také jasně ukazují, že konzumace velkého množství alkoholu může:

  • zvýšit zánět ve střevech
  • poškodit váš trávicí trakt
  • negativně ovlivnit zdraví vašich střev

Je káva dobrá nebo špatná pro trávení?

K lepšímu pochopení vlivu kávy na trávicí systém je stále zapotřebí další výzkum. I když je známo, že káva může příznivě stimulovat tlusté střevo, je třeba získat lepší informace o tom, jak ovlivňuje zdraví střev a jak mohou různé druhy kávy různě ovlivňovat trávení.

Co dalšího můžete po jídle dělat pro podporu trávení?

Pokud vám nápoj nestačí a potřebujete ještě trochu pomoci s trávením jídla, můžete také vyzkoušet:

  • procházku – lehké cvičení a gravitace mohou pomoci rozhýbat potravu v trávicím systému.
  • po jídle nelehat a neusínat, což může trávení zpomalit
  • užívání probiotik pro zlepšení zdraví střev
  • účastnit se aktivit, které snižují hladinu stresu, jako jsou hluboká dechová cvičení, jóga a akupunktura
  • přestat kouřit
  • snížení konzumace alkoholu
  • psaní potravinového deníku o případných problémech s trávením (potraviny, kterým se vyhnout)
  • rozhovor s dietologem o tom, jak se vyhnout potravinovým alergenům

Je důležité, abyste se při pití nápojů a dalších změnách životního stylu, které mají podpořit vaše trávení, zamysleli také nad tím, jak se stravujete.

Pro dobré trávení je prospěšné

  • důkladně žvýkat jídlo
  • jíst vyváženou stravu plnou vlákniny a potravin bohatých na vodu
  • vybírat si celé potraviny namísto ultra zpracovaných
  • dbejte na množství jídla a dobu, kdy jíte (pokud možno se vyhněte nočnímu jídlu!)

Samozřejmě jako u všeho je nejlepší potížím předcházet, než je následně složitě řešit. Prevence je v tomto případě poměrně jasná – mít jasně a správně stanovený stravovací plán, ideálně konzultovaný s odborníkem na výživu tak, aby obsahoval vše potřebné a nezatěžoval přespříliš vaše trávení. Naučit se správně a zdravě jíst mnohdy není snadné, pokud to celý život děláte špatně, proto se neváhejte obrátit na profesionála s žádostí o pomoc.

ZDROJ: https://www.everlywell.com/blog/food-sensitivity/what-to-drink-after-a-meal-to-help-digestion/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Maria Tyutina: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/salek-hrnek-piti-caj-814264/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button