DetoxikaceOstatní

Bolest v bedrech nebo krev v moči… Nepodceňujte tyto symptomy, mohou značit vážné potíže s ledvinami

O ledvinách se v souvislosti s rakovinnou nebo jinými závažnými onemocnění nemluví tolik jako o jiných orgánech. Je to ale škoda, protože pak jen málokdo ví jak poznat počínající obtíže a kdy už je načase zajít k lékaři a nechat se odborně vyšetřit. Přitom právě ledviny plní klíčovou funkci v našem vylučovacím systému a bez nich se prakticky nedá žít.

Bolest v bedrech

Ledviny jsou uloženy v dolní části zad, tedy v našich bedrech. Řada lidí zaměňuje bolesti ledvin s obyčejnou bolestí zad a snaží se ji řešit nejrůznějšími medikamenty, cvičením nebo masážemi. Pokud však nic z toho nepomáhá a vaše bolest se nelepší, je nutné zamyslet se, zda bolest nemůže vycházet od ledvin. Zvlášť pokud je bolest ostrá a bodavá, je vhodné urychleně navštívit lékaře.

Krev v moči

Jedná se o natolik alarmující signál, že by ho snad nikdo neměl podcenit. Jenže, divili byste se kolik lidí nejprve několik týdnů krev v moči pozoruje, než zajde k lékaři. Často si myslí, že se může jednat jen o drobný zánět močových cest, který odezní, ale to je velký omyl. Krev v moči vždy signalizuje závažný problém. Někdy je krve tak málo, že se těžko odhaluje pohledem, ale pokud se vám zdá, že je moč znenadání více do oranžova, pak se právě může jednat o stopy krve.

Chudokrevnost

Trpíte-li chudokrevností a jste stále bledí, pak mohou být na vině i vaše ledviny. Ty mají totiž na starosti produkci červených krvinek. Pokud je s ledvinami něco v nepořádku, tato rovnováha se rozhodí a vy můžete začít pociťovat podobné symptomy jako lidé a anémií. Kromě bledosti jde také o neustálou únavu a pocit chladu.

Úbytek na váze

Mnoho lidí by se z nedobrovolného úbytku na váze radovalo. Ale pozor, hubnete-li a neznáte důvod, pak je asi něco špatně. Tělo tak signalizuje, že spotřebovává energie na boj s něčím jiným a likviduje vaše tukové zásoby.

Bulka v okolí ledvin

Pokud si na bedrech objevíte bulku, která je na omak tvrdá a nepohyblivá, může se jednat o příznak rakoviny ledvin. Nepanikařte a než zamíříte na pohotovost, ujistěte se, že se nemůže jednat o tukovou bulku nebo o komedon. Někdy se mohou objevit i v těchto místech a nejedná se o nic nebezpečného. Pokud ale bulka nemizí, zamiřte raději k lékaři.

Diagnóza

Pokud bude mít lékař podezření na rakovinu ledvin, pošle vás nejprve na řadu vyšetření, které mohou jeho domněnku potvrdit či vyvrátit. Typickou procedurou je například biopsie, při které vám odebrán vzorek ledvinové tkáně k rozboru. Ten nejlépe odhalí, co se ve vaši ledvinách děje.

Léčba

Léčba může být v různá v závislosti na pokročilosti onemocnění na jeho druhu a také na vašem celkovém zdravotním stavu. Dopředu nelze stanovit, co vás může potkat, ale typicky se jedná o různé druhy ozařování, chemoterapie nebo chirurgického zákroku. Rakovina je samozřejmě velmi vážná nemoc, ale nemusí být fatální. Zvlášť, je-li rakovinné bujení odhaleno včas, existuje velmi velká šance, že se uzdravíte. Právě proto musíte své tělo bedlivě sledovat a nepodceňovat příznaky, které pozorujete.

Jak mít zdravé ledviny

Co můžete pro zdraví svých ledvin udělat vy?

  • Pijte alespoň 2 litry tekutin denně.
  • Pijte rovnoměrně, během celého dne po menších dávkách.
  • Před spaním si dopřejte asi 0,5 litru tekutin a pokud jdete v noci na toaletu, znovu se napijte.
  • Nevyhýbejte se i slabě či středně mineralizovaných vodám.
  • Omezte příjem alkoholu.
  • Stravujte se střídmě a rozmanitě. Jezte hodně ovoce a zeleniny a konzumujte dostatek vody i v potravě.
  • Ovocné šťávy nikdy nepijte neředěné.
  • Omezte příjem soli. Maximálně by to mělo být jen 4 – 5 gramů denně.
  • Věnujte pozornost složení potravin, některé obsahují velké množství skryté soli.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button