OstatníZdravé tipy

Nejčastější příznaky rakoviny krve. Při tomto zpozorněte

Rakovina krve je jednou z nejčastějších druhů rakoviny vůbec. Rakovinné buňky napadají krevní buňky a zabraňují jim plnit svou normální funkci. Nejznámějším druhem rakoviny krve je leukémie. Při té napadají rakovinné buňky bílé krvinky, které jsou zodpovědné za správnou funkci imunitního systému. Když jsou bílé krvinky poškozené, je naše tělo vlastně neschopné přirozeně se bránit jakýmkoliv jiným chorobám a jsme vystaveni prakticky jakémukoliv riziku zvenčí. I právě proto je leukémie považována za velmi vážnou formu rakoviny, která se obtížně léčí.

Rizikové faktory

Pokud se u vás vyskytuje některý z následujících rizikových faktorů, měli byste být ještě obezřetnější. Rakovina může postihnout skutečně každého bez ohledu na jeho životní styl nebo celkové zdraví. Nikdy tedy žádné varovné signály nepodceňujte.

  • Ve vaší rodině někdo trpěl nebo trpí leukémií nebo jinou formou rakoviny krve.
  • Máte genetickou poruchu.
  • Již jste nějakou rakovinu prodělali, včetně léčby pomocí chemoterapie.
  • Kouření.
  • Porucha krvetvorby.
  • Jste vystaveni benzenu nebo jiným chemikáliím.

Příznaky

Symptomy leukémie nejsou příliš jednoznačné a často mohou být zaměněny za jiné onemocnění. Není tedy třeba se hned znepokojovat, ale pokud na sobě pozorujete alespoň dva takové příznaky, měli byste urychleně navštívit lékaře a svěřit se mu se svým podezřením. Jen on dokáže odhalit, zda máte pravdu nebo se jedná i jinou příčinu.

Časté infekce

Jelikož leukémie napadá bílé krvinky, stáváte se velice rychle zranitelnějším vůči jakýmkoliv jiným bakteriím či virům. Trpíte-li zničehonic častým nachlazením nebo se vám neustále vrací nějaká choroba, může být na vině počínající onemocnění krve.

Slabost a únava

Konstantní únava i poté, co jste řádně odpočívali, je jedním z hlavních příznaků leukémie. Často je doprovázena neschopností usnout a kvalitně spát a postupně můžete pociťovat neschopnost zvládat plnit i jednoduché každodenní úkony.

Zvětšené uzliny

Zvětšení uzlin je typické pro mnoho chorob. Není tedy na místě domnívat se, že se musí nutně jednat o leukémii. Přesto byste se zvětšenými uzlinami měli zajít k lékaři, protože každopádně signalizují nějaký zdravotní problém. Jen lékař odhalí o co skutečně jde.

Teplota a zimnice

Popadne vás čas od času bez příčiny nával chladu a otřásá vámi zimnice? A jindy vás zase nenadále přepadne horečka, která ne a ne ustoupit? Takto se organismus snaží bojovat s nepřátelskými buňkami. Tyto stavy jsou již velmi vážné a návštěvu lékaře byste neměli odkládat ani o den.

Ztráta hmotnosti

Hubnete a nevíte proč? Jíte normálně a přesto kila ubývají? Máte najednou nechuť k jídlu a dříve oblíbená jídla vám nechutnají? Ztráta na váze je vždy nebezpečná. A často je právě příznakem choroby, se kterou se tělo nedokáže vypořádat. Zkuste vědomě jíst více a pokud nenastane změna, navštivte neprodleně lékaře.

Modřiny

Někdo vám jen lehce stiskne ruku a do druhého dne máte krásně vybarveno modřinu? Snadný vznik modřin a těžko zastavitelné krvácení jsou typickými příznaky leukémie. Normální krevní buňky jsou při ní totiž nahrazovány rakovinnými buňkami, které neplní funkci krevních buněk.

Mezi další symptomy lze zařadit:

  • Extrémní pocení, zejména v noci.
  • Bolest kostí, svalů a kloubů.
  • Zvětšení jater.
  • Červené skvrny na kůži.

Pokud zaznamenáte některý z uvedených symptomů, neměli byste tuto skutečnost ignorovat. Zvláště ne tehdy, máte-li v rodinně rakovinné onemocnění. Návštěva lékaře zabere jen několik minut, ale může vám zachránit život.

Jen lékař dokáže váš stav erudovaně posoudit. Výše zmíněné symptomy jsou pouze možnými projevy rakoviny. V žádném případě však nemůžete na základě nich rakovinu diagnostikovat. Tyto projevy jsou typické i pro celou řadu jiných onemocnění, ale v každém případě neodpovídají stavu zdravého člověka a vyžadují nějaké řešení.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button