Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Zvyky, kterými si ničíte svůj mozek. Zbavte se jich ještě dnes

Mozek je – snad kromě srdce – tím nejdůležitějším orgánem v našem těle. Bez něj jednoduše nelze existovat a náš mozek začíná pracovat ještě dávno předtím než poprvé vykoukneme na tento svět. Už v děloze matky se rozvíjí, funguje a řídí všechny složité procesy, které při vývoji dítěte nastávají.

Udržet si zdravý mozek není jen naprosto esenciálním předpokladem pro náš život, ale také nám významně pomáhá zvyšovat jeho kvalitu. Čím lepší kondice mozku, tím lépe dokážeme řešit problémy, zvládat stres a prožívat život naplno. Bohužel řada faktorů zdraví našeho mozku ohrožuje. A často o tom ani nevíme, protože mozek „nebolí“ a nehlásí tak, že něco není v pořádku. Zjistěte, zda nejste zvyklí dělat věci, které mozek poškozují a berou mu jeho sílu a vitalitu. Pokud se v následujícím seznamu najdete, je načase změnit své zvyky. Jen tak si udržíte dobře fungující mozek až do pozdního věku.

Kouření

Málokoho asi překvapí, že kouření není zdravé. Ale možná by vás nenapadlo jak moc poškozuje právě váš mozek. Kouření zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž zvyšuje riziko vzniku ucpaných žil a cév – mimo jiné i v našem mozku. Taková ucpaná céva pak může způsobit opravdu velkou katastrofu, mrtvici a v horších případech i smrt. Pokud jste stále nenašli dobrý důvod, proč s kouřením jednou pro vždy přestat, toto by vás mohlo přesvědčit.

Vysoký příjem cukru

Jíst přespříliš cukru určitě není dobré, to víme všichni. Třeba i kvůli tomu, že to neprospívá udržování zdravé váhy. Ale že cukr neprospívá i mozku? To už je trochu větší překvapení. Cukr jednoduše snižuje kognitivní schopnosti a také paměť. I jen malé množství může značně zhoršit naše aktuální uvažování, takže dát si před důležitou zkoušku čokoládovou tyčinku plnou cukru určitě není dobrý nápad. Řada studií také tvrdí, že dlouhodobá konzumace cukru ve velkých dávkách způsobuje depresi. Odřekněte si zákusek ještě dnes a budete šťastnější i chytřejší.

Přejídání

To, že jíst se má střídmě, víme všichni. Ale zdaleka nejde jen o riziko obezity nebo kardiovaskulárních onemocnění. Ohrožen je i váš mozek. V něm kvůli přejídání tuhnou cévy a mozek pak není dostatečně zásobovaný krví a kyslíkem. Špatně pak pracuje, zhoršují se vaše reakce i schopnost paměti a koordinace.

Přetížení

I když je mozek mezi orgány přeci jen trochu výjimečný, přepracování mu neprospívá jako žádné jiné části našeho těla. I on musí odpočívat a regenerovat. Pokud váš mozek pracuje až příliš, začnou se v něm dít degenerativní změny, které jsou standardně spojeny až s vysokým věkem. Jednoduše začnete předčasně stárnout. Mozek potřebuje pravidelně a vydatně odpočívat. Nebojte se tedy každý den alespoň na chvíli úplně „vypnout“. Dopřejte si také dostatek spánku, kdy se mozek může zregenerovat zcela a pořádně.

Přikrývání hlavy při spaní

Někteří lidé mají zvyk zakrývat si při spánku polštářem hlavu nebo si přikrývku přetáhnout až přes hlavu. Pozor na to! Tento zvyk vede ke sníženému přívodu kyslíku, což může být pro váš mozek značně destruktivní. Již i při malém nedostatku kyslíku začínají některé mozkové buňky odumírat. Proto se také nedoporučuje dlouho potápět. Mozek prostě potřebuje dýchat. A pokud mu byť nevědomky kyslík nedopřáváte, může se vám skutečně škaredě odvděčit. V každé případě vás může čekat bolest hlavy nebo únava a zhoršená schopnost koncentrace.

I o mozek je nutné pečovat. Jako každý jiný orgán i on vyžaduje vaši pozornost a při jakýchkoliv potížích byste měli okamžitě vyhledat lékaře. Mozek sám o sobě nebolí, takže se problémy odhalují hůře. Někdy signalizuje problém přetrvávající bolest hlavy, která však může mít i mnoho jiných příčin. Nejčastěji problémy s páteří. Dopřejte svému mozku také dostatek hydratace a nepodceňujte jakékoliv varovné signály. Necítíte-li se dobře nebo často zapomínáte, je dobré konzultovat situaci s lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button