DetoxikaceJídlo a stravování

Dopřejte svým ledvinám očistu. S pomocí domácích surovin

Ledviny samozřejmě patří k nenahraditelným orgánům v těle. Plní si velice důležitou funkci, a proto je nutné o ně dobře pečovat. Infekce v ledvinách bývají velmi závažné a mohou způsobit dlouhodobá poškození, která nemusí mít snadné řešení. Pokud zůstávají dlouhodobě ledviny ve špatném stavu, může to vést až k jejich permanentnímu poškození.

Častěji se hovoří o pročišťování jater a na ledviny se malino zapomíná. Je to však neméně důležité, a pokud se tedy věnujete pročišťování jiných orgánů, je rozhodně na místě dopřát i svým ledvinám trochu pomoci a odpočinku. Zabráníte tak rozvoji řady nepříjemných a hlavně bolestivých chorob, které vás mohou při špatné funkci ledvin potkat. Je to zejména:

  • Zadržování vody
  • Ledvinové kameny
  • Ledvinová kolika
  • Infekce močových cest

Ledvinám se dá pomoci braním vhodných léků, které však vždy předepisuje lékař. Léky se však nasazují až tehdy, pokud je problém zřejmý a vy pociťujete některé z mnoha příznaků problémů s ledvinami. Chcete-li ale tomuto stavu předejít, nezbývá vám, než si pomoci vlastní cestou, s pomocí ingrediencí přírodního původu, které máte doma. Existuje řada bylinek nebo jiných potravin, které pomáhají zajišťovat kompletní „servis“ ledvin a pomáhají jim fungovat tak, jak mají.

Bylinky pro ledvinový detox

Bylinky by měly být běžnou součástí našeho životního stylu. Dříve než sáhneme po lécích nebo navštívíme lékaře, měli bychom zkusit léčbu s pomocí přírodních pomocníků. Často se tak vyhnete běhání po doktorech i braní přípravků, které vám sice s jedním problémem pomohou, ale mohou způsobit jiný. Žádný lék totiž nefunguje bez vedlejších účinků, a tak je lepší vsadit na přírodu.

Rehmanie

Tato rostlina nepatří k těm nejznámějším bylinkám, ale v léčbě a detoxikaci ledvin nemá takřka konkurenci. Prodává se ve formě doplňků stravy, kdy v kombinaci s jinými bylinkami tvoří účinný prostředek jak ledvinám ulevit, podpořit jejich funkci, a to vše zcela přírodně a bez vedlejších účinků.

Kopřiva

Kopřiva není vhodná jenom na vlasy. Je plná vitamínu C a ledvinám pomáhá odvádět přebytečnou tekutinu, takže jim pomáhá se rychleji pročišťovat a přirozeně se regenerovat. Zabraňuje zadržování vody, takže zejména pokud trpíte častými otoky, je toto ta pravá bylinka pro vás. Dopřejte si třeba čerstvý kopřivový čaj nebo doplňky stravy s obsahem extraktu z kopřivy. Pomáhá také z těla odstraňovat nadbytek sodíku, který někdy za zadržováním vody stojí.

Lopuch

Lopuch působí močopudně, což opět napomáhá tělu zbavovat se přirozenou cestou nadbytečných tekutin. Tato bylinka by se měla konzumovat jen po určitou dobu, ideálně třeba během jednoho týdně, aby došlo k pročištění močových cest a ledvin. Dlouhodobě by ale mohla mít negativní účinky na hydrataci těla. Dopřejte si tedy například jednotýdenní kúru s lopuchovým čajem, kdy budete mít dva až tři šálky denně. Připravte se, že budete chodit častěji na záchod a nezapomeňte tedy také zvýšit příjem tekutin.

Vhodná strava

Kromě bylinek vám se správnou funkcí ledvin dobře pomohou i správně zvolené potraviny. Příroda je mocná a vytváří produkty, které pomáhají našemu tělu vypořádat se s řadou potíží zcela přirozeně. Jen je třeba vědět, jak na to:

Višně a brusinky

O brusinkách asi všichni víte, že dobře působí na močové cesty a tím pádem i ledviny. Málokdo už ale tuší, že podobné účinky mají i višně, a tak když nemáte po ruce brusinky, můžete si pomoci i višněmi. Tyto potraviny jsou považovány za nejlepší prevenci zánětů močových cest i ledvinové koliky. Pomáhají tělu zbavovat se nadbytečných tekutin. Můžete si je dopřát čerstvé nebo ve formě různých smoothie nápojů. Chutný je i brusinkový čaj nebo speciální doplňky stravy s obsahem extraktu brusinky nebo višně.

Špenát

Tato zelená rostlina je skvělým zdrojem vitamínů a antioxidantů. Pomáhá pročišťovat ledviny a zbavovat je všech škodlivin, které se v nich hromadí. Dejte si ale pozor na předávkování. Podobně jako i u jiných potravin – všeho moc škodí. Nadbytek špenátu může vést i ke vzniku ledvinových kamenů. Ideální je tedy konzumace přibližně jedenkrát do týdne a ideálně v čerstvé formě.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button